Реклама
Реклама
Реклама

Гарантійний лист про надання юридичної адреси

  1. Гарантійний лист при реєстрації ТОВ
  2. Гарантійний лист юридичної особи
  3. Гарантійний лист на юридичну адресу від фізичної особи

Цивільний кодекс РФ зобов'язує співробітників податкової інспекції перевіряти справжність відомостей, які викладені в документах, поданих на реєстрацію ТОВ

Цивільний кодекс РФ зобов'язує співробітників податкової інспекції перевіряти справжність відомостей, які викладені в документах, поданих на реєстрацію ТОВ. Серед іншого вони повинні перевірити юридичну адресу створюваної організації. Щоб спростити цю задачу, співробітники реєструючого органу вимагають від заявника гарантійний лист на юридичну адресу.

Гарантійний лист при реєстрації ТОВ

Текстом такого листа і підписом юридична або фізична особа гарантує, що готове здати в оренду належні йому на законних підставах площі, як тільки ТОВ пройде державну реєстрацію. Також орендодавець гарантує, що приміщення належить йому за законом і, укладаючи договір оренди, він не порушує інтересів третіх осіб. До листа додають копію свідоцтва про державну реєстрацію права власності.

Приміщення "під офіс" не обов'язково має бути офісним. В якості юридичної адреси дозволено використовувати адресу виробничого приміщення (складу, цеху), якщо єдиний виконавчий орган ТОВ дійсно може там розташовуватися і якщо він забезпечить безперешкодне отримання кореспонденції, спрямованої на адресу ТОВ. Якщо ж заявник спробує зареєструвати ТОВ в гаражі, у реєструючого органу можуть виникнути претензії - реальність облаштування офісу доведеться доводити.

У разі "покупки" юридичної адреси слід бути обачним. Покладайтеся лише на компанію з гарною репутацією, інакше ви ризикуєте отримати відмову в реєстрації. Ваш "офіс" може виявитися місцем масової реєстрації компаній, руїнами або будуються будівлею, військовою частиною або поліклінікою. Буває, що адреси не існує як такого. Незайвим буде все перевірити ще раз.

Якщо в свідоцтві власності та гарантійному листі адресу дещо відрізняється, в документах на реєстрацію ТОВ вказуйте той, що в листі, оскільки саме він буде фігурувати в договорі оренди.

Гарантійного листа немає серед обов'язкових документів для реєстрації ТОВ, проте його відсутність може стати причиною відмови в реєстрації. Не здійснений власник власного бізнесу може відстоювати правоту в суді, де податківці будуть доводити, що не отримали можливість переконатися в достовірності юридичної адреси. Пленум ВАС, дійсно, не відносить відсутність гарантійного листа свідченням недостовірності юридичної адреси. Однак будь-які судові розгляди - процедура неприємна, а на самому першому етапі до власної справи - тим більше. Тому рекомендуємо завантажити зразок гарантійного листа на юридичну адресу, підготувати документ і подавати його разом із заявою на реєстрацію ТОВ.

Актуальний зразок гарантійного листа про надання юридичної адреси ви знайдете на нашому сайті.

Гарантійний лист при реєстрації ТОВ (завантажити зразок)

Завіряти у нотаріуса гарантійний лист не потрібно. Досить того, що власник підтвердить факт існуючої домовленості в телефонній розмові зі співробітником реєструючого органу.

Гарантійний лист юридичної особи

Фахівці рекомендують дотримуватися правил ділового етикету та по можливості готувати гарантійний лист на фірмовому бланку. Якщо ваш орендодавець - юридична особа, то у нього, ймовірно, такий бланк буде.

Що стосується змісту листа, то єдиного для всіх зразка гарантійного листа про надання адреси не існує. Ви можете скористатися нашим зразком, зберігши логіку документа і не забувши вказати обов'язкові відомості, як то:

  • в "шапці" - реквізити орендодавця і найменування ИФНС, де передбачається зареєструвати компанію;
  • докладна адреса, площа здається в оренду приміщення і його характеристики - як буде вказано в договорі оренди;
  • ім'я керівника створюваного ТОВ і його фірмове найменування;
  • підтвердження готовності передати приміщення в користування за договором оренди.

Дату в гарантійному листі для реєстрації ТОВ вказувати необов'язково. Можна і вказати, але вона не має значення - у гарантійного листа немає терміну придатності.

Зверніть увагу: в гарантійному листі власник повідомляє, що укладе з керівником ТОВ договір оренди, коли ТОВ буде зареєстровано, однак він не зобов'язаний цього робити. Гарантійним листом він засвідчує, що нічого не має проти того факту, що за адресою належної йому нерухомості зареєструється конкретна юридична особа. В кінцевому ж рахунку, укладати договір або відмовитися від цієї ідеї - вільний вибір власника, і гарантійний лист йому не указ. Тому якщо ви хочете бути впевненим в тому, що квадратні метри залишаться за вами, складіть попередній договір з орендодавцем.

Все це працює і у зворотний бік: керівник ТОВ не зобов'язаний за підсумком реєстрації компанії орендувати офіс у особи, що надало гарантійний лист про оренду при реєстрації ТОВ. Відмовившись від попередніх домовленостей, доведеться повідомити податковий орган про зміну юридичної адреси. Роблять це по формі Р13001 або Р14001. Першу використовують в тому випадку, якщо юридична адреса була зазначена в статуті, а отже, з його зміною доведеться коригувати і текст статуту. Друга форма підходить для тих ТОВ, статут яких від зміни юридичної адреси не втрачає актуальності.

Гарантійний лист на юридичну адресу від фізичної особи

Якщо ви реєструєте ТОВ на домашню адресу керівника, то гарантійний лист для реєстрації юридичної адреси вам не знадобиться. У цьому випадку знадобиться згода від власника приміщення і, можливо, інших прописаних в ньому осіб. Уточніть вимоги в інспекції, де плануєте пройти реєстрацію.

Гарантійний лист на юридичну адресу від фізичної особи необхідно в ситуації, коли власником орендованого організації приміщення виступає фізособа. Оформляється воно за аналогією з листом від юридичної особи. Тільки тут вже не будуть фігурувати реквізити компанії. Тільки прізвище, ім'я, по батькові громадянина, його згоду на реєстрацію такого-то ТОВ за таким-то адресою, запевнення в тому, що він є власником, що чи не порушує інтересів держави і третіх осіб, укладаючи договір оренди, і так далі.

Цікаво, що власник нежилого приміщення вправі видати гарантійний лист самому собі, якщо виступає в ролі засновника ТОВ і бажає використовувати в якості юридичного адресу належного йому приміщення. Такий лист складається як гарантія оренди, дана юридичній особі фізичним. Факт збігу імені керівника ТОВ і орендодавця реєструючий орган не збентежить.

Хто б не виступав в ролі орендодавця, він повинен бути готовий до того, що за вказаною в гарантійному листі контактним номером з ним зв'яжеться співробітник реєструючого органу. Це звичайна процедура, адже співробітнику, який прийняв документи на реєстрацію ТОВ, потрібно переконатися в тому, що надана інформація вірна. Якщо орендодавець не буде доступний або не стане відповідати, є ймовірність, що ТОВ так і не зареєструють, порахувавши гарантійний лист недійсним.