Реклама
Реклама
Реклама

В Україні молодим вченим дають кредит на житло, а в США армія навчає

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

3 жовтня 2012 11:24 Переглядів: 3 жовтня 2012 11:24 Переглядів:   У деяких країнах молоді допомагають взяти хороший старт

У деяких країнах молоді допомагають взяти хороший старт.

Молодим людям з простих сімей не позаздриш. Вони вимушені доводити свою профсостоятельность в конкуренції з вже відбулися колегами. Обзавестися не те що власним, але навіть знімним житлом дуже складно. Звичайно, успішний вихід з життєвого старту (так психологи охрестили цей момент) багато в чому безпосередньо залежить від активності людини.

Але деякі держави підкидають молодим людям не те що соломинку, а ціла колода - щоб було легше виплисти. Наприклад, в Німеччині до 25 років отримують на кишенькові витрати по 185 євро у місяць. Дітей же студентських пар без черги і безкоштовно беруть в дитячі сади. А в Кувейті хлопцеві, який збирається одружитися, держава позичає, ні багато ні мало, $ 14 000, з яких повернути йому доведеться за все половину і без відсотків. Чи не пасе задніх і Україна. У нас є і пільгові кредити на освіту, і житло під 3%, і допомога на працевлаштування (роботодавцям покривають витрати на зарплату). Але, на жаль, отримати цю допомогу можуть не всі. Втім, є країни, де молодим доводиться розраховувати тільки на свої сили.

УКРАЇНА: КРЕДИТ НА ЖИТЛО - ВЧЕНИМ І СПОРТСМЕНАМ

В Україні також не забувають про молодь. Так, всього під 3% і на 15 років можна взяти кредит на навчання у держави (це право прописано в постанові Кабміну №916 від 16.06.2003 р). На його погашення дається відстрочка на час навчання плюс 12 місяців після отримання диплома. Якщо студент створить сім'ю і заведе дитину, то відсотки він уже не погашає. Більш того, якщо у нього двоє дітей, то повернути слід 75% від суми кредиту. Претендувати на держпозику можуть українці, які не досягли 28-річного віку, які успішно склали вступні іспити або вже навчаються у ВНЗ.

"Сума кредиту визначається самими вузами, виходячи з вартості навчання. Вони ж і приймають рішення про видачу. За нашими даними, в середньому держпозики на освіту здобувають 1500 студентів щорічно", - говорить Володимир Кашперський, головний спеціаліст відділу інформаційно-аналітичної роботи департаменту вищої освіти Міносвіти. Щоб отримати держпозику, потрібно написати заяву на ім'я декана, прикласти до нього документи, які можуть вплинути на рішення про його надання. Наприклад, довідки про погіршення матеріального становища. На жаль, більшість студентів не користуються цією пільгою просто тому, що ... не знають про неї. Ніде в вузі інформації про держкредит не побачиш.

РОБОТА І ЖИТЛО. Щоб стимулювати роботодавців брати на роботу молодих фахівців, держава видає дотації, що покривають розмір зарплати. В цьому році, за даними Міністерства праці і соцполітики, завдяки цій програмі влаштувалися на роботу 2954 людини. Ну, а щоб вирішити проблему власного житла для молодих сімей, був створений Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. Він відповідає за пільгові довгострокові кредити молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам на будівництво або придбання житла. Якщо в сім'ї є дитина, то кредит видається взагалі безвідсотковий, при наявності двох нащадків, списується 25% кредиту, трьох - половина суми.

Сам же кредит можна взяти під 3% (це право є у багатодітних сімей, молодих вчених і спортсменів) і під 10,7% (для всіх інших). Виглядають умови дуже заманливо, враховуючи, що середня ставка по іпотеці 22%. Але, за словами голови Фонду Леоніда Рисухіна, зараз зареєстровано 17 000 бажаючих взяти такий кредит. А в рік Фонд може побудувати максимум 500 квартир.

КАЗАХСТАН: МОЛОДІ ПЛАТИТЬ ДЕРЖАВА

На якусь підтримку від можновладців тутешня молодь особливо не розраховує. Програми допомоги де-юре існують, але де-факто - крутись, як можеш. " Республіка Казахстан - це вам не Перську затоку. Нафта і газ є, та не про нашу честь, - каже мешканка Алмати Марина. - Років десять тому надавали кредити на навчання, потім програму скасували. Декому пощастило, вони навіть до кінця кредит не виплатили, так як про них просто забули ... Правда, в країні вже багато років діє стипендія "Болашак", по якій студентів відправляють вчитися за кордон. Але щасливчиками в ній на 80% стають мажори. Причому більше 90% стипендіатів "Болашак" - етнічні казахи. Мізерний відсоток інших етносів пояснюється введенням У 2008 р обов'язкової вимоги знання казахської мови ".

Ситуація з житлом для молодих йде не краще, ніж в інших пострадянських країнах. У 2005-2007 рр. і існувала державна іпотечна програма. Але туди прийом документів вже не ведеться.

Зараз оголошено нова програма - "Доступне житло-2020". Суть її в тому, що для населення будуть будувати орендне житло. Пріоритетне право на квартири надається молодим сім'ям з дітьми; працівникам держорганів і установ, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету; працівникам держпідприємств соціальної сфери. Заплановано до 2015 р довести обсяг будівництва до 530 тис. Кв. м житла або понад 6,5 тис. квартир щорічно, з них 200 тис. кв. м (3 тис. квартир) будуть надані молодим сім'ям. Планується, що орендна плата буде накопичуватися до 8 років, при цьому сім'я живе в квартирі. Після закінчення зазначеного терміну можна викупити житло або, якщо коштів недостатньо, оформити позику на 15 років під 4% річних. Середньомісячна орендна плата складе 30-50 тис. Тенге (близько $ 200).

Але самі казахстанці не особливо вірять в програму. "Скільки у нас молодих сімей? Відповідь - приблизно півмільйона. Питання - скільки" квадратів "буде виділено на рік для них? Відповідь - 3 тис. Кв. М. Тобто при розмірі квартіри30 кв. М- 100 сімей на рік. Скільки доведеться чекати більшості? " - діляться підрахунками молоді казахстанці в інтернеті.

Мабуть, єдина програма для молоді, яка дійсно діє, - це "Молодіжна практика". "Випускнику вищого навчального закладу слід звернутися в Центр зайнятості, і йому допоможуть працевлаштуватися на термін до 6 місяців, - розповідає Марина. - Причому за роботодавця платить держава. Зарплата, звичайно, невелика - всього 26 тисяч тенге ($ 173). Проте це хоч якась -то зачіпка в життя ".

США: ХОЧЕШ НЕ ПЛАТИТИ ЗА ВНЗ - ИДИ ДО АРМІЇ

Студент назавжди
Студент назавжди. Вчитися в США можна до старості

"Молодь в Штатах живе, як то кажуть, on their own (приблизний переклад - самі по собі). Наша держава їм особливих поступок не придумує, - розповідає науковець Валерій Поляков. - Хіба що після служби в армії (вона в США контрактна) Міністерство оборони оплачує навчання. Багато заради цього і надягають форму. Ті, кому ходити строєм не хочеться, можуть отримати позику на вищу освіту. Її розміри дуже сильно залежать від того, який у молодої людини дохід, чи є підтримка від батьків. Як певну підтримку молоді можна ще упо мянуть пільги для тих, хто вперше купує житло (first-time home buyer). Мова йде про іпотеку без початкового внеску для тих, хто ніколи раніше не володів нерухомістю. Хоча якщо бути зовсім точним, то в цій програмі немає обмежень за віком на самому справі ".

На підтвердження слів Валерія, Тетяна Андерсон, яка живе у Флориді, розповіла, що її син отримав диплом пілота після військової служби за рахунок Міністерства оборони. Хоча, на думку Тетяни, в США різні фінансові послаблення прив'язані не стільки до віку, скільки до приналежності до певних соціальних груп. Наприклад, студентам коледжів покладені різні субсидії, матеріальна допомога, пільгові кредити. При цьому неважливо, скільки тобі років. "Трапляються комічні ситуації, - розповідає Тетяна. - Так, батько мого чоловіка (хоча дідусеві вже 80 років) подався вчитися в коледж і отримує стипендію як старанний студент".

Продовження історії читайте найближчим часом на нашому сайті

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "В Україні молодим вченим дають кредит на житло, а в США армія навчає". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Андрій Мазур

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Скільки у нас молодих сімей?
Питання - скільки" квадратів "буде виділено на рік для них?
Скільки доведеться чекати більшості?