Реклама
Реклама
Реклама

Домашній арешт як спосіб зниження витрат

Домашній арешт, стверджує Міністерство юстиції, повинен стати прямою альтернативою відбування терміну в стінах виправного закладу Домашній арешт, стверджує Міністерство юстиції, повинен стати прямою альтернативою відбування терміну в стінах виправного закладу. Передбачається, що новий для Чехії вид покарання буде застосовуватися в разі вчинення менш серйозних злочинів, наприклад, дрібної крадіжки.

«Ми розраховуємо, що введення даного виду покарання буде розділено на кілька етапів. Припускаємо, що щорічно цей вид покарання буде застосовуватися по відношенню до 3-5 тисячам засуджених », - коментує міністр юстиції Даніела Коваржова

Перший етап триватиме до введення в дію електронної системи спостереження за переміщенням засуджених.

«Ми розраховуємо, що електронна система буде спостерігати за засудженими з 2011 р Ймовірно, це будуть здійснюватися за допомогою браслетів, що надягають на руку або на ногу, точно ми поки не знаємо», -говорить прес-секретар Мін'юсту Ріхард Кличников

До тих пір здійснювати контроль виконання правил домашнього арешту будуть працівники Пробаціонной і медіаційної служби. Для цього знадобиться розширення штату приблизно на 90 чоловік. Пробаціонная і Медіаційне служба також буде визначати по відношенню до кого покарання у вигляді домашнього арешту може бути застосовано.

Частина необхідних витрат держава покладе безпосередньо на злочинців. Передбачається, що на першому етапі з засуджених буде щомісяця стягуватися сума в розмірі 1000 крон (40 євро).

Другий етап впровадження домашнього арешту пов'язаний з введенням електронної системи спостереження і внесенням необхідних поправок в законодавство. Левова частка фінансів, необхідних для забезпечення технічної сторони проекту, за розрахунками Мін'юсту Чехії, буде отримана з фондів ЄС, необхідну заяву вже подано. У разі позитивної відповіді, з чеської скарбниці буде оплачено лише 30% необхідних витрат, що дозволить заощадити 111 мільйонів крон (близько 4,5 мільйонів євро).

Третій етап впровадження проекту «домашній арешт» запланований на 2011 - 2013 роки, коли новий вид покарання почне активно використовуватися на практиці.

В даний час 35 чеських тюрем змушене вирішувати проблему переповненості. За останніми даними, в липні 2009 року покарання у виправних установах країни відбувала 22 тисячі осіб, а ще 7,5 тисячі засуджених, з різних причин, дійсне відбування покарання ще не почали.