Реклама
Реклама
Реклама

Відмова від позову в арбітражному процесі: зразки і пояснення

  1. Скористайтеся зразками заяв в арбітражний суд про відмову від позову
  2. Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція
  3. Суд може не прийняти відмову від позову в арбітражному процесі

Компанія вирішила припинити судовий розгляд. Для цього буде потрібно підготувати заяву. Зразок відмови від позову в арбітражному процесі допоможе при підготовці.

Читайте в нашій статті:

компанія розпочала судовий спір , Але потім прийняла рішення його припинити. Наприклад, опонент добровільно задовольнив вимоги компанії, і в позові відпала необхідність. Щоб завершити процес, в суд подають заяву. Оформити такий документ можна за допомогою зразка відмови від позову в арбітражному процесі.

Скористайтеся зразками заяв в арбітражний суд про відмову від позову

Якщо компанія має намір відкликати позов, про це потрібно повідомити суд. Подають заяву про відмову від позову в арбітражний суд, який розглядав справу. Відкликати позов можна:

  • на засіданні суду,
  • поштовим листом,
  • подачею заяви через канцелярію суду,
  • по інтернету.

Якщо компанія не планує бути присутнім в суді, потрібно подбати, щоб заява надійшла вчасно. Тоді його зможуть розглянути на засіданні. Час відправлення документа потрібно визначити з урахуванням цього. Відправка різними способами вимагає різного часу. Найдовше йде лист.

При відмові від позову в арбітражному процесі документ формують за загальними правилами для процесуальних документів:

  1. У «шапці» заяви перераховують найменування та адресу суду, позивача і відповідача, а також номер справи.
  2. В основному розділі документа вказують, в якому обсязі позивач відмовляється від вимог: повністю або частково. Якщо частково, то пишуть, в якій саме частині позивач знімає вимоги. Роблять посилання на допускає це норму АПК РФ (відмова від позову можливий згідно п. 2 ст. 49 АПК
  3. Перераховують додатки, які направлять разом із заявою. Зокрема, довіреність представника компанії-позивача , Якщо документ підписує представник. У довіреності повинно бути прямо сказано, що у представника є повноваження відкликати позовну заяву (ч. 2 ст. 62 АПК РФ). Так, в прикладі про направлення документа до арбітражу заяву про відмову від позову підписав представник, тому в додатках фігурує довіреність.
  4. Відзначають дату подачі заяви.

Термінове повідомлення для юриста! В офіс прийшла поліція

Відмова від позовних вимог до арбітражного суду: зразок документа

За АПК відмова від позову позбавляє можливості знову звернутися за тією самою підставою

Якщо компанія відкличе позов, суд припинить провадження у справі (п. 4 ч. 1 ст. 159 АПК РФ). У цьому випадку компанія втратить право звернутися до суду ще раз, не зможе пред'явити те ж саме вимога до того ж самому відповідачеві (ч. 3 ст. 151 АПК РФ). Тому, перед тим як направляти заяву про відмову від позову в арбітражний суд, потрібно оцінити ризики і прорахувати наслідки.

Крім того, врахуйте, що відкликати позов можна тільки на стадії розгляду в першій інстанції або апеляції, до винесення рішення по суті. На етапі касації це можливо, тільки якщо сторони підписують мирову угоду , В тексті якого присутній умова про відмову позивача від претензій. Але в односторонньому порядку відкликати позов в касації не можна.

Від розгляду відмовляються з різних причин. наприклад:

  1. Опонент добровільно погасив борг або виконав інші вимоги компанії. У цьому випадку відпадає необхідність у розгляді. Однак для розірвання договору компанії може знадобитися, щоб в судовому акті відбили сам факт порушення. Тоді варто не відмовлятися від позову, а уточнити позовні вимоги .
  2. Компанія виявила, що позов подали необгрунтовано. Що підстав немає, з'ясували вже після початку процесу. Простіше відкликати заяву, ніж чекати, поки суд ознайомиться зі справою і відмовить у позові. Компанія заощадить на власних витратах, а також менше заплатить відповідачу.

Можуть бути й інші причини.

Суд може не прийняти відмову від позову в арбітражному процесі

Суди відмовляють в задоволенні заяви, якщо:

  1. Вважають, що позивач зловживає процесуальним правом. Наприклад, відмовляється від позову, щоб приховати незручні для себе факти.
  2. Заява про відмову направили несвоєчасно - на етапі касації або нагляду.
  3. У представника компанії-позивача немає повноважень на подання такої заяви.
  4. Відмова суперечить закону або порушує права третіх осіб. За АПК відмова від позову в таких обставинах підтримати не можна (ч. 5 ст. 49 АПК РФ).

Спирайтеся при підготовці на зразок відмови від позову в арбітражному процесі і перевірте заяву перед подачею.

Спирайтеся при підготовці на зразок відмови від позову в арбітражному процесі і перевірте заяву перед подачею