Реклама
Реклама
Реклама

Оренда з подальшим викупом: держпрограма від Фонду нерухомості «Самрук-Казина»

  1. Кому призначений орендне житло з викупом через Фонд нерухомості «Самрук-Казина»
  2. Викуп орендного житла від «Самрук-Казина» в Алмати, Астані та інших містах Казахстану
  3. Плани «Самрук-Казина»: орендне житло з подальшим викупом в Астані, Алмати та регіонах
  4. Як подати заявку на оренду квартири з викупом через ФНСК?
  5. Документи для подачі заявки

Будівництво орендного житла з наступним викупом від Фонду нерухомості «Самрук-Казина» в Казахстані стало антикризовим заходом уряду у важкі 2008-2010 роки. Тоді в умовах обмеженості іпотеки і можливості у населення оплачувати кредити фонд добудовував проблемні об'єкти забудовників і віддавав їх громадянам в оренду з подальшим викупом.

такий спосіб придбання квартир припав до душі казаха. Як зазначив в одному з інтерв'ю голова правління фонду Болат Палимбетов, за три роки жоден орендар не розірвав договір через неплатоспроможність. За три роки ФН «Самрук-Казина» профінансував 21 об'єкт, що склало близько 1 млн «квадратів». Це дозволило вирішити проблеми більш 3 тисяч пайовиків.

З 2012 року фонд - оператор програми «Доступне житло - 2020», яка сьогодні увійшла до Програми розвитку регіонів до 2020 року. Оренда з викупом - один з варіантів придбання квартир поряд з прямим продажем.

Кому призначений орендне житло з викупом через Фонд нерухомості «Самрук-Казина»

Як розповіли порталу kn.kz в фонді нерухомості, 2015 рік не приніс ніяких змін в механізмі розподілу орендних квартир від фонду. Вимоги до претендентів залишилися колишніми. У програмі можуть брати участь всі платоспроможні казахстанці, у яких немає житла в тому населеному пункті, де вони хочуть отримати нерухомість або ті, хто потребує поліпшення умов проживання.

Квартири першочергово розподіляються серед черговиків місцевих виконавчих органів. А саме володарями квартир від фонду можуть стати:

  • особи, прирівняні до інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни;
  • багатодітні та неповні сім'ї;
  • сім'ї, які виховують дітей-інвалідів;
  • сироти та діти, які залишилися без піклування батьків;
  • оралмани;
  • держслужбовці,
  • військові,
  • працівники спеціальних державних органів,
  • співробітники бюджетних організацій.

Незатребувані зазначеними категоріями громадян об'єкти будуть розподілятися за допомогою інтернету. У другому випадку заявку прийматимуть в електронному вигляді на офіційному сайті фонду нерухомості.

У пріоритеті - казахстанці без власного житла, мають стабільний заробіток. При цьому громадянин зможе реалізувати своє право на придбання житла від «Самрук-Казина» всього лише раз. З іншого боку, серед черговиків акімату не так багато громадян, які мають стабільно високий дохід, і орендне житло з подальшим викупом Самрук-Казина їм не надає. З соціально-незахищених категорій населення здебільшого працює КІК. Про те, як отримати квартиру в оренду від Іпотечної компанії і здійснити викуп житла, читайте в спеціальному матеріалі .

Іпотека без накопичень: купити квартиру через Жілстройсбербанк >>>

Викуп орендного житла від «Самрук-Казина» в Алмати, Астані та інших містах Казахстану

Економічна криза і вільно плаваючий курс тенге внесли свої корективи в вартість будівництва нерухомості в Казахстані Економічна криза і вільно плаваючий курс тенге внесли свої корективи в вартість будівництва нерухомості в Казахстані. Забудовники нарікають на подорожчання собівартості зведення житла. Однак порталу kn.kz в Міністерстві національної економіки повідомили, що зміни ціни будівництва будинків за держпрограмою не передбачаються. Єдине - передбачена щорічна індексація цін з урахуванням інфляції, закладена в Програмі розвитку регіонів до 2020.

Наприклад, в ФН «Самрук-Казина» розрахували, скільки треба буде платити орендарю за квартиру від фонду, яка після закінчення 15 років перейде у володіння наймача. Даний термін є максимальним, встановленим урядом.

Таблиця 1. Ціна оренди з викупом в перший рік реалізації

регіон

Ціна за 1 квадратний метр

Астана, Алмати, Актау, Атирау і їх приміські зони

Від 1600 тенге

Інші регіони

Від 1300 тенге

Таблиця 2. Приклад розрахунку ціни оренди з викупом стандартної 2-кімнатної квартири

Місто

Площа квартири

Ціна за квадратний метр

Щомісячний платіж

Астана, Алмати

(В об'єктах, будівництво яких розпочато у 2012 році)

50 кв.м

1611 тенге

80 550 тенге

Караганда (в об'єкті, будівництво якого розпочато в 2014 році *)

50 кв.м

1414 тенге

70 700 тенге

* Собівартість житла індексована з урахуванням зростання цін на будівельному ринку

Даний щомісячний платіж не враховує витрат за комунальні послуги, витрати по податках та інших обов'язкових виплат в бюджет і витрат на страхування, пов'язаних з даною нерухомістю.

З метою підтвердження платоспроможності заявника потрібно розрахувати максимальну суму орендного платежу (МРАП). Вона залежить від кількості членів сім'ї, доходів, фінансових зобов'язань, обраного типу квартири і інших показників. Точний розрахунок даного показника і довідку вам нададуть в уповноважених банках при зверненні. Як повідомляє прес-служба фонду, в даний час МРАП вважає Qazaq Banki і Delta Bank. Зразкові цифри можна розрахувати на сайті fnsk.kz, де є калькулятор МРАП. Згідно з нашим прикладом, якщо в сім'ї заявника 3 людини, то сукупного доходу в 150 000 тенге буде досить для участі в програмі.

Головні принципи формування вартості визначені урядом. У «Самрук-Казина» прогнозують, що щомісячні орендні платежі за нерухомість від фонду, яка перейде у власність наймача, завжди будуть нижче ринкової ціни. Це стосується і ціни продажу квартир від фонду.

У Програмі розвитку регіонів до 2020 року також діє напрямок, що реалізовується Жілстройсбербанком. ЖССБ надає орендне житло з подальшим викупом для всіх категорій населення, а також окремо молодим сім'ям .

Плани «Самрук-Казина»: орендне житло з подальшим викупом в Астані, Алмати та регіонах

До кінця 2016 року за держпрограмою в планах фонду побудувати понад 600 тисяч житлових «квадратів». Об'єкти зводяться в Астані, Алмати і Алматинської області, а також в Таразі, Актобе, Атирау і Усть-Каменогорську.

Чому саме ці регіони? Тому що там зосереджені ключові точки зростання, які визначив уряд. Тобто попит в цих регіонах найбільш явний. До того ж є придатні ділянки, інженерні мережі, а також розвинена транспортна інфраструктура.

Хоча при плануванні увагу поширюється на всі регіони одночасно. Але на сьогоднішній момент актуальні саме ці міста. У Південному Казахстані попит поменше, так як краще приватний сектор. Тому в містах півдня Казахстану заплановано зведення невеликих об'єктів.

До кінця 2016 року за держпрограмою в планах фонду побудувати понад 600 тисяч житлових «квадратів». Об'єкти зводяться в Астані, Алмати і Алматинської області, а також в Таразі, Актобе, Атирау і Усть-Каменогорську.

Як повідомляє прес-служба ФН «Самрук-Қазина», станом на сьогоднішній день фондом в рамках Програми розвитку регіонів до 2020 року завершено будівництво 5 проектів в рр. Алмати, Актобе, Тараз і в Алматинській області. Також введена в експлуатацію перша черга проекту в м Астані загальною житловою площею 338 тис. Кв.м, в тому числі житло Фонду нерухомості - 267 тис. Кв.м, це 5 063 квартири. З них на сьогоднішній день реалізовано населенню 2 721 квартир, в тому числі через інтернет - 1 869 квартир.

У 2016 році планується побудувати житлові комплекси в містах Атирау, Кизилорда, Шимкент, Караганда, Оскемен.

Брати участь в держпрограмі, до слова, можна в різних напрямках, якщо не вдалося отримати квартиру раніше. Наприклад, молода сім'я, яка переступила поріг 29-річчя, що є обмеженням для беруть участь у відповідному напрямку, може подати документи у напрямку Нурли жол. Про те, в чому особливості оренди з викупом, яка реалізується також КІК, читайте по засланні .

Як подати заявку на оренду квартири з викупом через ФНСК?

Від черговиків місцевих виконавчих органів не потрібно оформляти заявки по інтернету. Списки претендентів до Фонду нерухомості направляють акімату самі. Учасники лише приносять документи в філії фонду. Що стосується незатребуваних черговиками квартир, то їх фонд реалізує вже за допомогою інтернету.

При подачі заявки по інтернету, вас очікують наступні кроки:

  1. Отримайте електронно-цифових підпис (ЕЦП). Подробиці того, як це зробити, можна дізнатися на порталі електронного уряду egov.kz.
  2. Увійдіть на офіційному сайті фонду нерухомості fnsk.kz
  3. Прийміть угоду. Його потрібно приймати кожен раз при вході на сайт. Поки немає ЕЦП і реєстрації, неможливо ознайомитися з жодною інформацією. Не можна подивитися будинку, планування, фото та інше.
  4. Виберіть місто. Якщо така можливість не надається, значить, в поточний момент не відбувається реалізація об'єктів. Заходьте час від часу, вони повинні бути представлені в майбутньому.
  5. Виберіть житловий комплекс з реалізованих в той момент.
  6. Натисніть «Вперед».
  7. Виберіть тип квартири. Одно-, дво- і трикімнатна квартири представлені кількома видами. Відрізняються плануванням і квадратурою. Краще заздалегідь подумати, яку квартиру ви хочете - це зробить оформлення заявки швидшим.
  8. Поставте галочку на «Прямий продаж» або «Оренду з викупом». Вийде повідомлення: «Квартири в даному ЖК будуть реалізовані тоді-то» і є звіт кількості часу, що залишився.

Наприклад, 20-го листопада рівно о 11.00 годині. У цей час потрібно зайти на портал фонду (бажано трохи раніше встановленого часу) і відкрити сторінку зі звітом часу. Рівно об 11 годині висвічується віконце «Подати заявку». Заявка приймається на житловий комплекс і тип квартири, який ви вибрали раніше. Клікаєте на віконце, і відкривається перелік учасників, які вже скликали.

Заковика напрямки від «Самрук-Казина» в тому, що треба прагнути подати заявку першим Заковика напрямки від «Самрук-Казина» в тому, що треба прагнути подати заявку першим. Це пов'язано з тим, що на ваш тип квартири ви претендуєте далеко не один, і є ризик не встигнути в основну чергу. В такому випадку ви опиняєтеся в додатковій. Також при виборі квартири на власні очі ви будете не першим, а згідно з усталеною черговості.

Після цього вам дають ідентифікаційний номер і можна вважати, що ви успішно подали заявку.

Сайт надає можливість відстежувати свою чергу в будь-який момент.

Заявки приймаються протягом 15 днів. Формування основної черги відбувається в перші дні. Потім списки всіх заявників як з основною, так і з додатковою черг з'являється на порталі fnsk.kz в розділі «Новини».

Тепер потрібно зібрати список документів і розрахувати МРАП (місячна сума орендного платежу).

Документи для подачі заявки

  • Посвідчення особи заявника (оригінали та копії), співзаявника і членів його сім'ї.
  • Довідка заявника та членів його сім'ї про відсутність житла протягом 3 років перед подачею документів в даному населеному пункті.
  • Свідоцтва (оригінали та копії) про укладення шлюбу, розірвання шлюбу, свідоцтва про смерть чоловіка / дружини (при наявності).
  • Свідоцтва про народження дітей при наявності (оригінали та копії).
  • Оригінал офіційного бланка з розрахунком МРАП від банку.
  • Копії правовстановлюючих документів на наявне житло, техпаспорта житла, адресної довідки (нотаріально завірені). У тому випадку, якщо оригінали цих документів перебувають в заставі у банку, то треба надати їх копії, завірених банком, а також лист від нього про те, що документи знаходяться в заставі.
  • Нотаріально завірена заява про те, що заявник, Співзаявник не перебувають у шлюбі (якщо на момент подачі заявки заявник або Співзаявник не перебували в шлюбі).
  • Свідоцтва про народження повнолітніх членів сім'ї заявника (оригінал і копія).
  • Оригінал довідки від банку про наявність грошових коштів від заявника і членів сім'ї для підтвердження можливості внести початковий внесок.
  • Оригінал довіреності від заявника на подання документів (при необхідності).

Коли можуть відмовити в заявці

  • Є на праві власності нерухоме майно (більш 18 «квадратів» на кожного члена сім'ї) в тому районі, де людина хоче придбати квартиру.
  • Недостатній рівень платоспроможності для виплати щомісячного платежу за оренду.
  • Відсутня необхідна сума гарантійного внеску при укладанні договору оренди з викупом.
  • Чи не надані в термін документи.

Якщо сукупний сімейний дохід невеликий, то слід закрити всі кредити, а також кредитні картки, причому і ті, якими ви жодного разу не користувалися. У вас повинні бути офіційні пенсійні відрахування від півроку і більше. Це стосується і вашого співзаявника в разі звернення до нього.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Чому саме ці регіони?
Як подати заявку на оренду квартири з викупом через ФНСК?