Реклама
Реклама
Реклама

Представництво в суді: зразок довіреності, види юридичної представництва в арбітражному суді

  1. Що таке судове представництво?
  2. Якими правами володіє представник?
  3. Особливості оформлення прав представника
  4. Класифікація судового представництва
  5. Участь представника в арбітражі
  6. Допомога представника в справі, яка розглядається судовою інстанцією загальної юрисдикції
  7. Види представництва в цивільному судочинстві
  8. Що ще потрібно знати про судовий представництві?
  9. судове представництво

Практика показує, що сьогодні судове представництво є досить популярною послугою у росіян. В цьому немає нічого дивного, так як будь-який громадянин, незалежно від займаної посади і сімейного стану, може виявитися в ситуації, коли участь в судовому розгляді стає неминучим.

У більшості випадків, люди виступають на суді в якості позивачів або відповідачів, що саме по собі пов'язане зі стресом. Звертаючись за допомогою до професіонала, вони відчувають впевненість в собі і починають вірити в успішний результат справи. Крім усього іншого, досвідчений юрист допоможе правильно підготуватися до розгляду, зібрати всі необхідні папери і сформувати доказову базу.

Що таке судове представництво?

Що таке судове представництво

Будь-який учасник судового процесу, незалежно від свого статусу, може постати перед законом або довірити вирішення цього завдання професіоналу. Необхідно також взяти до уваги той факт, що самостійне представлення інтересів дозволяє одночасно вдатися до допомоги фахівця.

Щоб чітко зрозуміти, що таке представництво в суді, в першу чергу, необхідно розібратися з терміном «представник». По суті, саме так називається особа, яка бере участь в судовому розгляді від імені довірителя і в його інтересах. Що стосується судового представництва, то це комплекс дій, виконуваних представником з метою захисту прав та інтересів його клієнта.

У ролі представника може виступити будь-яка дієздатна особа. Обов'язковою умовою є наявність офіційного документального підтвердження - довіреності. Важливо розуміти, що дозволити представнику діяти від свого імені, громадянин може на будь-якому етапі розгляду, незалежно від характеру справи.

Якими правами володіє представник?

Якими правами володіє представник

Права, якими наділяється представник, підрозділяються на 2 основні категорії: загальні та спеціальні.

До першого типу відносяться:

  • Ознайомлення з матеріалами, що мають відношення до справи;
  • Виробляти фото і відео зйомку документів, що стосуються процесу;
  • Збирати потрібні відомості, відправляти запити на папери, необхідні для захисту інтересів довірителя;
  • Виробляти збір доказів, залучати сторонніх експертів і здійснювати інші аналогічні дії, що не суперечать законодавству;
  • Брати участь в процесі.

До спеціальних повноважень належать:

  • Складання та подання позову, зміна домагань або відмова від них;
  • Напрямок позову в третейський суд;
  • Подача апеляції, касації та наглядової скарги;
  • Складання і підписання мирової угоди;
  • Надання представницьких прав третій особі;
  • Отримання фінансових активів та інших цінностей клієнта під час судового процесу.

Всі спеціальні права повинні бути перераховані в довіреності. В іншому випадку, дії представника не матимуть законної сили. Наприклад, скаргу, складену і підписану представником, чиї повноваження не закріплені довіреністю, відмовляться приймати до розгляду, і повернуть автору.

Особливості оформлення прав представника

Особливості оформлення прав представника

Як уже згадувалося раніше, права особи, яка здійснює представництво в суді, повинні бути вказані в довіреності. Одночасно з цим, слід враховувати той факт, що в арбітражному суді повноваження представника обмежені навіть при наявності довіреності. Одним з яскравих прикладів є ситуація, коли необхідно підписати відмову від прав на майно. В даному випадку, відмова має виходити не тільки від представника і його клієнта, а й органу, що здійснює управління зазначеним майном (акціонери, керівництво і т.д.).

При оформленні довіреності слід враховувати вимоги законодавства. Документ підписується директором компанії або іншим співробітником, які мають право підпису, і закріплюється печаткою підприємства. Якщо довірителем є звичайний громадянин, то він може запевнити документ у нотаріуса або звернутися за посвідченням до керівника компанії, в якій працює. Довіреність, що передбачає право передоручення, вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення.

Класифікація судового представництва

Якщо звернути увагу на види судового представництва, то їх можна виділити безліч, однак найчастіше, використовується класифікація за типами судочинства:

  • арбітражне;
  • Загальні судові інстанції.

Участь представника в арбітражі

Участь представника в арбітражі

Найбільш частими «клієнтами» такого представника є юридичні особи. У більшості випадків, це великі компанії або організації, що існують на ринку довгий час. Однак бувають ситуації, коли представлення інтересів потрібно і підприємцям-початківцям.

Найчастіше, проблеми носять наступний характер:

  • Сфера оподаткування;
  • Конфлікти з різними державними інстанціями через недотримання закону;
  • Розбіжності з партнерами і клієнтами (несвоєчасне надходження грошових коштів, гарантійні зобов'язання та інше).

Допомога представника в справі, яка розглядається судовою інстанцією загальної юрисдикції

Якщо представництво в суді потрібно людині, чия справа входить в компетенцію суду загальної юрисдикції, то частіше за все, мова йде про одну з наступних проблем:

  • Спори сімейного характеру;
  • Конфлікти в житловій сфері;
  • Розбіжності з роботодавцем.

Види представництва в цивільному судочинстві

Види представництва в цивільному судочинстві

Коли мова заходить про цивільне судочинство, представництво в ньому можна розділити в залежності від типу встановлення.

Зокрема, виділяють 4 види судового представництва:

  • Добровільне. Має на увазі наявність домовленості між довірителем і представником.
  • Законне. Визначається вимогами ЦПК і регламентує представництво інтересів недієздатних громадян, роблячи представниками їхніх батьків, опікунів та інших осіб. Сюди ж відноситься ліквідація компанії або процедура банкрутства фірми. Представники згідно із законом можуть передоручити свої права іншій особі, забезпечивши його відповідним дорученням.
  • Громадське. В даному випадку мова йде про захист прав членів різних організацій (профспілок, громадських об'єднань).
  • За призначенням. Коли місце проживання особи, яка є відповідачем, неможливо встановити, суд вправі призначити представника. Важливо розуміти, що навмисне ухилення від участі в процесі позбавляє відповідача зазначеного права.

Що ще потрібно знати про судовий представництві?

Говорячи про представництво по цивільній справі , Слід розуміти, що дана діяльність спрямована на дотримання конституційних прав громадян на захист під час судового розгляду. Зрозуміло, можна спробувати самостійно захистити свої інтереси, відмовившись від допомоги фахівця, проте в практиці налічується дуже багато прикладів, які демонструють, як банальне незнання закону призводить до плачевних наслідків.

Незначна помилка, допущена при оформленні скарги, може привести до того, що документ не приймуть до розгляду, а нездатність правильно зібрати і підготувати докази стане причиною програшу.

Особам, чиї знання в області юриспруденції залишають бажати кращого, експерти настійно рекомендують не нехтувати зверненням до фахівця і не намагатися самостійно знайти рішення проблеми.

Одним з варіантів, який дозволить не тільки отримати кваліфіковану допомогу, а й позбавить від непотрібних витрат, є дистанційна консультація. Для її отримання досить зайти на наш сайт і заповнити спеціальну форму, вказавши ній всю необхідну інформацію.

судове представництво

Post Views: 0

Що таке судове представництво?
Якими правами володіє представник?
Що таке судове представництво?
Якими правами володіє представник?
Що ще потрібно знати про судовий представництві?