Реклама
Реклама
Реклама

Клопотання про ознайомлення з матеріалами справи

  1. Для підготовки заяви про ознайомлення з матеріалами справи скористайтеся зразками
  2. Гість, знайомтеся - Правобот !
  3. Що зазначити в заяві при підготовці запиту на ознайомлення з матеріалами справи

Компанія бере участь у судовому процесі. Одне з її процесуальних прав - знайомитися з подробицями. Щоб отримати інформацію, в суд подають клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

Для підготовки заяви про ознайомлення з матеріалами справи скористайтеся зразками

коли компанія бере участь в судовому розгляді , Вона вправі скористатися можливостями, які надає законодавство. Зокрема, вивчити справу, яка перебуває у провадженні. Щоб отримати інформацію про справу, направляють клопотання про ознайомлення з його матеріалами.

Запросити матеріали для їх розгляду може як позивач, так і відповідач. Це загальне правило для арбітражного і цивільного процесів . Про це процесуальному праві учасників сказано і в АПК РФ (ст. 41) , І в ЦПК (ст. 35) . сторони:

  • мають доступом до всіх матеріалів, які відносяться до справи;
  • можуть робити виписки, фотографії, копії.

Інформацію можна запросити до і після засідання. Подача заяви до засідання дозволить дізнатися, які документи надійшли до суду. Якщо запитати матеріали після засідання, учасник отримає відомості про документи і клопотаннях, які представили суду при розгляді справи. Крім того, буде доступна інформація з протоколу.

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

Підготовка заяви про ознайомлення зі справою залежить від типу процесу. В арбітражному документ потрібно в силу сформованої практики. До суду його направляють:


Компанія може брати участь і в цивільному процесі. За практиці така заява попередньо не подають. Це пов'язано з тим, що у учасників цивільних спорів є можливість вивчити паперу в прийомні години суду без попереднього запису. Проте, документ стане в нагоді: якщо заявнику відмовлять у доступі, він зможе це довести. Щоб мати документальне підтвердження, що запит подавали, принесіть клопотання до канцелярії в той же день, коли хочете отримати інформацію. Крім того, заява потрібно підготувати, щоб отримати доступ не в прийомні години, або якщо учасник планує використовувати фото- та іншу техніку.


при участю в арбітражному спорі компанія має право прослухати аудіозаписи засідань, а також отримати копії записів. Якщо особа просило про прослуховування, це роблять в міській управі (абз. 4 п. 20 постанови Пленуму ВАС РФ від 17.02.2011 р № 12 ).

Що зазначити в заяві при підготовці запиту на ознайомлення з матеріалами справи

Для ознайомлення з матеріалами справи клопотання готують з урахуванням принципів підготовки звернень до суду. Незважаючи на те, що ведення цивільного і арбітражного процесів регулюють різні норми, документ складають за загальною схемою. Звернення складають у довільній формі. Починають з вступної частини. У ній необхідно зазначити:

  1. Найменування суду, який розглядає справу . Наприклад, «Арбітражний суд м Москви», якщо відповідач по арбітражному спорі - московська компанія. Або «Перовський районний суд м Москви», якщо відповідач у цивільній справі (фізична або організація) знаходиться на території, підконтрольній цьому суду. Також пишуть адресу суду.
  2. Найменування компанії або ПІБ громадянина, від імені яких подають заяву на ознайомлення зі справою. Також вносять адреса місця знаходження заявника та його процесуальний статус.
  3. Номер справи.

В основній частині:

  1. Пишуть назва документа - «Клопотання про ознайомлення з матеріалами справи».
  2. Вказують, справа за яким номером розглядає даний суд і про що воно. Наприклад: «У Перовском районному суді м Москви розглядається справа (номер справи) за позовом (найменування позивача) до (найменування відповідача) про стягнення збитків».
  3. Дають посилання на статтю процесуального кодексу, відповідно до якої заявник має право запросити матеріали. Якщо це звернення до арбітражного суду, посилаються на ст. 41 АПК РФ. Якщо заяву подають на ознайомлення зі справою в цивільному процесі, посилаються на ст. 35 ЦПК РФ.
  4. Просять дозволити знайомитися з матеріалами справи (номер справи). Якщо учасник спору хоче використовувати спеціальні технічні засоби, це теж відзначають в документі.

У заключній частині перераховують додатки, які заявник подає в суді разом з клопотанням. Наприклад, копію довіреності, якщо від імені учасника спору діє представник. Перевірте, щоб довіреність діяла. Також в цій частині заяви ставлять дату його подачі і підпис заявника (представника).

Отримати доступ і прочитати