Реклама
Реклама
Реклама

Орендне житло з подальшим викупом від Казахстанської іпотечної компанії

  1. Хто може претендувати на оренду квартир з викупом від держави через АТ КІК
  2. Казахстанська іпотечна компанія в Астані та Алмати участь в програмі
  3. Які зміни відбулися в програмі Казахстанської іпотечної компанії
  4. Документи для участі в держпрограмі
  5. Казахстанська іпотечна компанія: зводяться об'єкти і плани
  6. Орендне житло в Астані
  7. Орендне житло в Алмати
  8. Орендне житло в Караганді
  9. Механізм придбання орендних «квадратів»
  10. Власна програма Казахстанської іпотечної компанії

Квартири в оренду з подальшим викупом сьогодні пропонують всі три оператора державної житлової програми (раніше «Доступне житло»: Жілстройсбербанк , Фонд нерухомості «Самрук-Казина» і Казахстанська іпотечна компанія. У кожного свої умови участі та особливості розподілу житла. При цьому найбільше навантаження на розподіл орендного соціального житла по Україні випала на КІК.

У Казахстані перші орендні квартири від держави були здані в 2014 році. Новоселами знімних «квадратів» стали жителі Алмати, Караганди і Шимкента. За їх реалізацію відповідала Казахстанська іпотечна компанія. В кінці того ж року президент країни Н. Назарбаєв оголосив народу про нову економічну політику «Нурли жол», в якій він доручив переглянути підходи до проблеми доступності житла. Він запропонував надавати соціально незахищеним громадянам орендне житло з правом викупу без початкового внеску під 1-2% річних .

Хто може претендувати на оренду квартир з викупом від держави через АТ КІК

Всім казаха, бажаючим оселитися в орендному житло від КІК, слід знати, що в рамках Програми розвитку регіонів до 2020 року, куди увійшли «Доступне житло - 2020» та нова програма «Нурли жол» , Квартири розподіляються виключно серед черговиків акіматів. Тобто дане напрямок розрахований на соціально незахищені категорії населення. При цьому у КІК є власна програма орендного житла, в якій можуть брати участь і ті, хто не увійшли в списки претендентів на житло з держфонду. Але про це трохи пізніше.

В рамках Програми розвитку регіонів до 2020 року, куди увійшли «Доступне житло - 2020» та нова програма «Нурли жол», квартири розподіляються виключно серед черговиків акіматів.

Отже, якщо ви вже стоїте в черзі на житло в місцевому виконавчому органі, то вам слід лише дочекатися оголошення від акімату вашого міста про прийом документів по лінії КІК і подати заявку. Якщо ж ви ще не встигли поповнити офіційні ряди потребують житла, то слід врахувати, що черговиками акімату можуть стати:

  • багатодітні сім'ї;
  • неповні сім'ї;
  • сім'ї, в яких є діти-інваліди;
  • сироти та діти без піклування батьків;
  • держслужбовці, працівники бюджетної сфери;
  • військові і співробітники спеціальних державних органів;
  • оралмани.

При цьому, за словами голови холдингу «Байтерек» Куандик Бішімбаева, половина всього житла в рамках НЕП «Нурли жол» буде віддано тим черговикам, які є молодими сім'ями у віці до 35 років і перебувають у шлюбі більше 3 років. При розподілі орендних квартир також буде братися до уваги черговість відповідних категорій.

Багато читачів порталу про нерухомість kn.kz, які щодня залишають питання у відповідній рубриці, думають, що раз молодим сім'ям збільшили віковий поріг, то будь-яка сім'я, в якій подружжя до 35 років, зможе взяти в оренду квартиру від КІК. Наголошуємо, що в програмі беруть участь виключно черговики акіматів, тобто ті сім'ї, де чоловік і жінка є, наприклад, державними службовцями, вчителями, лікарями, виховують дітей-інвалідів і так далі.

Іпотека без накопичень: купити квартиру через Жілстройсбербанк >>>

Казахстанська іпотечна компанія в Астані та Алмати участь в програмі

У зв'язку з переходом Казахстану до вільно плаваючого валютного курсу тенге, занепокоєння учасників житлової держпрограми викликало питання: вартість будівництва зросла, а не подорожчає тепер житло від операторів У зв'язку з переходом Казахстану до вільно плаваючого валютного курсу тенге, занепокоєння учасників житлової держпрограми викликало питання: вартість будівництва зросла, а не подорожчає тепер житло від операторів? В офіційній відповіді Міністерства нацекономіки порталу kn.kz і газеті «Нерухомість» повідомляється, що сьогодні в зв'язку з переходом країни на нову грошову політику не планується зміна вартості будівництва 1 «квадрата» житла, яке будується за рахунок бюджету. При цьому за Програмою розвитку регіонів до 2020 року допускається щорічна індексація цін з урахуванням рівня інфляції.

Платоспроможність орендаря оцінюється на підставі його доходів, які він може документально підтвердити.

Вартість будівництва житла від КІК в чистової обробки встановлена в рамках:

  • до 185 тисяч тг / кв.м в містах Алмати і Астана;
  • до 150 тисяч тг / кв.м в інших регіонах.

Вартість придбання готового житла від КІК дорівнює:

  • до 200 тисяч тг / кв.м в містах Алмати і Астана;
  • до 165 тисяч тг / кв.м в інших регіонах.

Розрахунок оренди за квартиру площею 50 кв.м

Площа орендних квартир від КІК становить, як правило, від 35 до 75 кв.м. Ми попросили фахівців компанії зробити розрахунок щомісячного платежу для жителів столиці і одного з регіонів країни.

Таблиця 1. Розрахунок оренди квартири площею 50 кв.м в рамках держпрограми

Місто

Площа

Платіж за 1 кв.м

Щомісячний платіж за квартиру

Астана

50 кв.м

1 120 тенге

56 000 тенге

Караганда

50 кв.м

923 тенге

46 150 тенге

  1. У Програмі розвитку регіонів до 2020 року відсутні ставки винагороди, комісії, гарантійний платіж і початковий внесок.
  2. Оплату орендних платежів можна робити через будь-який банк.
  3. Житло переходить у власність через 20 років.
  4. Платоспроможність орендаря оцінюється на підставі його доходів, які він може документально підтвердити. Учасник напрямки повинен пред'явити довідку з місця роботи про зарплату, довідку про стаж роботи, копію трудової книжки. Також розглядається кредитна історія на підставі звіту, який надає кредитне бюро.
  5. Щомісячний загальний дохід сім'ї, не рахуючи пенсійних відрахувань, індивідуального прибуткового податку і витрат на подружжя і дітей за останні півроку перед подачею документів повинен бути в таких межах:
  • мінімальний дохід - для жителів рр. Алмати, Астана - 4-кратний розмір мінімальної заробітної плати (МЗП на 2015 рік склала 21 364 тг), для інших регіонів - 3 МЗП;
  • максимальний дохід - не вище 12 МЗП.
  • Витрати подружжя в місяць на одну людину - 15 місячних розрахункових показників (МРП на 2015 рік - 1982 тг), на 1 дитину до 18 років - 7,5 МРП.
  • Якщо заробіток, який підтверджується документально, менше необхідного порога, то можна скористатися участю співорендарів.

Орендне житло від Жілстройсбербанка: умови і розрахунки >>>

Які зміни відбулися в програмі Казахстанської іпотечної компанії

2015 рік став знаковим у розвитку державного орендного житла в Казахстані 2015 рік став знаковим у розвитку державного орендного житла в Казахстані. Великим поштовхом послужила програма «Нурли жол». Як повідомляє прес-служба КІК, плюсами нової програми орендного житла стали відсутність початкового внеску і збільшення віку для молодих сімей до 35 років. В рамках даного напрямку збільшена вартість придбання житла, завдяки чому з'явилася можливість залучати більше сумлінних постачальників, що також сприятливо позначається на реалізації програми в цілому.

З січня 2016 року наберуть чинності зміни до законодавства Республіки Казахстан, що стосуються виплати податку на майно. В даний час податок на майно орендного житла визначається як для юридичної особи та складає 1,5% від ціни об'єкта. Це пов'язано з тим, що власником житла є АТ «ВО« Казахстанська іпотечна компанія »як юридична особа.

З 1 січня 2016 року ті казахстанці, які вже придбали орендні квартири по лінії Програми розвитку регіонів, відповідно до прийнятих поправками до Податкового кодексу будуть погашати податок на майно після включення компанії до відповідного списку за ставкою податку для фізичних осіб. Вжиті заходи дозволять істотно знизити фінансове навантаження на орендарів.

Як стати в чергу на житло? >>>

Документи для участі в держпрограмі

Як повідомляє офіційний сайт КІК, претенденти при публікації оголошень від акімату подають такі документи:

  • посвідчення особи заявника та всіх членів його сім'ї;
  • свідоцтво про укладення або розірвання шлюбу, про смерть чоловіка / дружини, народження дітей, а також заяву про те, що претендент не перебуває в шлюбі;
  • довідка про відсутність або наявність у учасника і членів його сім'ї нерухомості, яка належить їм на праві власності, або орендного житла з наступним викупом в Казахстані;
  • адресна довідка з місця проживання заявника і членів його сім'ї;
  • довідка з місця роботи (для групи I категорії осіб, які вказані в підпунктах 3) пункту 1 статті 67 Закону);
  • довідка про інвалідність або важких формах деяких хронічних захворювань членів сім'ї за наявності;
  • відомості про постановку в житловій черзі в акімату із зазначенням номера черговості на момент подачі заяви (для групи I);
  • Довідка про доходи.

Казахстанська іпотечна компанія: зводяться об'єкти і плани

У 2015 році по лінії КІК Програми розвитку регіонів до 2020 року заплановано будівництво та придбання 401,0 тис. Кв.м, або близько 7000 квартир. З них на сьогодні по об'єктах 2015-2016 років укладено договорів на 633,5 тисячі квадратних метрів (11 016 квартир). З новою статтею щодо розподілу орендного житла Казахстанської іпотечної компанією в Астані, Алмати та інших містах можна ознайомитися за засланні .

Орендне житло в Астані

По м Астані в 2015 році придбання 23,114 тис. Кв.м (394 квартири):

  • 7,62 тис. Кв.м (86 квартир) в ЖК по вул. Сиганак;
  • 2,88 тис. Кв.м (52 квартири) в ЖК по вул. Байтурсинова;
  • 1,187 тис. Кв.м (23 квартири) в сел. Косши;
  • 8,327 тис. Кв.м (161 квартира) в ЖК по Кобланди;
  • 3,1 тис. Кв.м (72 квартири) в сел. Косші.

Орендне житло в Алмати

За м.Алмати в 2015 році придбання і будівництво 193,826 тис. Кв.м (3565 квартир):

  • 5,999 тис. Кв.м (108 квартир) в мкр. АЛГАБАС;
  • 6,487 тис. Кв.м (95 квартир) в ЖК в Турксібском районі, 1 черга;
  • 37,284 тис. Кв.м (708 квартир) в ЖК «Асил Арман»;
  • 3,659 тис. Кв.м (50 квартир) в ЖК «Аристан»;
  • 2,577 тис. Кв.м (55 квартир) в ЖК «Асил Арман»;
  • 19,195 тис. Кв.м (275 квартир) в мкр. Аккент;
  • 15,3 тис. Кв.м (226 квартир) в ЖК мкр. АЛГАБАС;
  • 17,328 тис. Кв.м (300 квартир) в ЖК в Турксібском районі, 2 чергу;
  • 86,033 тис. Кв.м (1748 квартир) в ЖК Атлетичною села (в 2017 році).

Орендне житло в Караганді

По м Караганді в 2015 році придбання 13,999 тис. Кв.м (208 квартир):

  • 1,68 тис.кв.м (30 квартир) в мкр. Шахтарський;
  • 2,18 тис. Кв.м (28 квартир) в ЖК по пр. Шахтарів;
  • 4,85 тис. Кв.м (75 квартир) в ЖК мкр. Гульдер;
  • 5,289 тис. Кв.м (75 квартир) в ЖК мкр. Гульдер (в 2016 році).

Механізм придбання орендних «квадратів»

  • Коли будинок зданий в експлуатацію, КІК інформує МІО про обсяги зданого житла.
  • Інформацію від КІК про умови реалізації квартир публікують на своєму сайті або в інших ЗМІ місцеві акімату. У публікації зазвичай вказані конкретний напрям програми, категорії населення, опис житла, місця здачі документів, строки прийому.
  • Місцеві виконавчі органи займаються формуванням пулів. Термін - не пізніше 6 місяців з моменту отримання інформації від іпотечної компанії.
  • Акімату віддають в КІК список претендентів на орендні квартири з черговиків для підтвердження платоспроможності.
  • Якщо кандидатура потенційного орендаря буде схвалена, то він отримає повідомлення для МІО, які почнуть стверджувати остаточних списків щасливчиків. Після цього Казахстанська іпотечна компанія підписує договір оренди і заселяє орендарів.

Програма «Молода сім'я» в 2016 році >>>

Власна програма Казахстанської іпотечної компанії

Як уже згадувалося вище, у Казахстанської іпотечної компанії є програма, в якій орендне житло може придбати кожен без обмежень, навіть ті претенденти, які не ввійшли в списки житлових програм від держави. Їм лише потрібно довести свою платоспроможність.

За словами голови правління іпотечної компанії Азамата Ібадуллаева, ставка дорівнює близько 10% річних, яка входить в орендний платіж. За «Нурли жол» встановлено, що орендні квартири матимуть наступну площа: 1-кімнатна квартира - 30 кв.м, 2-кімнатна - 50 кв.м, 3-кімнатна - 80 кв.м. При цьому кількість однокімнатних і двокімнатних квартир складе по 40%, і трикімнатних - 20% від загального числа.

Вартість 1 «квадрата» в регіонах країни складе 150 тисяч тенге, а в мегаполісах Астана і Алмати - 185 тисяч тенге. Вартість покупки житла КІК - 165 тис. Тенге в Актобе і Шимкенті, в інших містах - 200 тис. Тенге.

За «Нурли жол» встановлено, що орендні квартири матимуть наступну площа: 1-кімнатна квартира - 30 кв.м, 2-кімнатна - 50 кв.м, 3-кімнатна - 80 кв.м.

Основна функція даного напрямку - це можливість стати володарем житла без черг. КІК отримує список претендентів, які стоять в черзі від акіматів.

В одному з інтерв'ю глава компанії зазначив, що президент доручив відійти від совкових черг. За пред'явленням необхідних документів КІК безкоштовно або за мінімальною ціною видасть квартири тим нужденним, які цього заслуговують, тобто це ветерани війни, багатодітні сім'ї, також державні службовці.

Власники по закінченню 5 років можуть достроково викупити житло. Ті учасники програми, які з якихось причин втратили нерухомість, можуть отримати всі свої гроші назад.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як стати в чергу на житло?