Реклама
Реклама
Реклама

Орендне житло: надії та сумніви

Обсяги пільгового кредитування будівництва в минулому році в порівнянні з 2015 р зменшилися майже в чотири рази. В результаті навіть для такої категорії сімей, як багатодітні, в Мінську було зведено лише близько 50 тисяч кв. м житла. Тому, щоб якось зняти проблему, міська влада пропонує таким сім'ям будувати житло без держпідтримки, але за невисокою ціною (собівартість квадрата плюс 5%). Однак, як би «дешево» це будівництво не обходилося, тим не менш, навряд чи у всіх, хто потребує вистачить на це коштів і можливостей. Тому багато хто пов'язує свої надії на вирішення житлових проблем з отриманням орендного житла. Обсяги пільгового кредитування будівництва в минулому році в порівнянні з 2015 р зменшилися майже в чотири рази

Буває, що громадянин, оселившись в орендну квартиру, стикається з проблемами, про які не припускав.

Той факт, що орендне житло - гарний напрямок поліпшення житлових умов громадян, підтвердив на традиційній передноворічній прес-конференції голова Мінміськвиконкому Андрій Шорец.

Так, обсяги будівництва знижуються. Але, тим не менш, в Мінську в минулому році побудовано два орендних будинку - на вулиці Солтиса і в житловому кварталі «Магістр». У цьому році буде введено в експлуатацію орендний будинок по вулиці Виготського на 120 квартир, а в наступному побудують ще один.

Але ось парадокс - серед які потребують поліпшення своїх житлових умов зустрічаються ті, хто не цінує пропоновану їм можливість користуватися орендним житлом, - поскаржився мер. Більш того, трапляється, що окремих громадян, які скористалися орендним житлом, згодом виселяють з нього через проблеми з оплатою.

Але буває і так, що громадянин, оселившись в орендну квартиру, стикається з проблемами, про які не припускав. Що підтверджує «досвід» одного з жителів міста, який розповів на сайті газети www.nb.by про ситуацію, в якій він опинився:

«Первомайський виконком на сайті надав невірну інформацію про вартість і економічну зону квартири. У підсумку ми отримали вартість на 110 рублів вище заявленої. Вартість орендного житла для нужденних дуже завищена і непорівнянна з зарплатами. Ми платимо понад 470 рублів за трикімнатну квартиру плюс 100 рублів за комунальні послуги, що становить 60 відсотків від доходів. А зростання з 1 січня базової величини збільшить ціну оренди ще на 60 рублів. Хотіли повернути квартиру, але нам сказали, що з черги нас зняли і про відновлення вже не йдеться. Але платити за неї стільки немає можливості ... Ні викупити не можна, ні накопичити на будівництво. Плюс тільки в тому, що при стабільній оплаті ніхто не виселить ».

Так в чому ж окремим громадянам бачиться «підступ» при вселенні в орендне житло? Ось думка одного з них, яким він поділився на інтернет-форумі: «Скільки б не говорили прихильники Держоренда про всі плюси цього житла, я бачу три чітких мінуса: 1. Ціни регулює держава за своїми міркувань. 2. Зняття з обліку потребуючих. 3. Ці квартири ніколи не стануть вашими. Немає сенсу робити в ній хороший ремонт, а потім лікті гризти після виселення ». Разом з тим, автор цієї думки ні в якому разі не засуджує людей, які отримали такі квартири. Він просто не бачить сенсу отримувати її в даний момент, вважаючи це мало не «пасткою». Пов'язуючи, як бачимо, головні свої сумніви з цінами, вірніше, їх економічною обгрунтованістю.

Чи дійсно ціни на державне орендне житло стали наздоганяти середньоринкові? вибірково порівняємо пропозиції орендного житла від районних адміністрацій Мінська з оголошеннями приватників .

Зокрема, у Чижівці в жовтні минулого року адміністрація Заводського району пропонувала кілька орендних квартир на вулиці ожеледиця за ціною близько 90 доларів за «двушку» і 115 доларів за трикімнатну квартиру. А що у приватника? Простеньку «двушку» на ожеледиця зі старими меблями в комплекті можна зняти за 170 доларів.

Навесні минулого року заселялися орендні новобудови на вулиці Солтиса в дражних. За двокімнатну квартиру площею близько 50 кв. м черговикам належить платити близько 150 доларів, за «троячку» - понад 200 доларів. Власники просять за «двушку» без наворотів на Солтиса в цегляному будинку 230 доларів.

Багато орендного житла побудовано в кварталі «Магістр», за оренду двокімнатних квартир там платять 100-150 доларів на місяць. У сусідньому Уруччя за зубожілі «двушки» хочуть в два рази більше.

Ці дані об'єктивно свідчать про те, що державне орендне житло сьогодні значно дешевше приватних знімних квартир. Так чи варто економія втрати місця в черзі потребуючих поліпшення житлових умов? Вибір тут кожна сім'я робить самостійно, виходячи зі своїх фінансових можливостей. Однак як би не повзли вгору ціни, на орендні квартири, особливо в новобудовах, претендують сотні сімей мінчан.

- На окремі житлові приміщення комерційного використання державного житлового фонду, - повідомила в ході прямій лінії в контакт-центрі Мінміськвиконкому, присвяченій наданню громадянам державного орендного житла, головний спеціаліст управління житлової політики Мінміськвиконкому Анастасія Попкова, - претендує до 100 сімей. Є попит навіть на житлові приміщення повторного заселення, які знаходяться не в кращому стані і потребують ремонту. І не випадково на отримання від держави (простоявши на обліку потребуючих 25-30 років) орендної квартири, навіть якщо її з'їм буде коштувати половину місячної зарплати, щорічно добровільно погоджуються сотні черговиків.

На даний момент столичний фонд державних житлових приміщень комерційного використання налічує близько 2300 нових квартир і приблизно 780 звільнених і заселених повторно.

Очікується, що кількість нових орендних будинків буде збільшуватися. Так, незабаром (про що вже згадувалося вище) повинен бути введений в експлуатацію такий об'єкт на вул. Осипенко, почалося будівництво нового будинку, де квартири здаватимуться державою громадянам на вул. Виготського. Час від часу звільняються, правда, в незначній кількості, і квартири в старому житловому фонді. Одні залишаються після смерті мешканців, у яких не залишилося спадкоємців, інші після переїзду наймачів. І довго порожнім вони не будуть.

О.Балагура

13.01.2017

переглядів: сьогодні 2, за останні 7 днів 18, за місяць 45

Коментарі:

Матеріали номера 2/2017

Так в чому ж окремим громадянам бачиться «підступ» при вселенні в орендне житло?
Чи дійсно ціни на державне орендне житло стали наздоганяти середньоринкові?
А що у приватника?
Так чи варто економія втрати місця в черзі потребуючих поліпшення житлових умов?