Реклама
Реклама
Реклама

До своєї квартири - п'ять кроків

  1. Іпотека стане доступнішою
  2. Приватних забудовників теж простимулюють
  3. Кредитне житло через систему жілстройсбереженій
  4. Індивідуальне житлове будівництво не поступається за темпами будівництва багатоповерхівок
  5. Орендного житла побудують ще більше
  6. Довідка "КАРАВАНУ"
Фото - Тахір Сасик

Державна житлова програма "Нурли жер", яка стартувала на початку року, набирає обертів. Але не всі громадяни республіки, у яких поки немає свого даху над головою, в курсі - що, де, коли, на яких умовах і за скільки можна купити квартиру. "КАРАВАН" уповноважений роз'яснити.

Перш за все, треба зазначити, що програма націлена на вироблення нових підходів до стимулювання житлового будівництва і підвищення доступності житла для найширших верств населення, початих проектом "Нурли жол" і держпрограмою розвитку регіонів до 2020 року. Сьогодні в ній з'явилося п'ять нових основних напрямків, які безпосередньо стосуються поки безквартирних співгромадян.

Іпотека стане доступнішою

Будь-який комерційний банк другого рівня, ставка якого за іпотечним кредитом не перевищує 17 відсотків річних, може розраховувати на субсидування до 7 відсотків від держави - щоб іпотека позичальникові не вискочила за рамки 10 відсотків. Уряд гарантує. При зниженні базової ставки Національного банку РК розмір субсидій буде скорочуватися по знову видаваних позик. Ще не все банки погодилися брати участь в програмі. Однак, схоже, така шкурка варта вичинки: фінансисти нічого не втрачають, позичальники набувають, будівельні компанії підраховують прибуток. У реалізації цього напрямку в новій ролі виступає АТ "ВО" Казахстанська іпотечна компанія ". Вона здатна завершити будівництво розпочатих об'єктів у всіх регіонах країни, виступивши державним оператором. "Нурли жер" піднімає іпотеку

Приватних забудовників теж простимулюють

В рамках держпрограми "Нурли жер" вже почав діяти механізм субсидування ставки винагороди за кредитами приватним будівельним компаніям в банках другого рівня. З республіканського бюджету їм щорічно стануть виділяти кошти під 7 відсотків річних. Контролювати процес буде спеціально призначений фінансовий агент - АТ "ФРП" Даму ". Тут теж все цілком прозоро. Кредитування - аж на три роки. Цільове призначення виділених коштів - будівництво житла. Максимальний термін субсидування - до трьох років. Чи не впорався або змахлювала - будь ласка, на вихід, панове. А за цими дверима можуть стояти в черзі й інші претенденти-конкуренти. У яких за плечима теж чималий досвід житлового будівництва .

Істотна деталь: при отриманні позики в рамках "Нурли жер" приватний забудовник зобов'язаний запропонувати не менше 50 відсотків побудованого житла вкладникам Жілстройсбербанка за фіксованою ціною реалізації одного квадратного метра. В Астані та Алмати - це до 260 тисяч тенге. В інших областях республіки - не більше 220 тисяч.

До речі, щоб упорядкувати процедури, "Даму" інформує Жілстройсбербанк по всіх проектах в рамках цього напрямку. Тут у ЖССБК пріоритет.

Кредитне житло через систему жілстройсбереженій

Тут ще все простіше. Механізм фінансування будівництва побудований на випуск облігацій місцевих виконавчих органів в регіонах з періодичністю раз на два роки - з повторним направленням раніше виділених коштів на нові проекти. Цінові рамки визначені для всіх новобудов в чистової обробки. В Астані, Алмати, Актау і Атирау (без вартості інженерних комунікацій) до 180 тисяч тенге. В інших областях до 140 тисяч - теж без вартості інженерних комунікацій.

Увага! Загальна площа такого житла не буде перевищувати 80 квадратів. Якщо будівельники раптом вийдуть за межі - це їхні проблеми.

Жілстройсбербанк кредитує своїх вкладників, представляючи їм житлові, попередні і проміжні позики. Часто повторюваний питання: а чи вистачить грошей на всіх шкодують? Не хвилюйтесь! Як повідомили редакції "КАРАВАНУ", "для забезпечення обертаються коштів, що спрямовуються на будівництво житла в рамках держпрограми" Нурли жер ", Жілстройсбербанку протягом п'яти років щорічно виділятимуть по 24 мільярди тенге починаючи з цього року".

Індивідуальне житлове будівництво не поступається за темпами будівництва багатоповерхівок

"КАРАВАН" вже розповів про це напрямку програми "Нурли жер" . Можемо тільки нагадати окремі пункти. Учасниками цього напрямку можуть стати тільки ті громадяни, які вже стоять в черзі на отримання ділянок під ІЖС або вже викупили їх. Держава бере на себе зобов'язання підвести до них всі необхідні комунікації. Ну і надати проекти будівель, які будуть виконані в єдиному стилі. "Архітектурні надмірності" до особняка - це вже як господар потім придумає. Так, вартість одного квадратного метра в такому житлі не перевищує 120 тисяч тенге. І - увага! - це без урахування підведення всіх комунікацій.

Для придбання індивідуального будинку через Жілстройсбербанк передбачаються позики за зниженими відсотковими ставками. З метою зниження кінцевого позичальника ставки винагороди за позикою до 5 відсотків річних державою будуть надані субсидії до 7 відсотків річних від ставки кредитування за попередніми і проміжним житловими позиками в рамках напрямку "Підвищення доступності іпотечного кредитування" на термін не більше 5 років. Після закінчення 5 років за попередніми або проміжним житловими позиками, а також при переході на житловий позику субсидування ставки винагороди припиняється.

Для цього ЖССБК залучає позикові кошти на ринку. Умови залучення позикових коштів і кредитування позичальників за цим напрямком програми визначаються внутрішніми документами банку. Програма передбачає окремий механізм взаємодії банку з місцевою владою при забезпеченні черговиків індивідуальними будинками з земельними ділянками. "Нурли жер" вирішує проблеми

Орендного житла побудують ще більше

Цей проект спрямований на поліпшення житлових умов для найбільш вразливих верств населення. В цьому році в Казахстані буде сформований фонд орендного житла. Але - без можливості викупу в подальшому. Міністерство національної економіки повідомило, що на будівництво в цій підпрограмі "Нурли жер" передбачено виділити 25 мільярдів тенге. У деяких областях поки ще йдуть переговори місцевих виконавчих органів з компаніями-забудовниками. Але перші транші за підсумками захисту проектів регіони вже отримали.

Хто стане претендентом в черзі на цю категорію житла насамперед? Ті громадяни, які перебувають на обліку в обласних і міських акімату. Питання заселення - в їх компетенції. Формування черги - за ними. Та й суму щомісячного орендного платежу встановлюватимуть саме акімату. З урахуванням інтересів самих соціально незахищених казахстанців.

Довідка "КАРАВАНУ"

Згідно з інформацією міністерства нацекономіки, всього в 2017 році в рамках "Нурли жер" і "Нурли жол" планується здати 1 662 тисячі квадратних метрів житла. У тому числі кредитне житло по лінії місцевих виконавчих органів - 521,5 тисячі квадратних метрів. Орендне і кредитне житло АТ "Байтерек девелопмент" - 567 тисяч квадратних метрів. Орендне житло з викупом АТ "ВО" КІК "- 190 тисяч квадратних метрів. Орендне житло для соціально вразливих верств населення - 150 тисяч квадратних метрів.

Завершення будівництва орендного житла для черговиків в регіонах і для молодих сімей - 3,1 тисячі квадратних метрів. Комерційне та орендне житло з викупом фонду нерухомості "Самрук-Казина" - 210,4 тисячі квадратних метрів.

Тамара МАМАДАНОВА, АЛМАТИ

Часто повторюваний питання: а чи вистачить грошей на всіх шкодують?
Хто стане претендентом в черзі на цю категорію житла насамперед?