Реклама
Реклама
Реклама

Кажуть, ціни на бензин ростуть тільки в Росії, а всюди падають. Чи це правда?

  1. Дорого чи не дуже?
  2. Не так давно
  3. Нафта падає - бензин росте
  4. Підсумки і бонус

Зростання цін на бензин в Росії - процес досить постійний, і нинішній крок вгору, до позначки в 45 рублів - черговий і цілком очікуваний. А як йдуть справи з цінами на бензин в інших країнах? Може, десь вони не ростуть? І чи є такі держави, де бензин дешевшає?

Дисклеймер: цей матеріал не є вичерпним науковим дослідженням, так як динаміка цін на нафту і бензин в різних країнах, їх взаємозв'язок, а також структура вартості бензину - це складні процеси і розрахунки, на які до того ж впливають додаткові фактори на кшталт курсів валют, обсягів споживання , сезонних коливань, відкладеного попиту і так далі. Зрозуміло, просте порівняння ціни на нафту і бензин в цих умовах не є абсолютно об'єктивним відображенням дійсності. Але отримати деяку загальну картину, зіставляючи ці дані, проте, можна.

Дорого чи не дуже?

П еред тим, як говорити про динаміку, давайте визначимося з тим, як взагалі російські ціни на бензин виглядають на тлі інших країн і як вони співвідносяться із середнім доходом.

Росія в списку країн, збудованому за збільшення вартості літра бензину, займає 30 місце з показником в 45,5 рублів. У число держав, в яких бензин відчутно дешевше, зрозуміло, входять країни Близького Сходу: в Іраку літр умовного 95-го коштує трохи більше 39 рублів, в Катарі - 36 рублів, в Саудівській Аравії - близько 34, а в Кувейті і зовсім дешевше 22 рублів.

У число держав, в яких бензин відчутно дешевше, зрозуміло, входять країни Близького Сходу: в Іраку літр умовного 95-го коштує трохи більше 39 рублів, в Катарі - 36 рублів, в Саудівській Аравії - близько 34, а в Кувейті і зовсім дешевше 22 рублів

Крім них в списку держав з порівняно недорогим паливом числяться також країни колишнього СРСР, такі як Узбекистан (менше 34 рублів за літр), Казахстан (32,5 рубля) і Туркменістан (менше 27 рублів), а також деякі африканські держави - наприклад, Нігерія (26 рублів за літр), Алжир (22,5 рубля) і Судан (21 рубль).

Подальший список цін варіюється між «порівняно дорого» і «дуже дорого». Так, в США літр бензину коштує близько 53 рублів, в Канаді - майже 74, а в Європі «вхідний поріг» становить 80 рублів - саме такий рівень цін в Литві і Болгарії. У Польщі та Румунії цінник підбирається до 90 рублям, а в Естонії і Словенії вже переходить позначку в 100. У Франції і Фінляндії літр бензину коштує близько 114 рублів, в Італії - 121, а в Норвегії - вже 129.

Однак варто зазначити, що перерахунку на середній дохід навіть ці ціни - цілком прийнятні для більшості країн. Так, за даними Bloomberg, в США вартість літра бензину становить всього 0,46% середнього денного доходу (що становить 10,5 тисячі рублів), в Саудівській Аравії - 0,88%, а в Канаді - 0,89%. В Європі доступність палива помітно нижче: за літр 95-го в Німеччині доведеться віддати 1,23% свого доходу за день, у Франції - 1,5%, в Італії - майже 2%, а в Польщі - вже більше 3%.

Для Росії цей умовний показник становить 2,23% при середньому денному доході в 1 860 рублів.

А ось Норвегія криє найвищі цінники високими же доходами, і навіть при вартості бензину майже в 130 рублів це лише 0,9% денного заробітку.

У списку країн з «важкодоступним» для населення бензином Bloomberg називає Туреччину, де за кожен літр палива потрібно віддати 5% доходу за день, і Пакистан з показником майже в 18%, а «лідирує» Індія, де на свою середню денну зарплату можна купити 5 літрів бензину (яких вистачить хіба що на аутодафе).

Не так давно

Ну а тепер перейдемо до динаміки цін за 2018 рік з актуальними датами і цифрами - дізнаємося, як змінилися числа на світових заправках за останні 3 місяці.

Список країн в цьому відношенні традиційно ділиться на дві групи - ті, де бензин подорожчав, і ті, де він став дешевше незважаючи на те, що вартість бареля нафти на світовому ринку злегка зросла. Правда, друге - буквально одиниці: це Литва, де бензин подешевшав на 1,4%, Пакистан, де скорочення склало 0,4%, а також Кенія і Бірма з «вирахуванням» в 0,7% і 8,4% відповідно.

Правда, друге - буквально одиниці: це Литва, де бензин подешевшав на 1,4%, Пакистан, де скорочення склало 0,4%, а також Кенія і Бірма з «вирахуванням» в 0,7% і 8,4% відповідно

У Росії бензин з квітня подорожчав майже на 10%: якщо раніше середній цінник становив 41,5 рубль, то тепер це 45,5 рублів. При цьому аналогічні підсумки трьох місяців - у Португалії, Угорщини, Швеції та Австрії, а за межами Європи таке ж зростання цін зафіксовано, наприклад, в Бразилії, Мексиці та Туреччині.

Десь динаміка зростання скромніше: тут можна відзначити Китай і Японію, де бензин подорожчав приблизно на 6%. В Індії теж не забувають, що секрет успіху - це невеликий, але стабільний ріст: тут він склав 5,5%.

Багато європейських держав також відзначилися подорожчанням палива на 6-9% - до прикладу, це Німеччина, Іспанія, Італія і Франція. Однак 10% - це не рекорд тримісячного приросту цін: в Канаді він склав 12%, в ОАЕ - 13%, а в США - майже 14%.

Однак 10% - це не рекорд тримісячного приросту цін: в Канаді він склав 12%, в ОАЕ - 13%, а в США - майже 14%

Нафта падає - бензин росте

Одна з популярних сумних жартів свідчить, що ціна бензину в Росії зростає незалежно від ціни нафти, і вона недалека від істини. А чи є країни з прямою взаємозв'язком вартості нафти і бензину? Для наочності розглянемо середини 2015 - початок 2016 року, коли в період з червня по січень вартість бареля нафти впала вдвічі, з 64 до 32 доларів.

В середньому по Росії ціна бензину АІ-95 на початок обраного періоду становила 35 рублів 57 копійок. До осені вона зросла до 37 рублів 26 копійок, досягши максимуму за обраний період, а до січня навіть трохи знизилася до 36,68 рубля. Правда, за цим послідувала чергова хвиля зростання, і вже в липні 2016- го бензин став коштувати дорожче 38 рублів за літр. Але в період з червня по січень приріст склав 1,11 рубля, або трохи більше 3%. А як позначилося здешевлення сировини на вартості бензину в світі?

У переважній більшості країн зниження ціни на нафту супроводжувало аналогічної динаміки вартості бензину. Самі відчутні зміни, приїжджаючи на заправку, відчули жителі США, де, за даними Global Petrol Prices, бензин подешевшав більш ніж на чверть - точніше, на 26%.

Приблизно на стільки ж - на 24%, подешевшало пальне на Тайвані, та й в цілому Азія підтримала тренд: зниження вартості склало 21% у В'єтнамі, 19% в Японії, 18% в Сінгапурі і 15% в Китаї. Аналогічна ситуація склалася і в Європі: в Естонії і Литві 95-й бензин подешевшав на 19%, в Іспанії та Бельгії - на 16%, в Німеччині та Болгарії - на 15%, в Португалії та Фінляндії - на 13%. Найменше відчули зміни на півночі - в Швеції і Норвегії ціна впала на 11%.

Проте в другій половині 2016 року в деяких країнах зустрічалася і зворотна динаміка цін на бензин. Наприклад, в Казахстані він подорожчав так само, як в Росії - приблизно на 3% (а в іншій сусідній державі, Білорусі, не подорожчав зовсім), в Уругваї - на 5%, в Бразилії - вже на 11%, а в Аргентині коливання курсу національної валюти призвели до зростання вартості бензину на 14%.

Наприклад, в Казахстані він подорожчав так само, як в Росії - приблизно на 3% (а в іншій сусідній державі, Білорусі, не подорожчав зовсім), в Уругваї - на 5%, в Бразилії - вже на 11%, а в Аргентині коливання курсу національної валюти призвели до зростання вартості бензину на 14%

Підсумки і бонус

Підводячи підсумки, залишається зробити очевидний висновок: зараз ціни на бензин ростуть практично в усьому світі, хоча і залишаються залежними далеко не від однієї лише вартості нафти, з якої його виготовляють.

Наприклад, в США і Канаді в підсумковий цінник входить не тільки фіксований державний податок, але і податок штату або провінції, який, як правило, значно перевищує перший, і сумарна податкова частина становить більше половини роздрібної вартості бензину.

Ну а ще одним основоположним показником є ​​співвідношення вартості бензину із середнім доходом - і тут результати часом уже відчутно відрізняються від ціни «у відриві від реальності», опиняючись цілком задовільними, навіть незважаючи на високу ціну.

Як цікавий бонус пропонуємо вам поглянути на наочно статистику, підготовлену агентством Bloomberg . Там можна вибрати зручну для себе валюту і потрібний період часу з початку 2014 по сьогоднішній день, а також оцінити не тільки вартість бензину в різних країнах світу в певний момент, але і його доступність для населення, яка обчислюється щодо середнього денного доходу, а також те , яку частину зарплати витрачає середньостатистичний водій на паливо в рік.

Дорого чи не дуже?
А як йдуть справи з цінами на бензин в інших країнах?
Може, десь вони не ростуть?
І чи є такі держави, де бензин дешевшає?
Дорого чи не дуже?
А чи є країни з прямою взаємозв'язком вартості нафти і бензину?
А як позначилося здешевлення сировини на вартості бензину в світі?