Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати квартиру від Фонду нерухомості «Самрук-Казина»

  1. Умови участі в «Нурли жер» по лінії Фонду нерухомості
  2. Хто і як може придбати нерухомість через ФНСК
  3. Як взяти участь в конкурсі
  4. Таблиця 1. Приклад розрахунку величини МРАП для придбання орендної квартири в м Атирау
  5. Вимоги Фонду нерухомості «Самрук-Казина» до заявника
  6. Ціна і плани введення житла від Фонду нерухомості
  7. Як відмовитися від квартири ФНСК, якщо вона не підходить
  8. Як проходить процедура вторинної реалізації житла

На орендне житло за держпрограмою можуть претендувати всі платоспроможні громадяни. Для цього не потрібен початковий внесок, і навіть допускається наявність нерухомості на праві власності. Житло на таких умовах в рамках програми «Нурли жер» реалізує тільки АТ «Фонд нерухомості« Самрук-Казина »(ФНСК).

Житлова держпрограма розроблена так, що орендне житло, як з викупом, так і без, розраховане в першу чергу на тих, хто перебуває в місцевому виконавчому органі (МІО) на обліку потребуючих житло . Так, Казахстанська іпотечна компанія реалізує орендні квартири виключно серед черговиків. ФНСК також віддає пріоритет черговикам, але при цьому незатребувані квартири без початкового внеску в оренду з подальшим викупом можуть взяти і інші категорії громадян, яких немає в списку, мають право стати черговиком акіматів. Це, наприклад, працівники приватних структур, індивідуальні підприємці та інші.

Як отримати орендне житло за програмою «Нурли жер» у 2017 році? >>>

Умови участі в «Нурли жер» по лінії Фонду нерухомості

Як розповіли порталу kn.kz в ФН «Самрук-Казина», умови участі в програмі «Нурли жер» по лінії Фонду не змінилися. Програма інтегрувала питання житлового будівництва в рамках держпрограми «Нурли жол» та Програми розвитку регіонів до 2020 року відповідно до умов і вимог цих програм, а також укладених угод до їх повної реалізації. З 2017 року Фонд реалізує житло за двома напрямками: «Орендне житло» і «Комерційне житло».

Хто і як може придбати нерухомість через ФНСК

У Фонді уточнюють, що квартири для черговиків розподіляються на підставі отриманих списків, затверджених житловою комісією акімату. Незатребувані МІО квартири реалізуються в два етапи через інтернет шляхом прийняття електронних заявок на сайті Фонду. У Фонді уточнюють, що квартири для черговиків розподіляються на підставі отриманих списків, затверджених житловою комісією акімату

У першому етапі беруть участь громадяни, які не мають свого житла. Якщо після першого етапу залишаються незатребувані квартири, то вони реалізуються на другому етапі для всіх категорій громадян. За умовами програми реалізація орендних квартир без викупу не передбачена.

У Міністерстві з інвестицій та розвитку РК розповіли, що відповідно до Закону «Про житлових відносинах» як черговики МІО брати участь в розподілі орендного житла від Фонду нерухомості можуть наступні категорії учасників:

  • сироти та діти, які залишилися без піклування батьків;
  • особи, прирівняні до інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни;
  • сім'ї, що мають або виховують дітей-інвалідів;
  • пенсіонери за віком;
  • оралмани;
  • особи, які втратили житло в результаті екологічних лих, НС природного і техногенного характеру;
  • багатодітні та неповні сім'ї;
  • держслужбовці;
  • співробітники бюджетних організацій;
  • військові;
  • кандидати в космонавти;
  • космонавти;
  • працівники спеціальних державних органів;
  • особи, що займають державні виборні посади.

При відповідному рівні доходу учаснику програми житло реалізується у власність або оренду з викупом до 15 років.

Вік учасників не має значення - купити квартиру від «Самрук-Казина» можуть всі повнолітні казахстанці з достатнім доходом. Фонду не важливі сімейний стан і місце роботи учасника. Важливо, щоб людина була платоспроможним. Квартиру можна не тільки орендувати з викупом, а й придбати шляхом прямого продажу.

Фізособи можуть реалізувати своє право на придбання житла в рамках даної програми лише один раз.

Як розповіли у Фонді, за напрямом «Комерційне житло» Фонд нерухомості здійснює будівництво на принципах державно-приватного партнерства. Забудовнику надається право реалізації на вільному ринку всього пулу житла, тобто громадяни можуть звернутися безпосередньо до забудовника для придбання житла за держпрограмою. Інформація про об'єкти і забудовників розміщена на сайті Фонду.

Як взяти участь в конкурсі

По-перше, потрібно стежити за інформацією про реалізацію житла через Інтернет у вашому місті. При подачі заявки на квартиру від Фонду нерухомості «Самрук-Казина» через Інтернет на перше місце постає оперативність. Треба постаратися дати заявку раніше за інших. Краще заздалегідь подумати, який тип квартири вам потрібен, так як після подачі заявки можна буде змінити обраний тип.

Для проходження всіх необхідних процедур потрібна буде електронний цифровий підпис (ЕЦП).

Як отримати ЕЦП в Казахстані >>>

Алгоритм буде наступним:

  1. Зареєструватися на сайті Фонду нерухомості.
  2. Прийняти угоду від Фонду.
  3. Населений пункт. Активний буде тільки той регіон, де проходить реалізація квартир.
  4. Вибрати житловий комплекс.
  5. Визначитися з типом квартири.
  6. Натиснути «Прямий продаж» або «Оренда з викупом». Потім фонд повідомить час реалізації об'єктів в даному РК.

Після цього заявнику видають ідентифікаційний номер, що означає успішну подачу заявки. Тепер можна відстежувати свою чергу в будь-який час.

Термін прийому заявок - 15 днів. Основна чергу формується в перші дні. Після цього список всіх заявників як з основною, так і з додатковою черг публікується на сайті Фонду нерухомості «Самрук-Казина» в розділі «Новини».

Тепер можна збирати документи і подавати заявку на розрахунок платоспроможності. Про платоспроможність потенційного учасника свідчить показник МРАП, повідомляють у фонді. Це максимальна сума орендного платежу, яку заявник зможе кожен місяць виплачувати. Цей показник виводиться в банках другого рівня.

Орієнтовний розрахунок можна зробити за допомогою калькулятора на сайті фонду.

Таблиця 1. Приклад розрахунку величини МРАП для придбання орендної квартири в м Атирау

Житловий комплекс

«Жеруйик»

вартість житла

11 315 504 тг

Початковий внесок*

0%

Тип квартири

2-кімнатна з мінімальною площею 57,35 кв.м

Термін оренди з викупом

15 років

Кількість членів сім'ї

3

Розмір щомісячного орендного платежу

101 331 тг

Сума гарантійного внеску необхідного для укладення договору оренди з викупом

303 993 тг

розрахунок МРАП

109 856 тг

дохід заявника

Повинен становити не менше 185 000 тг

* При розрахунку МРАП враховується величина початкового внеску (при його наявності), який заявник готовий внести при укладенні договору оренди з викупом. Він не повинен становити більше 50% від вартості квартири.

Як купити житло від Жілстройсбербанка: іпотека для всіх, «Нурли жер», «Свій будинок» >>>

Вимоги Фонду нерухомості «Самрук-Казина» до заявника

  1. При оцінці платоспроможності враховується дохід, який можна підтвердити документально.
  2. При недостатності доходу можна залучити співзаявника. Це може бути як фізична, так і юридична особа. У разі фізособи, Співзаявник повинен бути членом сім'ї. До членів сім'ї відносяться: чоловік (дружина) і його (її) батьки, близькі родичі заявника (батьки, діти, усиновителі, усиновлені, дідусь, бабуся, онуки, які не перебувають у шлюбі повнорідні та неповнорідні брати і сестри).
  3. У індивідуальних підприємців в якості основного і додаткового доходу враховується дохід, що вказується в декларації за останній звітний період, який передував даті подачі заявки. При цьому для розрахунку середньомісячного доходу загальний доход за звітний період ділиться на відповідну кількість місяців.
  4. Кредит в банках мати можна. Але не повинно бути прострочень погашення заборгованості.
  5. При підтвердженні доходу враховуються і державні соціальні допомоги, які в комерційних банках, як правило, не беруться до уваги.
  6. Наявність зобов'язань по виплаті аліментів заявника, співзаявника або членів його сім'ї також може вплинути на розмір МРАП.

Іпотека в Казахстані: пропозиції банків в жовтні 2017 року >>>

Ціна і плани введення житла від Фонду нерухомості

За інформацією СВІТ РК, базова вартість будівництва 1 кв.м загальної площі житла (квартири) в містах Астана, Алмати, Актау, Атирау і їх приміських зонах становить до 185 тис. Тг, в інших регіонах - до 150 тис. Тг. За проектами, будівництво яких розпочато в 2016 році, ціни будуть щорічно коригуватися відповідно до коефіцієнта інфляції або зміною індексу цін в будівництві.

Як розповіли порталу про нерухомість kn.kz в прес-службі Фонду нерухомості «Самрук-Казина», в 2017-2018 роках ФНСК планує здати близько 509 тис. Кв.м орендного та комерційного житла в містах Кизилорда, Усть-Каменогорськ, Шимкент, Астана , Алмати. В рамках програми «Нурли жер» по напрямку «Комерційне житло» введення в експлуатацію житлових комплексів в місті Астана запланований в 2018 році. Це ЖК «Алтин Куля», ЖК Nova City, ЖК в житловому масиві «Комсомольський».

У 2017 році в експлуатацію планується ввести житло Фонду нерухомості за напрямом «Орендне житло». Введення в експлуатацію комерційного житла заплановано на 2018 рік.

Як купити квартиру за програмою «Нурли жер» від Жілстройсбербанка >>>

Як відмовитися від квартири ФНСК, якщо вона не підходить

Найчастіше на сайті Фонду нерухомості публікуються оголошення про вторинної реалізації квартир. Це об'єкти, від яких відмовилися учасники програми. Ми поцікавилися у ФНСК, в зв'язку з чим орендарі відмовляються від квартир, отриманих за держпрограмою, і на яких умовах це відбувається.

Як відповіли в Фонді нерухомості, відповідно до умов програми за напрямом «Орендне житло», орендар має право відмовитися від квартири в силу різних обставин (це може бути переїзд в інше місто, поповнення в родині, і як наслідок, розширення житлоплощі, втрата робочого місця, відсутність можливості оплачувати орендні платежі і т Як відповіли в Фонді нерухомості, відповідно до умов програми за напрямом «Орендне житло», орендар має право відмовитися від квартири в силу різних обставин (це може бути переїзд в інше місто, поповнення в родині, і як наслідок, розширення житлоплощі, втрата робочого місця, відсутність можливості оплачувати орендні платежі і т.д.)

Для цього орендарю необхідно письмово повідомити Фонд за 1 місяць до розірвання договору. При розірванні договору оренди з викупом, житлове приміщення підлягає вторинній реалізації. Орендар має право на отримання повного або часткового відшкодування понесених витрат з погашення вартості житлового приміщення від майбутнього орендаря при здійсненні вторинної реалізації.

При цьому, якщо вивільнене житлове приміщення не було розподілено в силу відсутності заявників, готових виплатити суму, що підлягає відшкодуванню орендарю, або запропонували суму, менш розміру понесених орендарем витрат, договір оренди з викупом розривається без виплати суми, що підлягає відшкодуванню орендарю.

Орендар в такому випадку має право запропонувати претендента для переоформлення договору. У разі відсутності пропозицій з боку орендаря, відшкодування не проводиться, а вивільнені житлове приміщення підлягає подальшій реалізації.

Квартири від «Самрук-Казина»: якщо ви не черговик акімату >>>

Як проходить процедура вторинної реалізації житла

За інформацією ФНСК, згідно з внутрішніми правилами, Фонд нерухомості «Самрук-Казина» після отримання повідомлення від орендаря про дострокове розірвання договору житлового приміщення починає процедуру вторинної продажу житлового приміщення і опубліковує оголошення на сайті Фонду про терміни прийому заявок на вторинну реалізацію.

В оголошенні про вторинної продажу житлового приміщення вказуються терміни початку прийому заявок, адреса електронного ресурсу, через який приймаються заявки, умови вторинного розподілу, сума понесених витрат орендаря, яка включає в себе щомісячні орендні платежі, початковий внесок і суму дострокового часткового погашення вартості реалізації, вироблені орендарем.

Після опублікування оголошення про терміни прийому заявок на вторинне розподіл житлового приміщення заявник повинен подати заявку в електронному вигляді через веб-сайт ФНСК. За результатами прийому заявок формується черговість. Пріоритет віддається раніше поданої за часом заявці, відповідно до якої заявник зобов'язаний подати документи за вказаною в оголошенні адресою.

Якщо заявник, який отримав право здати документи, не відповідає критеріям, не надає їх в оголошені терміни, то його черговість переходить до наступного заявнику.

Каріма Апенова, інформаційна служба kn.kz

Як отримати орендне житло за програмою «Нурли жер» у 2017 році?