Реклама
Реклама
Реклама

«Пітер» шукає гроші на Апраксин двір

Концерн «Пітер» Миколи Пономарьова готовий провести редевелопмент Апраксина двору за проектом Микити Явейна, витративши на це 7 млрд рублів. Залишилося знайти гроші. Концерн «Пітер» Миколи Пономарьова готовий провести редевелопмент Апраксина двору за проектом Микити Явейна, витративши на це 7 млрд рублів

Сергій Гарбовський / Коммерсант

Пропозиція концерну «Пітер» прозвучало на засіданні малого уряду. Це може стати вже п'ятої за рахунком спробою привести в порядок найстарішу торгову зону Петербурга. Попередню зробив «Главстрой-СПб» Олега Дерипаски, але так і не приступив до роботи. Появі нового претендента на участь в реконструкції Апрашкі передувала масштабна зачистка двору від нелегальної торгівлі.

Як розповіли «Фонтанці» два джерела в Смольному, перебудовувати Апраксин двір «Пітер» збирається за проектом «Студії 44» Микити Явейна, який Рада по збереженню культурної спадщини схвалив в листопаді 2017 року. Стихійний ринок повинен перетворитися в креативне простір , Де крім торгівлі з'являться житло, готелі, ресторани, а також освітні та культурні установи.

ставка знижена

Вартість реалізації першої версії проекту «Студії 44» оцінювалася експертами в 20 млрд рублів. Концерн «Пітер» готовий перебудувати Апраксин двір за 7 млрд рублів. Але, як з'ясувалося, цих грошей у компанії немає. Є готовність вкласти 1,5 млрд рублів власних коштів, а решта залучити у вигляді позик. Однак інформацію про узгоджені банківських кредитах компанія надати не змогла. Презентація пройшла 21 травня в рамках засідання малого уряду Петербурга, яке на відміну від «великого» проходить регулярно і в закритому для журналістів режимі.

За даними «Фонтанки», у чиновників виникли до потенційного інвестора та інші питання. Наприклад, як компанія буде вирішувати питання з іншими власниками Апраксина двору? Крім міста будівлями в найстарішої торгової зоні володіє більше десятка компаній, яким доведеться щось запропонувати натомість. Крім того, в Смольному хочуть гарантій, що концерн «Пітер» не повторить долю «Главстроя», який за десять років так і не приступив до робіт.

У комітеті майнових відносин відмовилися прокоментувати пропозицію концерну «Пітер» по Апраксину двору. Заступник голови комітету з інвестицій Олексій Сілкін не спростував слова джерел «Фонтанки».

У самому концерні «Пітер» підтвердили свій інтерес. «Проекти будемо допрацьовувати і обговорювати. Кошти на реконструкцію є », - заявили в компанії. Питання про те, як компанія буде вирішувати проблему з іншими власниками, в прес-службі залишили без відповіді.

дохідна четвертина

Концерн «Пітер» - помітний гравець на ринку комерційної нерухомості Петербурга. Йому належить два великих ТРК - «Сінна» і «Пітер», «Троїцький» і «Сінний» ринки, кілька бізнес-центрів, а також готель Park Inn в Петрозаводську. За даними СПАРК, виручка головної компанії в 2016 році склала 439 млн рублів.

До Апраксину двору теж має відношення. Першим проектом створеного в 1992 році концерну став ремонт корпусів саме Апрашкі. Згодом «Пітер» викупив кілька будинків, а в 2016 році придбав примикає до ринку будівлю Лениздат . В цілому забудовнику належить 43 тис. Кв. м Апраксина двору, що складає більше чверті всієї площі.

Свого часу концерн «Пітер» планував побудувати новий ринок на Московському шосе, куди повинні були переїхати торговці Апраксина двору на час реконструкції. Ділянка орендували в 2014 році, але в 2016-м Смольний розірвав цей договір, оскільки інвестор «Главстрой-СПб» так і не приступив до робіт.

розвідка боєм

Самостійно взятися за реновацію ринку «Пітер» вирішив як мінімум півроку тому. У всякому разі, в грудні концерн перейменував створений в 2008 році «Центр заміської нерухомості« Пітер »» в «Інвестиційно-будівельну компанію Апраксин двір». Відкрито заявити про свій намір компанія зважилася після того, як Смольний почав зачистку Апраксина двору від нелегальної торгівлі . Свої дії чиновники пояснили саме підготовкою до приходу нового інвестора.

На думку експертів, перспективи проекту як і раніше туманні. По-перше, судове рішення про виселення колишнього орендаря - ТОВ «Главстрой-СПб» - ще не вступило в законну силу. У березні арбітраж дозволив Смольного розірвати договір з компанією Олега Дерипаски і виселити з 12 будівель за адресою: Садова вулиця, 28-30. Але інвестор оскаржив це рішення. Апеляція була подана в квітні, залишена без руху до 28 травня.

У «Главстрой-СПб» не вважають розрив зі Смольним остаточним, мають намір боротися за свій проект до останнього. І нагадують, що теж володіють будинками в Апраксин дворі - загальною площею 2300 кв. м. А значить, новому інвесторові доведеться узгоджувати з ними свої дії, як і з безліччю інших власників.

«Якщо орендарям« Пітер »зможе запропонувати місця на Сінному або Троїцькому ринку, то з власниками доведеться домовлятися - або викуповувати приміщення, або пропонувати стати співінвесторами», - вважає виконавчий директор Спілки малих підприємств Володимир Меньшиков. На його думку, виходом могла б стати часткова реконструкція - наприклад, «Пітер» відремонтує тільки належні йому і місту будівлі. «Якщо проект виявиться успішним і приверне платоспроможних орендарів, інші власники самі захочуть підтягнутися до цього рівня», - вважає експерт.

Галина Бояркова,
«Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

Наприклад, як компанія буде вирішувати питання з іншими власниками Апраксина двору?