Реклама
Реклама
Реклама

Як пристави описують і вилучають майно на практиці

  1. Пристави описують майно будинку? Перевір підстави!
  2. Що повинно містити постанову про накладення арешту і акт опису?
  3. Моя практика роботи в органах примусового виконання
  4. Приклади з практики
  5. Кілька слів на завершення

Привіт, друзі Привіт, друзі! Нас часто запитують клієнти - як відбувається вилучення майна у боржника? Ніхто не хоче втрачати кровно нажите непосильною працею. Практично кожна людина, перебуваючи в суспільстві, взаємодіє з державними структурами. Однією з структур є Федеральна служба судових приставів Росії. На службу покладено обов'язок виконувати рішення судів.

Якщо у Вас є адміністративні штрафи за порушення правил дорожнього руху або борг у банку, то Вам доведеться мати справу з державою в особі уповноважених органів виконавчої влади.

Окей, ближче до теми, більш детально розглянемо м цю процедуру, що наводить страх на тисячі боржників. Нічого особливого і страшного в цьому немає, якщо знати основні стадії накладення арешту і практичні особливості. Власність може бути піддана опису, при дотриманні певних умов.

Пристави описують майно будинку? Перевір підстави!

Пристави можуть діяти на підставі виконавчого документа (виконавчий лист або судовий наказ) Пристави можуть діяти на підставі виконавчого документа (виконавчий лист або судовий наказ). Постанови державних органів Російської Федерації мають статус законного підстави для початку процедури стягнення. Наприклад, постанови Податкової інспекції, Державної інспекції безпеки дорожнього руху, Федеральної служби соціального страхування можна безпосередньо пред'являти в органи примусового виконання.

Законодавець допускає ситуації, коли уповноважені органи можуть самостійно виносити документи, без звернення до суду, які можуть служити підставою для порушення виконавчого провадження. Хороший приклад - штрафи ГИБДД. В даному випадку співробітники ГИБДД самі можуть виносити постанови про притягнення винної особи до адміністративної відповідальності. Постанова по справі про адміністративне правопорушення і буде виконавчим документом. До речі, як скасувати виконавчий лист я розповідав в цій статті.

Будемо вважати, що перша умова дотримана. У стягувача є виконавчий документ. Стягувач за законом повинен пред'явити виконавчий лист протягом 3-х років. Як це буває на практиці? Виконавчий лист віддається в канцелярію відділу разом із заявою. На примірнику заяви стягувача проставляється штамп друку про прийняття документів. На цьому етапі формується номер виконавчого провадження. За номером виконавчого провадження, а також по ПІБ можна перевірити відомості про наявність заборгованості. Зробити це можна тут.

Наступний етап - прийняття рішення посадовою особою про початок виробництва. Даний етап дуже важливий, оскільки з моменту порушення виконавчого провадження особа офіційно стає боржником, ризикуючи залишитися без кровно нажитого.

Що повинно містити постанову про накладення арешту і акт опису?

Якщо майно встановлено і знайдено - наступний крок - це арешт. Все дуже просто, судовий пристав один або спільно з стягувачем виходить за місцем знаходження майна боржника (квартира, машина, будинок, земельну ділянку). В ході заходів пристав зобов'язаний скласти акт опису. В акті вказується наступна інформація:

  • Особа, яка склала акт (назва підрозділу, посада, ПІБ);
  • Особи, в присутності яких складено акт, їх персональні дані і адреси. Якщо сторони не беруть участь у виконавчому дію, то відомості про них не вказуються;
  • Відомості про понятих. Законодавчо передбачено присутність двох понятих в ході здійснення арештних заходів. Відомості про понятих вказуються в акті арешту (прізвище, ім'я, по батькові, адреса місця проживання). Відсутність відомостей про понятих може спричинити недійсність дій посадової особи. Перед початком особам, які беруть участь в заходах, роз'яснюються права та обов'язки. Кожен з понятих повинен розписатися в акті;
  • Відомості про предмет арешту. Як я вже говорив, це може бути рухоме і нерухоме майно. Відповідальні м особою зазначаються дані про цей предмет арешту. Якщо арешту підлягає квартира - місцезнаходження квартири, поверх, площа, технічні характеристики. Якщо автомобіль - то вказуються (в додатку до акта) будь-які технічні пошкодження автомобіля;
  • Відомості про відповідальне зберігача арештованого майна. Відповідальним зберігачем може бути сам боржник, стягувач або повірена організація, у якій зі службою судових приставів укладений договір зберігання. Майно передається відповідальному зберігачу під розпис, вказується місце зберігання майна. Відповідальний зберігач попереджається про кримінальну відповідальність у разі пошкодження або втрати ввіреній речі на зберігання;
  • Сторони наділені правом, робити зауваження на дії посадової особи. Зауваження вносяться в акт опису й арешту;

Мене часто запитують, а чи може бути арештоване майно за пропискою? Однією з процедур попередньої вилучення власності - вихід виконавця за місцем реєстрації боржника. Це обумовлено тим, що приставу потрібно встановити фактичне місцезнаходження боржника.

Вилученню не підлягають речі особистої гігієни та першої необхідності. До таких заходів доходить дуже рідко, в основному заарештовують великі предмети (машина, квартира). Якщо прийшли за адресою реєстрації і наклали арешт на речі, які боржникові не належать, а належить, наприклад, його батькам, то такі речі можна виключити з арешту цього заявою до суду. До заяви необхідно додати документи, що вказують на відсутність права власності боржника на арештоване майно.

Аналізуючи судову практику по темі вилучення і арешту натрапив на цікаве судове рішення - Луховецкій районний суд Московської області від 19 жовтня 2015 у справі № 2А-975/2015. Суть в наступному. Адміністративний позивач (особи заперечують дії посадової особи) звернулися до суду з вимогою про визнання постанови про відкриття виконавчого провадження, постанови про накладення арешту і акта опису незаконним. Посилалися на невідповідність виконавчих листів обов'язковим вимогам, встановлених законом. Однак суд не взяв це до уваги. В ході арештних заходів пристави передали на відповідальне зберігання боржникові квартиру, але останній в акті не розписувався, отже, права і обов'язки роз'яснені були. Це було прийнято до уваги і суд визнав незаконними дії виконавця. Пристави часто не заморочуються і вказують в якості зберігача боржника без його фактичного присутності. Такі дії можуть бути оскаржені, боржники беріть на замітку.

Серія поширених запитань:

Питання: чи може пристав заарештувати автомобіль, що знаходиться в заставі у банку?
Відповідь: так, його можна вилучити, але тільки за умови, якщо на автомобіль звернено стягнення на користь банку заставодержателя (кредитора). Якщо він знаходиться в заставі у банку, то ніхто крім заставодавця не зможе заарештувати заставне транспортний засіб до моменту повного виконання зобов'язань за кредитним договором та закриття договору застави.

Питання: пристави прийшли додому, і вимагають впустити їх, чи можу я відмовити їм?
Відповідь: Ви маєте право не відкривати двері і не пускати їх в будинок, двері ламати ніхто не буде. Для того, щоб вони могли увійти в Ваш будинок проти волі власника потрібна письмова згода старшого судового пристава ОСП.

Питання: як вести себе якщо пристави описують предмети будинку?
Відповідь: для початку попросіть представитися і пред'явити службове посвідчення. З'ясуйте причину явки судового пристава і підстава, попросіть ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження. Якщо виконавець прибув для опису майна, то уточніть, на яке майно він збирається накладати арешт. Ви маєте право самостійно вказати на майно, яке підлягає арешту в першу чергу. Якщо воно вам не належить, то скажіть про це. Уявіть документи, що підтверджують ваші аргументи. Ви маєте право записувати те, що відбувається на відео камеру. У разі чого, це допоможе довести незаконність дій.

Питання: я не можу виплатити всю суму боргу відразу, що робити?
Відповідь: постарайтеся налагодити взаємодію з посадовою особою, яка не провокуйте його на конфліктні ситуації. Можливо, такі дії допоможуть уникнути вилучення майна. З'являйтеся на прийом, не ігноруйте сповіщення. Якщо це не допомогло, то напишіть в суд заяву про відстрочку виконання рішення суду.

Моя практика роботи в органах примусового виконання

Сьогодні я не буду розповідати про законодавчі аспекти накладення арешту, а більше приділю увагу практичним аспектам Сьогодні я не буду розповідати про законодавчі аспекти накладення арешту, а більше приділю увагу практичним аспектам. Йтиметься про вилучення великих предметів - автомобілі, земельні ділянки, будинки, квартири. Господа в погонах навряд чи будуть самостійно проявляти активність, якщо тільки стягувач дуже сильно не попросить про це. Чому запитаєте Ви? Все просто - за статистикою на виконанні одного судового пристава виконавця близько 2000 тисячі виконавчих проваджень.

Ця статистика для великих міст, в районах виконавчих проваджень менше. Робота буде проводитися тільки по тим виконавчих проваджень, де буде прикладена «рука» стягувача. Припустимо, звернено стягнення на заставний автомобіль. Якщо сторона (банк або інша особа) зацікавлено у вилученні автомобіля, то з їх боку будуть вживатися дії для примусу пристава будь-якими способами забрати автомобіль.

Зацікавлені особи більшості випадків самостійно розшукують заставне майно, так як виконавський розшук часто не ефективний. На ділі мало що знаходиться. Інша справа, якщо стягувач не вибудовує тісний контакт з приставом, то такі виконавчі провадження виконуються роками або закінчуються неможливістю виконання.

Що стосується нерухомості, то тут все набагато простіше - її шукати не потрібно, відповідальна особа повинна накласти арешт і зібрати пакет документів реалізації. Арешт часто накладається, не виходячи з кабінету. Якщо звернено стягнення на нерухомість, то піти від відповідальності навряд чи вдасться.

Приклади з практики

На практиці бувають випадки, коли боржники не чекають візиту приставів і ніяк не готуються до цього (а то й самі допускають грубі помилки, приїжджаючи до відділу на особистому транспорті). Ситуація - вилучення заставного автомобіля. Стягувачі спільно з приставами, заманили боржника до відділу служби судових приставів. Після того як боржник вийшов з машини, хитруни заблокували автомобіль двома іншими. Боржник, вийшов з відділу і побачив те, що відбувається. Природно намагаючись врятувати заставне майно і зберегти в користуванні не вийшло.

Методи, які він використовував, викликали у мене лише посмішку. Боржник закрився в машині і перешкоджав евакуації транспортного засобу. Після візиту співробітників поліції все встало на свої місця. Боржника визволили з автомобіля і склали на нього протокол про адміністративне правопорушення. Звідси висновок - подібні дії навряд чи допоможуть допомогти. На просторах інтернету є відео ролик, що яскраво демонструє як робити не треба.

Кілька слів на завершення

Сьогодні я розповів про практичні особливості опису майна боржника. Якщо Ви потрапили у важку ситуацію, не потрібно зволікати. Звертайтеся до професійних юристів. Ми допоможемо захистити Вас від негативних наслідків, простежимо щоб всі дії відповідали закону! Успіхів!

Успіхів

Пристави описують майно будинку?
Що повинно містити постанову про накладення арешту і акт опису?
Нас часто запитують клієнти - як відбувається вилучення майна у боржника?
Пристави описують майно будинку?
Як це буває на практиці?
Що повинно містити постанову про накладення арешту і акт опису?
Питання: пристави прийшли додому, і вимагають впустити їх, чи можу я відмовити їм?
Питання: як вести себе якщо пристави описують предмети будинку?
Питання: я не можу виплатити всю суму боргу відразу, що робити?
Чому запитаєте Ви?