Реклама
Реклама
Реклама

Штраф за відсутність аптечки і вогнегасника чи ні знака аварійної зупинки в автомобілі

  1. Предмети, обов'язково знаходяться в автотранспорті
  2. Важлива інформація про автомобільній аптечці
  3. Корисна інформація про вогнегасник
  4. можливі санкції
  5. Алгоритм оскарження санкції
  6. підсумок

Кожен автолюбитель ще на стадії вивчення ПДР усвідомлює, що в автотранспорті обов'язково повинен знаходитися знак, вогнегасник і аптечка. Автомобіліст несе відповідальність за те, щоб в машині перебувала, укомплектована всім необхідним аптечка, а у вогнегасника не закінчилася термін дії.

У нашій публікації ми розглянемо, який передбачений штраф за відсутність аптечки і вогнегасника або знака зупинки в аварійній ситуації, а також особливості процедури накладення стягнення.

Предмети, обов'язково знаходяться в автотранспорті

У додатку до ПДР є перелік несправностей, що не дозволяють експлуатувати автотранспорт. Пункт 7.7 із цього списку говорить про відсутність знака зупинки, аптечки і вогнегасника в автомобілі.

Якщо транспорт чимось не укомплектований, то він не пройде техогляд і не буде оформлена діагностична карта, що дозволяє на ньому їздити.

Якщо транспорт чимось не укомплектований, то він не пройде техогляд і не буде оформлена діагностична карта, що дозволяє на ньому їздити

Частиною 1. ст. 12.5 КоАП передбачено попередження або штраф за відсутність аптечки, засоби гасіння пожежі і знака, який виставляється на дорогу, з метою попередження про аварійну зупинку авто.

думка експерта

Наталія Олексіївна

Крім того, водієві загрожує штрафна санкція за ч. 1 ст. 12.5 КоАП за межі не виставлення знака після автоаварії, поломки і т.д.

Важлива інформація про автомобільній аптечці

Намагаючись уникнути стягнення за аптечку, автолюбитель повинен стежити за її вмістом. Список медичних засобів, що знаходяться в аптечці, розроблений і затверджений Міністерством охорони здоров'я.

В діючому переліку немає медикаментів, а тільки пристрій, призначений, для виконання штучного дихання, джгут, бинти і пластирі, що дозволяють зупинити кровотечу.

На думку фахівців МОЗ, до приїзду машини швидкої допомоги, потерпілим в автоаварії необхідно перев'язати рани, а в разі необхідності, виконати легеневу реанімацію. Які давати ліки конкретному потерпілому повинен вирішувати лікар карети швидкої допомоги.

Які давати ліки конкретному потерпілому повинен вирішувати лікар карети швидкої допомоги

Склад медичної аптечки.

При високій температурі річного повітря, ліки необхідно тримати в холодильнику. Інакше з них починають випаровуватися активні речовини, і вони не будуть давати лікувального ефекту. Забезпечити необхідні умови зберігання медикаментів в салоні машини зможуть не всі.

Затверджений список - необхідний мінімум. Якщо у водія хронічні захворювання, то він зможе доповнити аптечку необхідними йому ліками.

Аптечка, що знаходиться в машині, обов'язково повинна мати спеціальний футляр і розроблену інструкцію з надання першої допомоги. На автолюбителя, що здобуває в аптеці бинти, пластирі та інші засоби по затвердженим списком, а потім зберігає їх в машині просто в пакеті, накладуть штраф.

Корисна інформація про вогнегасник

Протокол огляду транспортного засобу.

Вогнегасники повинні відповідати ГОСТам.

Ось основні вимоги до них:

  1. Для вантажних машин обсяг не повинен бути менше 5 л, а легкових авто - 2 л.
  2. У спорядженому стані їх вага повинна відповідати наступним параметрам: вантажівкам від 5 кг, а легковикам від 2 кг.
  3. Обов'язкова наявність спеціального маркування, що включає: склад суміші, дату заряджання і термін, передбаченого нормами дії.

Автомобілісту необхідно стежити за терміном пожежогасіння, зазначеним на маркуванні вогнегасника. У кожної моделі він індивідуальний. Проте, слід запам'ятати середні значення терміну придатності: порошкові - до півтора року, а вуглекислотні моделі - п'ять років.

Коли термін придатності минув, то автомобілісту випишуть штраф за відсутність вогнегасника. Автолюбитель зможе на свій розсуд купити новий засіб гасіння або перезарядити старе.

можливі санкції

За їзду без вогнегасника, знака, що попереджає про аварійну зупинку, і аптечки автолюбителя оштрафують на 500 рублів або винесуть попередження. Штраф за прострочений вогнегасник аналогічний стягненню за відсутність кошти, призначеного гасити пожежі.

Водіння авто, в якому аптечка не укомплектоване, згідно затвердженого МОЗ переліку, призведе до накладення аналогічних санкцій.

думка експерта

Сергій Олександрович

Незалежний експерт в сфері оцінки після ДТП, юрист в Автоправо зі стажем.

Дорожній поліцейський не зможе виписати окремо адмінштрафи за відсутність аптечки, вогнегасника і знаку зупинки. Відсутність навіть 3 предметів вважається одним правопорушенням і за нього карають лише один раз.

Алгоритм оскарження санкції

Постанова про адміністративне правопорушення.

Завжди слід знати свої права і їх відстоювати. Вище ми писали, який штраф загрожує водієві за відсутність аптечки, знака зупинки і вогнегасника. Адмінштраф призначається в мінімальному розмірі, а саме 500 рублів. Передбаченим альтернативним покаранням є винесення усного попередження.

Як правило, інспектора про можливість винесення попередження забувають, але автолюбитель може ввічливо нагадати. Слід послатися на те, що будь-який з відсутніх предметів витрачений буквально недавно і з поважної причини.

Наприклад, за кілька сотень метрів до місця зупинки машини інспектором, ви надали медичну допомогу, хто впав з велосипеда людині, і тому, не вистачає кількох бинтів і пластирів.

Вогнегасник ви віддали людям, тушівшім розгорівся в придорожньому лісі пожежа від непогашеного кимось багаття. Знак по доброті душевній віддали автомобілісту, у якого зламалася машина, а виставлений їм знак розчавив водій-лихач. Адже його могли штрафувати на 1000 рулів. В даний момент ви прямуєте до місця ремонту, дотримуючись розпорядження ПДР.

На трасі вам ніде взяти використані предмети. Необхідно дістатися до місця, де їх продають. Звичайно, схема спрацьовує не завжди, але шанси є.

підсумок

Автолюбителям за їзду без вогнегасника, знака про аварійну зупинку і аптечки загрожує мінімальний адміністративний штраф в розмірі 500 рублів. Можливе застосування альтернативного покарання у вигляді усного попередження.

Інші санкції за розглянуті правопорушення не передбачені. штраф випишуть в разі закінчення терміну придатності вогнегасника або коштів з аптечки, а також її неповної комплектації.

Удачі на дорогах!