Реклама
Реклама
Реклама

У акімату Астани роз'яснили, хто може претендувати на житло за держпрограмою по лінії КІК

АСТАНА. КАЗИНФОРМ - На сайті столичного акімату надано роз'яснення щодо умов реалізації житла АТ «Іпотечна організація« Казахстанська іпотечна компанія »в місті Астані.

В рамках Програми розвитку регіонів - 2020 передбачено кілька основних напрямків реалізації житла, одним з яких є реалізація житла акціонерного товариства «Іпотечна організація« Казахстанська іпотечна компанія ».

У 2015 році в місті Астані акціонерним товариством «Іпотечна організація« Казахстанська іпотечна компанія »для реалізації в оренду з викупом передбачено 86 квартир, з яких:

Для підгрупи 1:

Двокімнатні - 7 одиниць загальною площею від 53 до 58 кв. м;

Трикімнатні - 4 одиниці загальною площею від 76 до 80 кв. м;

Чотирикімнатні - 33 одиниці загальною площею від 94 до 97 кв. м.

Для підгрупи 2:

Двокімнатні - 6 одиниць загальною площею від 53 до 58 кв. м;

Трикімнатні - 4 одиниць загальною площею від 76 до 80 кв. м;

Чотирикімнатні - 32 одиниць загальною площею від 94 до 97 кв. м.

Житло в оренду з викупом надаватиметься терміном до 20 років (для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, які не досягли двадцяти дев'яти років, які втратили батьків до повноліття, термін оренди може бути збільшений до 30 років), при цьому мінімальний термін оренди складе 5 років (після закінчення п'яти років орендар має право на достроковий викуп).

З метою виключення ажіотажу при прийомі документів і зручності громадян прийом документів буде здійснюватися через веб-портал e.astana.kz (з використанням електронного цифрового підпису заявника). Прийом документів буде здійснюватися з 23 лютого по 1 березня 2015 року (включно).

Також позначені категорії громадян, які мають право брати участь в Програмі за напрямом «Житло АТ« Іпотечна організація «Казахстанська іпотечна компанія» в місті Астані. Згідно з програмою в даному напрямку можуть взяти участь тільки громадяни, які перебувають на обліку потребуючих житло з комунального житлового фонду (черговики) в місті Астані за наступними категоріями:

- багатодітні сім'ї;

- неповні сім'ї;

- сім'ї, які мають або виховують дітей-інвалідів;

- діти-сироти, діти, які залишилися без піклування батьків;

- оралмани;

- державні службовці, військовослужбовці, співробітники спеціальних державних органів, працівники бюджетних організацій.

Формування учасників даного напрямку буде проводитися по підгрупах і такими критеріями:

підгрупа 1 - черговики акімату міста Астани вищевказаних категорій, які перебувають у шлюбі не менше 3 років, які мають дітей (дитину) і вік подружжя не досяг 35 років (на момент подачі заяви на участь у Програмі), а також неповна сім'я, в якій дітей (дитини) виховує один з батьків, який не досяг віку 35 років, в тому числі розведений, вдови;

підгрупа 2 - черговики акімату міста Астани вищевказаних категорій, що не входять в підгрупу 1.

Надання житла буде здійснюватися в таких пропорціях:

50% - для підгрупи 1;

50% - для підгрупи 2.

У разі, якщо громадяни перебувають на обліку потребуючих по категорії: особи, прирівняні до інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни; особи, які страждають на тяжкі форми деяких хронічних захворювань; сім'ї осіб, які загинули під час виконання державних або громадських обов'язків, військової служби, при рятуванні людського життя, при охороні правопорядку; пенсіонери за віком; інваліди I та II групи; інваліди та учасники Великої Вітчизняної війни; особи, які втратили житло в результаті екологічних лих, надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру; громадяни, єдине житло яких визнано аварійним в порядку, встановленому законодавством РК, то в реалізації даного напрямку вони взяти участь не зможуть.

Основні вимоги, що пред'являються до заявників (претендентам)

1. Оригінал паспорта громадянина України очередника, що потребує житло відповідно до Закону:

- наявність громадянства Республіки Казахстан або статусу оралмани;

- наявність постійної реєстрації за місцем проживання в місті Астані заявника та членів його сім'ї;

- відсутність житла на праві власності на території Республіки Казахстан, відсутність по території РК в учасника Програми та постійно спільно проживають з ним членів сім'ї (дружини, неповнолітніх дітей), а також інших членів сім'ї, включених до складу сім'ї та зазначених в заяві, орендного житла з викупом або житла на праві власності (спільної сумісної власності, частки у спільній частковій власності, що становить спільну сумісну (часткову) власність інших членів сім'ї, зазначених у заяві, як одиницю житла);

- відсутність фактів навмисного погіршення житлових умов учасником Програми та постійно спільно проживають з ним членів його сім'ї (чоловік (дружина), неповнолітніх дітей), а також інших членів сім'ї, включених до складу сім'ї та зазначених в заяві, шляхом обміну житлового приміщення або відчуження житла, що належить йому на праві власності, протягом останніх 5 (п'яти) років по території Республіки Казахстан.

2. Підтвердження можливості виконання зобов'язань відповідними доходами за умовами реалізації житла, в оренду з викупом і без викупу (оцінка платоспроможності).

Подача учасниками заяв і документів через портал «Електронних послуг» акімату міста Астани (e.astana.kz)

Для подачі заяви необхідно наступне:

- запит у формі електронного документа, засвідченого ЕЦП заявника;

- електронна копія свідоцтва про укладення (розірвання) шлюбу (до 1 червня 2008 року), про смерть членів сім'ї (до 13 серпня 2007 року), про народження дітей (до 13 серпня 2007 року);

- електронна копія довідки з місця роботи заявника;

- електронна копія довідки, що підтверджує отримання заявником доходів з місця роботи заявника.

Наступні відомості документів, які є державними електронними інформаційними ресурсами, заявник отримує з відповідних державних інформаційних систем у формі електронних документів, засвідчених ЕЦП уповноважених осіб державних органів:

- відомості, що засвідчують особу заявника;

- відомості про укладення або розірвання шлюбу (після 1 червня 2008 року), про смерть (після 13 серпня 2007 року), про народження дітей (після 13 серпня 2007 року);

- відомості про наявність чи відсутність у заявника та постійно проживають з ним членів сім'ї житла, що належить їм на праві власності, або орендного житла з викупом по території Республіки Казахстан;

- відомості про реєстрацію заявника і постійно проживають з ним членів сім'ї, що підтверджують проживання в міста Астані;

- відомості, що підтверджують наявність інвалідності члена сім'ї;

- відомості про постановку на облік потребуючих житло із зазначенням номера черговості на момент подачі заяви на участь у Програмі.

При цьому в разі необхідності співробітниками управління житла м Астани громадяни можуть бути запрошені для надання додаткових документів.

Склад сім'ї (кількість членів сім'ї) не впливає на площу заявленої квартири, претенденти вказують тип квартири в залежності від власних побажань.

Відбір серед учасників буде проводитися житловою комісією згідно зі списками обліку потребуючих житло і дати постановки на даний облік.

При цьому на підставі прийнятих документів буде проводитися робота по інвентаризації списків громадян, які потребують житло з комунального житлового фонду. У разі, якщо буде встановлено, що черговиком було придбано житло по РК, або вироблені факти відчуження житла або при відсутності категорії на момент подачі заяви, то громадянин підлягає зняттю з обліку потребують житла з комунального житлового фонду.

В рамках Програми допускається придбання у власність житла або оренду з викупом не більше 1 одиниці житла в усіх напрямках Програми і по всіх регіонах Казахстану.

У разі виникнення питань щодо суми орендної плати та їх розрахунків необхідно звертатися в представництво АТ «Іпотечна організація« Казахстанська іпотечна компанія »за телефонами: 79-90-73 (внутрішній 2201), 79-90-72 (внутрішній 2204).