Реклама
Реклама
Реклама

Білорусам порадили забути про приватизацію соціального житла

Чим ближче остаточне закінчення приватизації житлового фонду країни, тим частіше виникають питання у тих, хто з тих чи інших причин не зможе це зробити. Головне питання - вона не перейшла чи з часом всі категорії житла, яке не підлягає приватизації, в розряд орендного? Або - чи існують які-небудь обмеження в процесі оформлення у власність квартири за існуючими нині правилами?

На ці та інші питання в ході   онлайн-конференції   на сайті БелТА відповіли представники Мінжитлокомунгоспом і Держкоммайна На ці та інші питання в ході онлайн-конференції на сайті БелТА відповіли представники Мінжитлокомунгоспом і Держкоммайна. портал www.interfax.by пропонує вашій увазі фрагменти спілкування з інтернет-аудиторією.

Про соціальне житло

У Білорусі існує ряд категорій громадян, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов і мають право на отримання квартир і кімнат соціального користування. Це і які постраждали від техногенних катастроф, і люди з серйозними захворюваннями, і діти-сироти, і заслужені люди країни, і ветерани та інваліди Великої Вітчизняної війни та бойових дій на території інших держав, і постраждалі від катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також деякі інші категорії громадян.

Наймач соціального житла має право надати право володіння і користування даним приміщенням дружину або дружині, своїм неповнолітнім і повнолітнім непрацездатним дітям і непрацездатним батькам, які не мають квадратних метрів в даному населеному пункті. Однак продавати або передавати по спадок такі квартири не можна. Може, держава все-таки дозволить приватизувати соціальне житло?

- Таких питань дуже багато, - каже консультант управління житлового господарства Міністерства житлово-комунального господарства Білорусі Костянтин Куликов. - Звертаються сироти, інваліди, ветерани, малозабезпечені, які мали право на отримання соціального житла. Є норма Житлового кодексу, стаття 135, згідно з якою соціальне житло - це житло, яке дається у володіння довічно, але воно не підлягає приватизації. У самому договорі найму приміщення соціального користування написано, що воно не підлягає розподілу, обміну, дарування, приватизації.

Фахівець запевняє, що в розряд орендного соціальне житло не перейде: «Воно залишиться соціальним житлом, орендної плати на нього нараховуватися не буде».

Про службовому житлі

А ось службове житло стане орендним, якщо воно не приватизовано. «Тут норма закону трактується однозначно», - заявив заступник міністра житлово-комунального господарства Білорусі Анатолій Шагун.

портал www.interfax.by нагадує, що відповідно до Житлового кодексу РБ під службові житлові приміщення державного житлового фонду виділяються квартири або житлові будинки. Такі приміщення не підлягають приватизації, обміну, розділу і надання за договором піднайму, якщо інше не визначено главою держави. Договір найму службового житла є терміновим і підлягає припиненню або розірвання в зв'язку з втратою підстав для проживання (виключення - випадки, обумовлені в Житловим кодексі).

Про росіян в Білорусі. І навпаки

Давно відомо, що у росіян немає проблем оселитися в Білорусі, отримати посвідку на проживання, стати наймачем державного житла. Ті, хто так свого часу вчинив, цікавляться: чи можна їм приватизувати квартиру в нашій країні?

- Порядок і умови приватизації житлових приміщень державного житлового фонду встановлені главою 23 Житлового кодексу Білорусі, відповідно до якого суб'єктами приватизації житлових приміщень є громадяни, - нагадує Анатолій Шагун. - Таким чином, білоруське законодавство не містить обмежень для іноземних громадян, осіб без громадянства, а також громадян, що мають посвідку на проживання, по приватизації житла, наданого їм за договорами найму житлових приміщень державного житлового фонду в безстрокове користування. Це відноситься і до можливості приватизації в розстрочку.

А ось громадяни, які виїхали, наприклад, на довгий час на заробітки в Росію, навпаки, повинні поквапитися і прибути для приватизації житла на батьківщину.

- Відповідно до пункту 1 статті 136 Житлового кодексу для придбання у власність займаного житлового приміщення державного житлового фонду наймач, повнолітні члени його сім'ї, а також інші громадяни, за якими відповідно до законодавства зберігається рівне з наймачем право володіння і користування цим приміщенням, подають заяву про приватизацію в місцевий виконавчий і розпорядчий орган, організацію, в господарському віданні або оперативному управлінні яких знаходиться житлове приміщення, - напоми нает Анатолій Шагун. - Заява підписується всіма перерахованими особами - як беруть участь, так і не беруть участі в приватизації. Вони мають рівні права на участь в приватизації житлового приміщення, і відмова від підписання заяви або незгоду з умовами приватизації будь-якого з них робить приватизацію цього приміщення неможливою. Нотаріальне посвідчення правочину приватизації житла також можливо тільки при особистій явці до нотаріуса всіх зазначених громадян - як беруть участь, так і не беруть участі в приватизації.

Отже, резюмує представник Мінжитлокомунгоспом, для приватизації займаної квартири необхідно або згода виїхав мешканця або позбавлення його права користування цим житловим приміщенням в добровільному або в судовому порядку.

- Іншого порядку і можливості для приватизації в таких випадках законодавством не передбачено, - підкреслює заступник міністра.

про тих, хто запізнився

Встановлений законодавством термін закінчення процедури приватизації наданих за договорами найму житлових приміщень державного житлового фонду - 1 липня 2016 року. Що буде з цими квартирами, будинками і кімнатами потім?

- З 1 липня 2016 року житлові приміщення державного житлового фонду, які підлягали приватизації, але з якихось причин не були приватизовані, перейдуть в розряд комерційного користування, - пояснює Анатолій Шагун. - Тобто за їх використання буде стягуватися встановлена ​​плата. Її визначать облвиконкоми і Мінгорісполком шляхом введення понижуючого коефіцієнта до тієї ставкою, по якій здійснюється оплата за користування знову побудованим орендним житлом. Понижуючий коефіцієнт для областей становитиме 0,1, тобто 10% від ставки за користування новим орендним житлом, для Мінська - 0,2, тобто 20%.

Представник Мінжитлокомунгоспом додав, що люди, які не приватизували житло, зможуть і далі проживати в цих приміщеннях, але будуть вносити плату за їх використання. Втім, додав Анатолій Шагун, «є механізми, що дозволяють частина таких приміщень перевести в розряд соціального житла, за яке не доведеться платити».

- Звичайно, заяву на відповідний переклад зможе написати обмежена кількість осіб, - зазначив фахівець. - В першу чергу ті, хто має низький дохід і найменш соціально захищений.

Олександр Нестеров

фото автора

Головне питання - вона не перейшла чи з часом всі категорії житла, яке не підлягає приватизації, в розряд орендного?
Або - чи існують які-небудь обмеження в процесі оформлення у власність квартири за існуючими нині правилами?
Може, держава все-таки дозволить приватизувати соціальне житло?
Ті, хто так свого часу вчинив, цікавляться: чи можна їм приватизувати квартиру в нашій країні?
Що буде з цими квартирами, будинками і кімнатами потім?