Реклама
Реклама
Реклама

Смольний показав після зачистки Апраксин двір - поки його знову не зайняли

Смольний показав результат одіннадцатідневний зачистки Апраксина двору від нелегальної торгівлі. Телекамери зафіксували спорожнілі вулиці, на які незабаром повернуться вигнані: в цьому немає сумнівів ні у чиновників, ні у торговців. Смольний показав результат одіннадцатідневний зачистки Апраксина двору від нелегальної торгівлі

Комітет з контролю за майном

Як розповів «Фонтанці» гендиректор керуючої копанні АТ «Апраксин двір» Сергій Дубровський, 25 травня завершився перший етап , І що належить державі територія вичищена від зовнішньої, приватної торгівлі. За його словами, площа ділянки - 52 тисячі квадратних метрів, і півтори з них використовували незаконно. За даними комітету з контролю за майном, за одинадцять днів в лом відправили 130 самовільних конструкцій, не рахуючи торгових місць, що утворилися між рядами.

Про окупувала корпусу стихійної торгівлі сьогодні нагадують лише сліди монтажної піни на фасадах будівель. Добровільно йти не хотів ніхто, кажуть в комітеті. Торговці намагалися захиститися зібраними документами, які нібито доводять законність їх перебування, але переконати не змогли і були виселені. Їх лотки і зібрані кустарним способом вітрини були зруйновані, що також має загальмувати повернення.

Смольний показав після зачистки Апраксин двір - поки його знову не зайняли

«Це найбільш проблемна точка Центрального району. Уже двадцять років мова про неї йде. Я вважаю, що це перші практичні кроки », - заявив глава району Андрій Хлутков. Того, хто через стільки років все ж поставить фінальну крапку, він вважає гідним звання Героя Росії - за волю до перемоги, але поки масштаб оцінює скромно: «Зараз не можна сказати, що Апраксин двір змінився на краще, до перетворення ще далеко».

З 28 травня розпочнеться другий етап битви за порядок на Апрашкі. Як повідомили в комітеті, він пройде вже в торгових павільйонах. Закінчити планують за пару місяців, і до кінця літа пред'явити територію без нелегалів. Такий їй належить залишатися до появи на Апраксин дворі багатофункціонального дозвільного центру. При цьому, як пояснили в компанії, що управляє, музеїв, галерей і пішохідних зон чекати доведеться шість років: рік до початку робіт і п'ять на реалізацію обраного проекту.

За словами Хлуткова, торгівля може і воскреснути. Після численних рейдів в тяжінні до Апраксину двору нелегалів не сумніваються і в комітеті з контролю за майном. Але обіцяють відстежувати і гнати «точково», не допускаючи масового повернення. Передбачається, що вказувати на знову розростається стихійний ринок будуть як городяни, так і більш законослухняні мешканці Апраксина двору.

«Це мені кожен день, що телефонувати?», - дивується власник одного з павільйонів. Вигнаним він особливо не співчуває, проте ідеї музею заперечує: ринок і дешеві товари місту потрібніше. За його словами, обіцянки масштабної чистки і нехай і не швидке, але закриття ринку свою справу вже зробили, і відвідувачів стало менше.

«Ви ж розумієте, що не зробити тут Невський. Навіть там з одного боку музей, з іншого бордель », - вставив підібратися ближче торговець в спортивному костюмі. Повернення виселених чекають, але не всі налаштовані оптимістично. На питання кореспондента про те, чи можна вигнати ринок з Апраксина двору, знайшлися і ті, хто відповів: «Виходить, можна».

Про те, як концерн «Пітер» готовий провести редевелопмент Апраксина двору і шукає на це 7 млрд рублів, читайте в матеріалі «Фонтанки» .


© Фонтанка.Ру

«Це мені кожен день, що телефонувати?