Реклама
Реклама
Реклама

Як буде працювати фонд орендних будинків

  1. В уряді хочуть змінити ситуацію на ринку оренди житла
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:

8 серпня 2018, 17:37 Переглядів:

В уряді хочуть змінити ситуацію на ринку оренди житла

8 серпня 2018, 17:37 Переглядів:   В уряді хочуть змінити ситуацію на ринку оренди житла   Очікування

Очікування. Орендні будинку повинні пропонувати житло за цінами на 30-40% нижчими від ринкових. Фото: Анатолій Бойко

Мінрегіон планує революцію на ринку оренди житла - чиновники почали роботу над створенням концепції "фонду орендних будинків". Це будуть будинки, в яких квартири - частина або всі 100% - будуть не продаватися, а здаватися в оренду.

"Це дозволить створити дієвий ринок орендного житла в Україні. Адже сьогодні більше 70% такого житла знаходиться в тіні, ринок не контролюється. При цьому його регулювання зможе вирішити житлову проблему багатьох українців", - заявив днями заступник голови Мінрегіонбуду Лев Парцхаладзе.

За оцінками міністерства, зараз потреба в орендному житло по країні становить приблизно 1 млн квартир: його потребують іногородні держслужбовці, переселенці і незахищені категорії населення. А орендні будинку, відповідно до очікувань Мінрегіонбуду, повинні пропонувати житло за цінами, на 30-40% нижчими від ринкових.

Правда, судячи з усього, міністерський законопроект ще не скоро опиниться у Верховній Раді: в уряді тільки збирають пропозиції і вчора провели круглий стіл з цього питання. Говорили про те, хто повинен фінансувати будівництво орендних будинків, хто буде їх будувати і керувати ними, а також якими будуть вимоги до орендного житла та умови знімання.

"Якщо муніципалітети будуть виступати замовниками, обсяги будівництва в Україні зростуть вдвічі. І через п'ять років у нас може з'явитися 25-30 млн кв. М орендного житла" - пояснив Парцхаладзе.

До речі, для багатьох країн світу орендні будинку - звичайне явище. Наприклад, згідно з даними Мінрегіонбуду, в Берліні в багатоквартирних будинках 89% житла є орендним, в Женеві - 95%, в Амстердамі -86%, а в Лондоні показник вважається невисоким - 42%. Ріелтори таку різницю пояснюють просто: європейці звикли орендувати житло, а українці у що б то не стало хочуть обзавестися своїм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Учасники ринку говорять, що для впровадження "орендних будинків" потрібно придумати механізм, який влаштує в першу чергу забудовників.

"Зараз будівельним компаніям нецікавий такий вид забудови - це просто невигідно, оскільки будинок, який здається в оренду, почне приносити прибуток через десятки років, а з огляду на не зовсім стабільну ситуацію в економіці, це як мінімум недалекоглядно, - каже Ірина Зайченко зі столичного агентства нерухомості. - По-друге, забудовнику потрібні гроші, бажано швидкі, щоб будувати об'єкти. Саме тому ринок будівництва зараз заточений під довгострокове інвестування мешканцями своїх майбутніх квартир - існують десятки варіан ів. І третя проблема - відповідальність. Куди простіше побудувати будинок, продати в ньому квартири і здати в експлуатацію, ніж роками утримувати його на балансі, шукати обслуговуючий персонал і при цьому ще й сподіватися на прибуток ".

Крім того, на думку експертів, орендне житло може створити проблеми і наймачам:

"Орендар майна, на відміну від орендаря землі, повністю безправний у відстоюванні своїх базових прав на безпечне довкілля, дотримання норм будівництва, експлуатації тощо. Тільки власник має право подавати позови та клопотання по відстоюванню прав на безпечне проживання", - вважає експерт держуправління і містобудування Віктор Глеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Податки, договори і облік орендодавців

Юристи кажуть, що на ринку оренди житла існує ще цілий ряд проблем, які вимагають уваги чиновників. І одна з них - повна відсутність судового захисту договорів оренди як для орендарів, так і для орендодавців:

"У цьому напрямку найбільше потрібні законодавчі зміни, і це те регулювання, якого як раз все чекають від держави", - пояснює адвокат Діна Дрижакова.

В іншому ж, за словами Дрижакова, взяти український ринок оренди житла під держконтроль - завдання не з легких.

"Довести, що людина здає квартиру іншому за гроші, практично неможливо. І це основна проблема, тому що без механізму обліку орендодавців ніякого контролю бути не може. Що стосується введення податку, то він повинен бути мінімальний або взагалі бути відсутнім. Тому що будь-який податок з оренди житла ляже на квартиронаймача і призведе до підвищення цін. в ідеалі це має бути проста система онлайн-реєстрації та обліку орендодавців без біганини і бюрократії. щоб людина це робив, просто щоб в разі потреби мати документи для суду. Інакше вивести цей ринок з тіні не вдасться ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Україні потрібен мільйон квартир для створення" фонду орендних будинків "". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ірина Крикуненко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ