Реклама
Реклама
Реклама

3 способи легально здавати квартиру в оренду

billiondigital / Depositphotos   Згідно із законом всі доходи, які люди або організації отримують, здаючи в оренду нерухомість, оподатковуються - ПДФО billiondigital / Depositphotos

Згідно із законом всі доходи, які люди або організації отримують, здаючи в оренду нерухомість, оподатковуються - ПДФО. Цей податок зобов'язані платити всі: і росіяни, і громадяни інших держав. Важливий момент: 13-відсоткова ставка податку поширюється лише на фізичних осіб, які є податковими резидентами РФ (тобто на тих, хто знаходився в країні більше 183 днів). Якщо ви живете за кордоном і протягом року провели в Росії менше часу, то податкова ставка збільшується до 30%.

Скільки можна заробити на оренді нерухомості?

Як вигідно здати квартиру?

Для того щоб заплатити податок, дохід потрібно задекларувати. Зразок декларації і всю інформацію про те, як її заповнювати і коли подавати, легко знайти на сайті податкової служби .

«Якщо платник податків не подає податкову декларацію з ПДФО, хоча зобов'язаний це зробити, то він повинен сплатити штраф. Згідно з пунктом 1 статті 119 Податкового кодексу, це 5% несплаченої в установлений термін суми податку, але не більше 30% зазначеної суми і не менше 1 тисячі рублів. За ухилення від сплати податків передбачена і кримінальна відповідальність. Її регулює ст. 198 КК РФ », - розповідає юрист компанії« М16-Консалтинг »Сергій Зайцев.

adamgregor / Depositphotos adamgregor / Depositphotos

«Ми часто чуємо то там, то тут вираження« легальна оренда »і« офіційна здача квартири », однак хочеться пояснити, що в законодавстві РФ не зафіксовані такі поняття. Відповідно до Цивільного Кодексу РФ, договір, укладений в простій письмовій формі із зазначенням даних обох сторін, суми щомісячної виплати і терміну оренди, підписаний орендодавцем і орендарем, і буде офіційним документом. Ні нотаріального завірення, ні державної реєстрації (мається на увазі Росреестр) не потрібно, - пояснює директор компанії «МІЕЛЬ-Оренда» Марія Жукова. - Таким чином, будь-який власник, який отримує дохід від здачі нерухомості в оренду, зобов'язаний щорічно платити податки. Є три основних форми сплати податків, і власник сам вибирає той, що буде йому зручніше ».

Чи повинні пенсіонери сплачувати податок, здаючи квартиру?

5 оновлень, які допоможуть здати квартиру дорожче

Можна здавати квартиру як фізична особа, як індивідуальний підприємець або оформити патент.

Якщо квартирою володіють кілька співвласників, то всі вони повинні підписати договір. А право на здачу квартири можна передати одному власнику за нотаріально посвідченою довіреністю.

Отже, перший варіант - це сплата податку в статусі фізичної особи. Ставка в цьому випадку дорівнює 13%. Орендодавець до 30 квітня має відвідати податкову і подати декларацію про доходи за минулий рік за формою 3-ПДФО.

Разом з декларацією подаються копії:

  • договору найму (де обов'язково повинна бути вказана вартість оренди);
  • акта приймання квартири (цей акт власник і орендар підписують перед укладенням договору);
  • документів, що підтверджують право володіння цією власністю;
  • паспорта.

booblgum / Depositphotos booblgum / Depositphotos

Податкова обробить заявку і нарахує плату (зазвичай це відбувається до 1 липня). Оплатити нараховану суму потрібно не пізніше 15 липня.

Другий варіант - оплата податку в статусі індивідуального підприємця, що працює за спрощеною системою оподаткування (податкова ставка дорівнює 6%). Для цього орендодавець повинен зареєструватися як ІП, щороку оплачувати страхові внески та подавати декларацію про доходи до податкової.

Податок з оренди: варіанти для тих, хто здає квартиру

Податки ІП при здачі житла в оренду

«У цьому випадку податкова ставка в нижче, ніж для фізичних осіб: 6% проти 13%. Але індивідуальному підприємцеві потрібно регулярно подавати документи в податкову і вести бухгалтерію. Зазвичай ІП реєструє той, хто здає кілька своїх житлових приміщень », - пояснює генеральний директор агентства нерухомості« Невський простір »і віце-президент асоціації ріелторів Санкт-Петербурга і Ленінградської області Олександр Гіновкер.

Третій варіант - купити патент для здачі квартири. У цьому випадку власник квартири також повинен зареєструватися як ІП. Патент може діяти від одного до 12 місяців (але в рамках одного календарного року). Чим менше термін, тим дешевше патент. Якщо ви купуєте патент на термін до півроку, то оплатити його потрібно відразу. Якщо на термін до року, то платити можна частинами. Вартість патенту визначається індивідуально: податкова база (яка залежить від місця розташування і площі квартири) множиться на 6%.

НЕ пропустіть:

Як відкрити міні-готель?

Які умови оренди з подальшим викупом вигідні для всіх?

Як здати квартиру на тривалий термін: 16 статей

Зареєстрував у квартирі іноземку на 3 роки. Чи будуть проблеми при виписці?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Скільки можна заробити на оренді нерухомості?
Як вигідно здати квартиру?
Чи повинні пенсіонери сплачувати податок, здаючи квартиру?
Які умови оренди з подальшим викупом вигідні для всіх?
Чи будуть проблеми при виписці?