Реклама
Реклама
Реклама

Куди йде орендне житло з викупом?

  1. Чому не буде оренди з викупом
  2. В яких напрямках може брати участь черговик
  3. Орендне житло без викупу
  4. кредитне житло
  5. Іпотека «7-20-25»
  6. Де розподілять залишився орендне житло з викупом в 2018 році
  7. Обсяг здачі орендних квартир з викупом від КІК в розрізі регіонів
  8. Умови отримання орендного житла з викупом від КІК в 2018 році
  9. Чим будуть займатися оператори орендного житла після завершення проектів

2018 рік стане завершальним роком будівництва по Казахстану орендного житла з викупом. Даний напрямок житлових держпрограм було розраховано в основному на черговиків акіматів. Відсутність необхідності вносити початковий внесок, доступний орендний платіж і можливість викупу квартири з роками - дозволяли квартирах в бюджетних новобудовах розлітатися як гарячим пиріжків.

Тільки одним оператором орендного житла з викупом - Казахстанської іпотечної компанією - з початку реалізації напрямки «Оренда з викупом» держпрограми «Нурли жер» забезпечено введення 1 002 372,7 кв.м орендного житла, або 17 694 квартир. Як розповіли порталу про нерухомість kn.kz в прес-службі КІК, орендне житло було побудовано в 20 містах Казахстану - Астана, Алмати, Павлодар, Кизилорда, Актау, Усть-Каменогорськ, Рудний, Петропавловськ, Караганда, Костанай, Кокшетау, Шім'ї, Тараз , Талдикорган, Шимкент, Уральськ, Атирау, Актобе, Туркестан, Хромтау.

Чому згортають програму по здачі орендного житла з викупом, де розподілять орендні квартири з викупом до кінця 2018 року, яке житло тепер будуть надавати черговикам, розглянемо в даному матеріалі.

Іпотека «7-20-25»: проміжні підсумки >>>

Чому не буде оренди з викупом

За інформацією Міністерства з інвестицій та розвитку РК (МИР РК), на 1 липня 2018 роки кількість громадян, які перебувають на обліку потребуючих житло по Казахстану, становило 492 511 осіб, з них: по м Астані - 48 834 осіб, м За інформацією Міністерства з інвестицій та розвитку РК (МИР РК), на 1 липня 2018 роки кількість громадян, які перебувають на обліку потребуючих житло по Казахстану, становило 492 511 осіб, з них: по м Астані - 48 834 осіб, м.Алмати - 22 717 осіб і Карагандинської області - 36 493 чоловік. Приблизно половина з усіх черговиків, а саме 216 704 чоловік, це соціально-вразливі верстви населення .

Якщо раніше черговики могли брати участь в розподілі орендного житла з викупом, що не турбуючись про те, де взяти початковий внесок, то зараз немає жодної житлової держпрограми, яка б дозволила громадянину без житла, придбати нерухомість без початкового внеску. Розмір його для середньостатистичного громадянина чималий. Взяти, наприклад, наявне на сьогоднішній день для черговиків напрямок по держпрограмі «Нурли жер» - кредитне житло . Оператором його є Жілстройсбербанк.

Як стати в чергу на квартиру в 2018 році >>>

Очереднику необхідно мати не менше 30% від вартості квартири. Якщо, наприклад, квартира коштує 10 мільйонів тенге, то учаснику треба надати 3 000 000 тенге. Оформити таку суму як споживчу позику претендент зможе, але при оцінці платоспроможності майбутнього іпотечникам даний факт навряд чи залишить поза увагою кредитний комітет банку. Щомісячний внесок по іпотеці і споживчі кредити укупі може перевищити 50% від заробітної плати очередника, що послужить відмови у видачі кредиту на покупку житла. В цьому випадку орендне житло з викупом, при оформленні якого не був потрібен початковий внесок, було для тисяч черговиків, мабуть, єдиною можливістю знайти нерухомість у власність.

З питанням: чому завершується проект з реалізації орендного житла з викупом, ми звернулися до одного з операторів даного напрямку - Казахстанської іпотечної компанії, а також відповідального відомству - Міністерству з інвестицій та розвитку РК.

Як відповіли порталу kn.kz в прес-службі КІК, «згідно з умовами програми« Нурли жер »проект (орендне житло з викупом. - Авт.) Був розрахований на реалізацію в період з 2014 по 2018 роки. Компанія завершує будівництво, придбання та видачу об'єктів з перевиконанням плану по обсягу введеного житла (плановий показник на кінець 2018 роки з початку реалізації напряму «орендне житло» - 972 тис. Кв.м). Загальна сума виділених державою коштів на реалізацію даного напрямку склала 163,3 млн тенге. Компанія завершує реалізацію даного напрямку згідно з усіма програмним індикаторами ».

Як брати участь в програмі «Нурли жер» в 2018 році >>>

В СВІТ РК відповіли так: «За дорученням Глави Держави в рамках програми житлового будівництва« Нурли жер »планується за 15 років забезпечити житлом 1,5 млн сімей. З урахуванням даного доручення житлова політика спрямована на будівництво житла з наступним продажем. Це дозволяє цілеспрямовано обертати кошти в житлове будівництво і зводити нові квадратні метри.

Досвід реалізації орендного житла з викупом показує неефективні механізми фінансування, зважаючи на повернення орендних платежів невеликими траншами в довгостроковий період, що призводить до недостатнього збільшення обсягів будівництва житла ».

На питання: чи можливо продовжити реалізацію даного напрямку, якщо є попит від населення, у відомстві відповіли: «Главою Держави доручено перейти з прямого фінансування на бюджетне. Для цього залучаються приватні інвестиції, а з республіканського бюджету фінансується будівництво інженерної інфраструктури та орендного житла, а також субсидування кредитів.

Для збільшення обсягів будівництва кредитного житла застосовується «револьверний принцип» фінансування, коли кошти надійшли від реалізації квартир використовуються повторно кожні 2 роки. У зв'язку з цим, на сьогодні не розглядається будівництво орендного житла з викупом. Крім того, запущена програма іпотечного кредитування «7-20-25».

З відповідей можна зробити висновок, що орендне житло з викупом - справа для державного бюджету витратна. І для того щоб будувати більше житла по республіці гроші повинні повертатися швидше. Які тепер способи вирішення квартирного питання пропонує уряд черговикам?

Військова іпотека від Жілстройсбербанка: умови і розрахунки >>>

В яких напрямках може брати участь черговик

В яких напрямках може брати участь черговик

Орендне житло без викупу

Орендне житло як напрям залишилося в держпрограмі, але в іншому форматі, а саме без права викупу . І претендувати на нього можуть тільки соціально незахищені верстви населення з числа черговиків. Саме для такої категорії учасників по всьому Казахстану створюється фонд орендного житла без права викупу.

Таке житло не можна купити, залишити в спадок, воно завжди буде належати державі. Навіть з роками його не можна буде приватизувати. Зате за символічну плату за допомогою такого житла самі соціально вразливі громадяни зможуть протягом довгих років вирішувати своє квартирне питання.

кредитне житло

Платоспроможний черговик акімату, якщо він хоче мати житло у власності, а не в оренду, може брати участь в декількох напрямках житлових держпрограм.

Як розповіли в МИР РК, які мають стійкі доходи категорії черговиків (вчителі, лікарі, держслужбовці та інші працівники бюджетної сфери) можуть придбати недороге кредитне житло акіматів за цінами в межах 140-180 тисяч тенге за квадрат.

Крім того, в рамках будівництва житла за рахунок субсидованих кредитів, приватні забудовники пропонують половину побудованого житла вкладникам Жілстройсбербанка за фіксованими цінами в межах 220-260 тисяч тенге. Для цього необхідно бути вкладником цього банку.

Пропозиції від забудовників: розстрочка, акції, іпотека «7-20-25» >>>

Іпотека «7-20-25»

У міністерстві також відзначили, що в рамках іпотечної програми Національного банку «7-20-25» доступні позики надаються всім громадянам, без будь-якої черговості. Кредити видаються на термін до 25 років. Порогова сума кредитування населення становить в містах Астана, Алмати, Актау, Атирау, а тепер і Шимкент - до 25 млн тенге, а в решті регіонів - до 15 млн тенге.

Основними критеріями для участі позичальника є відсутність житла на праві власності і непогашених іпотечних позик, а також наявність 20% коштів від вартості житла, що купується. Будь-які комісії при наданні позики не стягуються.

Разом з тим позичальникові необхідно мати підтверджені доходи, достатні для обслуговування позики, допускається залучення позичальників. Оператором реалізації даної іпотечної програми є Іпотечна організація «Баспана».

Як брати участь в житлових програмах у 2018 році >>>

Де розподілять залишився орендне житло з викупом в 2018 році

Платоспроможні черговики можуть брати участь в розподілі орендних жител з подальшим викупом в рамках завершуються об'єктів КІК і ФНСК.

У Міністерстві з інвестицій та розвитку повідомили, що по лінії КІК в 2018 році планується завершення більш 85,0 тис. Кв.м (1542 квартири).

Обсяг здачі орендних квартир з викупом від КІК в розрізі регіонів

Місто

кількість квартир

Площа, кв.м

здані квартири станом на 1 вересня - 44,9 тис. кв.м (845 квартир)

Алмати

53

3,6 тис.

Петропавловськ

96

5,2 тис.

Караганда (15 мкр.)

130

8,0 тис.

Алмати

468

22,3 тис.

Актобе

98

5,8 тис.

очікується здати до кінця 2018 року - 40,4 тис. кв.м (697 квартир)

Костанай (район вул. Герцена-Київська)

99

5,1 тис.

Уральськ

171

9,6 тис.

Костанай (район Аеропорту)

99

5,1 тис.

Усть-Каменогорськ

198

12,6 тис.

Караганда (14 мкр.)

130

8,0 тис.

* За даними СВІТ РК

Щомісячна плата за користування оренди в Астані не перевищуватиме 1120 тенге за 1 кв.м, в регіонах не вище 924 тенге за кв. м.

Варто відзначити, що орендне житло з викупом і без викупу будується і здається по Казахстану нерівномірно, тобто в одній області це десятки будинків за рік, в інший - лише 1-2 будинки. В СВІТ РК з цього приводу пояснили, що «маркетингова політика будівництва орендного житла з викупом по лінії КІК і ФНСК визначається з урахуванням попиту і повернення інвестицій. В рамках напрямку програми «Нурли жер» на будівництво орендного житла без викупу передбачено щорічне виділення коштів з республіканського бюджету (починаючи з 2019 року по 35 млрд тенге щорічно), дані кошти розподіляються в рівній пропорції по регіонах. Планування і реалізація проектів всередині регіону знаходиться в компетенції акіматів ». Іншими словами, якщо в якомусь місті не будують орендне житло, то в цьому вина місцевої влади, які не зуміли домовитися із забудовниками і реалізувати проект.

Квартири від КІК: орендне житло за програмою «Нурли жер» в 2018 році >>>

Умови отримання орендного житла з викупом від КІК в 2018 році

Як розповіли в прес-службі КІК, умови для учасників програми не змінювалися.

  • Житло призначене для соціально-незахищених категорій громадян РК які перебувають у черзі на отримання житла в місцевих виконавчих органах (далі - МВО).
  • Початковий внесок не потрібно.
  • Термін оренди з правом викупу - до 20 років, є можливість дострокового викупу.
  • При недостатності доходів є можливість залучення гарантів.
  • Житло переходить у власність орендаря після закінчення терміну оренди.
  • Розподілом житла займаються МІО (акімату), КІК перевіряє платоспроможність потенційних орендарів.

Іпотека в Казахстані в 2018 році: нюанси та поради >>>

Чим будуть займатися оператори орендного житла після завершення проектів

У прес-службі КІК поділилися планами на майбутнє. В рамках «Оренда з викупом» КІК, як зазначалося, завершує даний напрямок в 2018 році. У майбутньому компанія продовжить працювати в частині підвищення доступності житла населенню через реалізацію власних фінансових продуктів і програм.

КІК на даний момент займається реалізацією кількох напрямків:

  • будівництво та передача житла черговикам за напрямом «Оренда з викупом» державної програми житлового будівництва «Нурли жер»,
  • реалізація Програми рефінансування іпотечних житлових позик / іпотечних позик (процентна ставка по позиках, виданих в національній валюті - не більше 3% річних; відсоткова ставка по позиках, виданих в іноземній валюті - до 12% річних. Для позичальника, що відноситься до соціально уразливої ​​групи населення - 3% відсотка річних).
  • а також по основному напрямку діяльності - придбання прав вимоги за довгостроковими іпотечними позиками, виданими банками-партнерами та залучення довгострокових ресурсів для іпотечного кредитування, в тому числі шляхом випуску власних іпотечних цінних паперів.

Про те, де буде розподілено час, що залишився орендне житло від ФН «Самрук-Казина» і яка буде нова стратегія Фонду, читайте в спеціальному матеріалі порталу kn.kz.

Отже, для того щоб купити нерухомість у власність за допомогою держпрограм потрібно накопичувати кошти на початковий внесок. А самі соціально вразливі громадяни з числа черговиків можуть вирішити житлову проблему за допомогою довгострокової оренди без права викупу.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Які тепер способи вирішення квартирного питання пропонує уряд черговикам?