Реклама
Реклама
Реклама

Мешканці орендних будинків в Алмати платять величезний податок на майно

Неплатники податків в Алмати з'ясували, що можуть виявитися на вулиці.

Жителі орендного житла в Алмати з'ясували, що можуть виявитися на вулиці. Виявляється, крім плати за квартиру вони змушені щорічно сплачувати податок на майно, причому податок нараховують, як з юридичних осіб. Сума виплат доходить до 200 тисяч тенге. З такими сумами, впевнені орендарі, орендне житло виявиться для багатьох недоступним, повідомляє 31 канал .

Десятки орендарів зібралися, щоб висловити своє невдоволення. Мати трьох дітей Марал Оспанова в кінці 2014 року за держпрограмою «Орендне житло» отримала трикімнатну квартиру. Але зовсім недавно з'ясувалося, що платити тепер доведеться не тільки оренду в розмірі 115 тисяч тенге за місяць, але і податок на майно. Причому як юридична особа - в рік по 150 тисяч тенге.

«15 років по 115 тисяч. Це не рахуючи квартплати і податку. Тобто, я не розумію, як можна платити орендну плату, тобто збирати гроші на орендну плату, якщо ти платиш податок. Тобто, це насправді виходить дуже дорого », - говорить мешканка ЖК« Асил Арман »Марал Оспанова.

Якщо податок на «однушку» обходиться в 90 тисяч, то за трикімнатну квартиру - двісті. У житловому комплексі налічується трохи більше п'яти тисяч квартир. І приблизно 60 відсотків орендарів - це молоді сім'ї. Про утиск прав кажуть і інваліди.

«Ми взагалі, як І і ІІ група, звільнені від усіх податкових зборів. Тепер нам кажуть платити податок на майно. Від цього теж ми звільнені за законом », - зазначає інвалід I групи Айша Ахметова.

Власником житлового комплексу також є компанія «Самрук-Казина». Її представники заявили, що вирішення цієї проблеми залежить від Міністерства національної економіки. Відомство не включила компанію в список підприємств, кому покладені пільгові податкові ставки. Але питання знаходиться на розгляді.

«Оскільки власником квартир є« Самрук-Казина », зобов'язання по виплаті будуть розподілені на орендарів. За ставкою на юридичних осіб на поточний момент. Але з першого січня 2015 року, ми очікуємо поправок, які будуть прийняті і почнуть діяти », - прокоментував ситуацію директор представництва« ФН-менеджмент »в місті Алмати Євген Іванов.

Мешканці збираються написати лист в Міністерство нацекономіки і Адміністрацію президента з проханням прискорити вирішення цього питання.