Реклама
Реклама
Реклама

Українців масово дурять на оренді житла: як не стати жертвою афери

  1. Аванс за перегляд
  2. Гроші на бензин
  3. Квартира в Празі
  4. Не корисна база
  5. Повертається син з родиною
  6. Плата за раковину

Останнім часом в Україні пожвавилися шахраї, які заробляють на оренді житла. Найчастіше оголошення вони дають на безкоштовних сайтах, де вказують дешевші розцінки.

Експерти вказують відразу на кілька схем, які використовують шахраї: це перерахування грошей на телефон за перегляди житла і витрати на бензин, продаж баз неіснуючих квартир, а також жадібність недобросовісних господарів, які йдуть на усілякі хитрощі, щоб не повернути вам аванс. Детальніше - в матеріалі OBOZREVATEL .

Аванс за перегляд

"Моя знайома нещодавно потрапила в неприємну історію. Вони терміново шукали квартиру в Києві для довгострокової оренди. На сайті безкоштовних оголошень знайшли підходящий варіант, квартира на Оболоні. До речі, чомусь саме там часто люди потрапляють на шахраїв. Зателефонували посереднику і домовилися про перегляд. Правда, він одразу попросив завдаток за перегляд, в такому випадку, мовляв, нікому показувати не буде ", - розповіла OBOZREVATEL Анастасія з Луганської області.

Вони погодилися і скинули йому на карту 500 гривень. Поїхали дивитися за вказаною адресою. А в квартирі виявилися господарі, які нікому своє житло не здають. Господарі сказали, що до них ще кілька чоловік приходило, причому були ті, хто на карту шахраєві перекладав тисячу-дві гривень. І на дзвінки автор оголошення, звичайно, вже не відповідав ", - зазначила Анастасія.

Гроші на бензин

Українці скаржаться на те, що орендодавці через сайти безкоштовних оголошенні просять перерахувати їм суму на телефон або карту. Можуть попросити 100 грн, можуть і половину плати за місяць. І дуже часто потім пропадають.

Один з користувачів на форумі розповідає історію, як він знімав квартиру в Дніпрі. Чоловік знайшов оголошення якогось Олега про здачу 1-кімнатної квартири, ціна була занижена.

"При дзвінку каже, що квартира брата, який в Італії, він її здає на 1 рік і 11 місяців. Сам він не з Дніпра, а з Запоріжжя", - описує користувач ситуацію. Олег попросив 500 грн на бензин скинути йому на телефон. Потім повідомив, що вже в Дніпрі, але хоче взяти нотаріуса, тому потрібно ще 612 грн на бланки. І як тільки отримав гроші - телефон відключився.

І як тільки отримав гроші - телефон відключився

Просив грошей на бензин

Ріелтор Андрій Корнієнко з Дніпра розповідає, що перерахування грошей за перегляд зараз один з поширених способів шахрайства.

"Часто ріелтори беруть якісь гроші за те, що влаштовують вам перегляди. Вони ж витрачають на це час. Якщо ви не уклали договір, а користуєтеся послугами незнайомого посередника, то ніколи не перераховуйте йому гроші ні на карту, ні на телефон. Скажіть , передамо при зустрічі, як тільки подивимося квартиру ", - пояснив OBOZREVATEL Корнієнко.

Експерт в області нерухомості Сергій Костецький радить передавати гроші за перегляд тільки в офісі ріелтора.

"Ви побачите - це справжній офіс або тут тільки стілець і стіл. І тоді вирішите що робити", - говорить Костецький. Також він не радить довіряти сайтам безкоштовних оголошень. "Якщо ви бачите оголошення від господаря квартири, то відразу це повинно насторожити. Зазвичай господарі передають право здавати в оренду житло агентству. Це набагато простіше, не потрібно весь час бігати на перегляди, домовлятися, ріелтор і договір складе", - розповів нам Костецький.

Досвідчені люди, які часто знімають житло, радять на сайтах відразу перевіряти профіль автора оголошення. Якщо він створений місяць-два тому, то це може бути шахрай.

Квартира в Празі

А киянка Марія Шевчук попалася на квартирний розлучення під час організації весілля у Львові за програмою "за 24 години".

"У столиці у нас не вийшло на потрібну дату швидко її організувати, а у Львові ми домовилися про фотосесії в палаці. Тому потрібна була квартира на кілька днів. На сайті знайшли пристойне житло в центрі, фото симпатичні. Зв'язалися, природно власник попросив половину суми вперед. Ми перерахували. А буквально за кілька днів до поїздки щось господар перестав виходити на зв'язок. Чоловік перевірив фото в інтернеті, і виявив, що це фото квартири з Праги. Нас просто обдурили. Довелося терміново шукати нове житло ", - поскаржилася OBOZREVATEL Марія.

Не корисна база

Дуже часто українці попадаються на стару прийом шахраїв - платять за базу нібито адрес житла, яке здається в оренду. Так "розвели" киянку Тетяну Шаповал.

"Нам терміново потрібна квартира. Доньку відправили в село до бабусі, щоб знайти житло і переїхати до школи. Те, що пропонують ріелтори, дорого, вирішили шукати самі. В одній фірмі мені запропонували за 500 грн купити базу. Протягом місяця кожен день вони будуть надсилати мені список орендованих квартир. І хоча я чітко вказала, в якому районі, на яких вулицях мене влаштує житло, мені надсилають список по всьому Києву ", - повідомила нам Тетяна.

За її словами, чомусь підходящі варіанти одиничок за 4-5 тисяч підозріло швидко йшли.

"Ми з чоловіком працюємо і дивитися можемо тільки ввечері. А нам кажуть: все вже вдень зняли. Чоловік два рази відпрошувався з роботи. Прибігає за адресою, ріелтор говорить:" Чекайте біля парадного, зараз запитаю у господарів, чи можна підніматися ". Потім передзвонює: "все, вже хтось раніше був до вас". Я так засмутилася, поки знайома не пояснила, що все це обман, ніяких квартир у них немає. Грошей мені не шкода, але час-то пішло ", - зазначила Тетяна .

Експерт Сергій Костецький говорить, що існують різні фірми, які надають подібну базу житла: "Є відверті обманщики, які пропонують неіснуючі квартири. А є нормальні агентства, у них в базах можна знайти підходящі варіанти. Тому тут на кого нападете".

Повертається син з родиною

Втім, іноді недобросовісними виявляються і самі господарі житла, і посередники. Тут варіантів може бути декілька.

"На Березняках у Києві господиня здавала кімнату в двокімнатній квартирі, недорого. Перш за все, дуже мила родина, чоловік і дружина. Взяли гроші за перший місяць і за останній. Коли я в'їхала, почалося! Речі покласти нікуди, шафа забита їх речами. Після 10 вечора заборонено навіть на кухню вийти - у них відбій. Потім чоловік почав чіплятися за будь-якого приводу, скандалити. Словом, були створені всі умови, щоб я виїхала. Але гроші віддавати не захотіли ", - розповіла OBOZREVATEL студентка університету Оксана.

Інший приклад - вам здають квартиру, а через тиждень є господар і просить звільнити, тому що чи то з дружиною розлучається, то чи син з родиною раптово повертаються з-за кордону, а це була їхня квартира. Природно, передані гроші за останній місяць проживання ніхто повертати не буде.

Плата за раковину

"Я не знаю, що робити. Ми змушені були виїхати з орендованої квартири. Вона хороша, з сучасним ремонтом в новобудові. Платили за неї 10 тис. Грн. Попередили заздалегідь, прийшов батько господині, все прийняв, його збентежили тільки два плямочки на стільниці . Він їх сфотографував і переслав господині. Сказали, гроші повернуть завтра. А потім перестали брати слухавку, в смс писали, що чекають відповіді майстра, що робити зі стільницею і скільки це буде коштувати ", - ділиться на форумі одна з користувачок.

В результаті господиня прислала їй фото кухонного миття в квартирі - вона була зі штучного каменю, і вся почорніла, вкрилася плямами і навіть потріскалася. Фактично жінку звинуватили в тому, що вона зіпсувала дороге майно. "При мені такого не було! Я шкодую, що не сфотографувала перед виїздом стан кухні, але був же її батько, як так можна", - обурилася жінка.

Вирішили зіпсувати мийку, щоб не повертати гроші

Сергій Костецький радить в таких випадках уважно складати договір, а при в'їзді та виїзді з квартири перевіряти всі в присутності господарів.

"У договорі завжди все прописано, що за два тижні до виїзду ви повинні попередити господаря. Якщо ви виїжджаєте раптово і не попередили, то гроші ви, швидше за все, втратите. Ретельно опишіть майно в квартирі, щоб потім не вийшло, що користувалися старим телевізором , а господарі будуть стверджувати, що залишали дорогу плазму. вкажіть марку техніки, огляньте меблі, чи немає там вад, і вкажіть це. і прийом квартири повинен проводити господар і підписувати акт. Якщо все було добре, а вони не повертають гроші, то можна і в суд йти ", - г ОВОР Костецький.

Також експерт попередив, що процвітає і стара схема, коли людина бере в довгострокову оренду житло, а потім здає квартиру відразу декільком людям, бере передоплату і зникає. Люди розкладають речі в новому житлі, а тут приходять ще одні орендарі.

Тисни! підписуйся ! Читай тільки краще!