Реклама
Реклама
Реклама

Якою має бути сурогатна мама в Україні: з села, в тілі і з рукодільні хобі

За програмою. Українки народжують малят для пар з США, Європи, Аргентини і навіть Бразилії, де послуги "живих інкубаторів" обходяться в три рази дорожче.

Українки все частіше носять під серцем чужих малюків, допомагаючи відчути радість материнства бездітним парам. "Сегодня" з'ясувала, кого беруть в сурогатні матері, скільки жінкам платять за дев'ять місяців праці і округлі форми.

Ми проаналізували півсотні анкет з відкритих баз сурогатних матерів і склали портрет українки, готової подарувати життя чужого маляти (див. Інфографіку). Виявилося, на такий відповідальний крок часто йдуть матері-одиначки, які виховують одного-двох своїх дітей. Найбільше серед них домогосподарок, швачок і кухарів із середньою освітою, але зустрічаються також дипломовані архітектори, юристи, хіміки, представниці фізичної праці - пліточніци, малярі-штукатури і охоронці, печатніци, касири і комірниці. "За нашими спостереженнями, пари віддають перевагу нехудо претенденток. А ще хочуть, щоб жінка жила в передмісті чи селі, маючи на увазі, що вона там буде вживати хорошу їжу, пити домашнє молоко", - розповіли в центрі репродуктивних технологій MamaHelp.

ЦІНА ПИТАННЯ. В основному послугами українок користуються пари з-за кордону, найчастіше з європейських країн, де сурогатне материнство заборонене або має суворі обмеження, США, Ізраїлю і навіть Аргентини і Бразилії. Як пояснили нам в міжнародному агентстві "Допоміжне материнство", українське законодавство в цій сфері є одним з найбільш сприятливих в світі, і право генетичних батьків захищено ще на етапі підсадки ембріона. Крім того, наші жінки невибагливі і просять порівняно невелику винагороду за свою працю - від $ 10 000 до 15 000, в той час як в США "живі інкубатори" хочуть мінімум $ 30 000-45 000, що можна порівняти з вартістю добротної "одинички" в українській столиці. В цілому ж програма сурогатного материнства разом з винагородою мамі і юридичним супроводом обходиться в Україні близько $ 25 000. За додаткову плату парі готові підібрати віп-жінку з досвідом або організувати пологи за кордоном.

ПРОГРАМА. Згідно із законом сурогатною мамою може стати здорова жінка, якій вже виповнилося 18, при цьому у неї повинен бути власний малюк, а в анамнезі не повинні значитися медичні протипоказання. У клініках, як правило, до програми сурогатного материнства залучають жінок від 21 до 35 років, які народжували не менш роки тому без ускладнень і кесаревого розтину.

Бездітні подружжя підбирають сурогатних мам за допомогою агентств-посередників, в базах клінік, або самостійно - в соцмережах і на спеціальних сайтах можна відшукати безліч оголошень українок, які бажають виносити чужу дитину. Після знайомства подружжя з сурогатною матір'ю (в окремих випадках пари знайомитися не хочуть) сторони укладають договір, і починається програма. Для підготовки організму до незвичайної вагітності жінка приймає спеціальні медпрепарати, а процедура підсадки ембріона, за словами самих мам, займає не більше 10 хвилин, безболісна і проводиться без анестезії. Як розповів нам директор інформаційно-юридичного центру "Артеміда" Сергій Іванкевич, близько половини вартості процедури йде на медикаменти, а закон дозволяє переносити жінці до трьох ембріонів. Як правило, українські медики підсаджують два, щоб підвищити ймовірність того, що хоча б один з них приживеться. За словами Іванкевича, половина сурогатних матерів виношує одну дитину, а друга половина - двійню. За послугами українських сурмам звертаються і пари з нестандарное сексуальною орієнтацією, але їм відмовляють, адже за законом народжувати для них заборонено. Однак перебирати можуть не тільки батьки, а й жінки. "Я б ніколи не погодилася народити дитину для однієї людини, адже у малюка повинна бути повноцінна сім'я", - розповіла нам сурогатна мама Яна А.

ІСТОРІЯ МАМИ: пересудів і ДУХИ В ПОДАРУНОК

Програма сурогатного материнства передбачає повну анонімність, адже, боячись косих поглядів, деякі жінки примудряються приховувати настільки делікатну інформацію навіть від власних дітей, відправляючи їх на пізніх термінах вагітності до рідні. У базах сурогатних матерів не зустрінеш жодного імені, лише фото і анкетні дані, за якими біологічні батьки вибирають "тимчасовий дім" для своєї дитини. Тому на контакт мами йдуть неохоче, проте "Сегодня" вдалося відшукати жінку, яка за останні три роки виносила за винагороду двох хлопчиків.

35-річна Ірина живе в селі Харківської області, де підробляє в місцевому магазині. На таку "роботу" жінку штовхнула нужда, адже їй доводиться самостійно виховувати трьох підростаючих дітей: синів 17 і 14 років, а також 16-річну дочку. "Про можливість стати сурогатною матір'ю дізналася з оголошення в газеті. Нормальною роботи у нас практично немає, тому намагаючись трохи заробити, зателефонувала в оголошенні. Потім поїхала в харківську клініку, де мене добре прийняли, оглянули і дали" добро "на участь в програмі. Тут же зі мною спілкувався психолог , Щоб з'ясувати, чи не захочу я залишити дитину собі, але я відразу сказала, що хочу поєднати приємне з корисним: допомогти людям створити повноцінну сім'ю і отримати гроші, а передумати - і в думках не було. Я морально готувалася до цього і сприймаю участь в програмі, як роботу, - розповідає сурогатна мама. - Перша пара була з-за кордону, але ми з ними спілкувалися в основному через фірму-посередника. Здається, вони були з Італії, але додаткових питань я не задавала, мене їх особисте життя не сильно цікавила. Вдруге я народила малюка також для жінки з Європи, для неї він став третьою дитиною, а старші - від попереднього шлюбу. Тепер у мене залишилася остання можливість стати сурогатною матір'ю, адже вік уже підтискає. Ось чекаю пропозицій та відмовлю лише в тому випадку, якщо мене не влаштує сума, в іншому не перебираю ".

Крім винагороди, бездітні подружжя оплачували жінкам гарне харчування під час всього періоду вагітності та одяг, яку доводиться міняти через зростаючого животика, а також покривали витрати на медобстеження, аналізи і пологи. "В оголошеннях дівчинки просять від $ 10 000 до $ 20 000, але біородітелей пропонують часом менше мінімального порогу, але добре, що кожна мати самостійно визначає потрібну їй суму. Гонорари за попередні пологи допомогли мені з родиною переїхати в інший будинок, зробити ремонт, оплачувати навчання старшого сина. Про відпочинок за кордоном я навіть не мрію, а автомобіль - занадто дороге задоволення ", - каже Ірина.

Від рідних своєї участі в програмах вона приховувати не стала, і дітям пояснила, мовляв, вони вже не маленькі, все зрозуміли, і зайвих питань не задавали. А ось несхвальні погляди оточуючих жінка вирішила ігнорувати. "У селі, як дізналися, вітатися не перестали, але сусідки подейкували за спиною. Я ж відразу сказала:" Так, беру участь програмою, закони цим не порушую, а решта нікого не повинно стосуватися ", давши зрозуміти, що пересуди мене не хвилюють. І розмови припинилися ", - продовжує сурогатна мати.

Під час "чужий" вагітності жінка не працювала, присвячуючи весь час малюкам, але при цьому за дев'ять місяців душею до них не прикипіла і, як було сказано в контракті, передала в пологовому будинку біологічним батькам. "Сурогатної матері не показують дітей, але першу дитину я бачила, оскільки три дні провела з ним в пологовому будинку. Доглядала за ним, як годиться, але розуміла, що це чуже дитя. Коли ж нас виписували, бачила на обличчях батьків радість, вони були дуже щасливі, а мені в подяку подарували парфуми і набір помади на травах. Ніякого зв'язку з батьками ми не підтримуємо, навіть не знаю, як назвали дітей, але цікаво було б побачити, якими вони стали ", - розповідає Ірина.

Робота. Жінки часто приховують "чужу" вагітність від дітей.

СВАРКИ І СПОРИ ЧЕРЕЗ ГОНОРАРУ І Кесарів

На відміну від більш заможних іноземців, наші співвітчизники далеко не завжди готові викласти кругленьку суму за щастя взяти на руки довгоочікуваного малюка. Однак за оренду чужого живота готові віддати останнє і пропонують навіть бартер. Так, в мережі ми знайшли оголошення, в якому в якості винагороди сурогатної матері готові віддати нерухомість під Черкасами. "Двоповерховий будинок в житловому стані, площею 199" квадратів "на п'ять спалень. У деяких кімнатах не поклеєні шпалери, немає сходів на другий поверх. Яблуні, абрикоси ростуть, за ділянкою невелике озеро. Будинок знаходиться в 40 кілометрах від Черкас", - сказано в оголошенні. На щомісячні витрати його автори готові виділяти сурогатної матері по $ 200.

КОНФЛІКТИ. Незважаючи на хвилюючий і радісний момент зародження нового життя, обидві сторони примудряються добряче попсувати один одному нерви, перекидаючись взаємними звинуваченнями. "Безвідповідальна сурмама Оксана К. з Житомирської області виношувала нам двійню, ніж була незадоволена всю вагітність, постійно нила, що мало грошей. Відмовилася давати нотаріальна згода на запис нас батьками до отримання грошей, при цьому курс округляла в більшу сторону. Чи не дотримувалася приписи лікарів і всіляко порушувала умови. у малюків після народження виявили цілий букет торч-інфекцій, внаслідок чого одна дитина була в реанімації, але їй було наплювати ", - нарікає мама двох малюків Аліна.
Часто причиною конфліктів стають психологічна несумісність і підвищені вимоги, як то приїжджати в генетичним батькам на першу вимогу, народжувати дитину за допомогою кесаревого розтину, навіть якщо на те немає медичний показань, приймати велику кількість медичних препаратів для перестраховки. Але жінки не здаються і готові боротися за власні права, а не покірно слідувати інструкціям. "Я проти редукції (штучне зменшення кількості взялися ембріонів. - Авт.). Є люди, які спокійно ставляться до аборту, але я завжди була проти. А редукція - не що інше, як аборт, і мені важко покласти такий гріх на душу. Я вважаю, що не потрібно підсаджувати три ембріона, якщо стільки не виносити, а багато батьків наполягають якраз на цьому. Крім того, мені не подобається вимога біологічних батьків бути присутніми при пологах. це інтимний процес, і мені не хочеться виставляти це на показ, психологічно важко абстрагувати ся від присутності сторонніх спостерігачів ", - нарікає сурогатна мама Катерина.

До чорного списку - за зрив, куріння і порушення договору.

Засмучені батьки навіть створюють в мережі чорні списки неблагонадійних жінок, в яких вказують особисті дані матусь і причини обурення. Судячи з повідомлень, деякі мами проходять обстеження і лікування за їх рахунок, а потім раптово перестають відповідати на дзвінки і переходять до іншої пари за більшу винагороду. Деякі, взявши передоплату, зривають штучну вагітність, відмовляються приймати ліки за порадами медиків. А буває, і шантажують, вимагаючи підвищити гонорар за послуги. Ошукані біородітелей також скаржаться на те, що деякі сурмами курили і гуляли по ночах.

Гучна справа. Кілька років тому в Україні розгорівся скандал через те, що сурогатна мати з міста Бар Вінницької області вирішила не віддавати хлопчиків-близнюків, яких народила для бездітної пари з Італії. Жінка запевняла, що не підозрювала про запліднення, мовляв, її обдурили, підсадивши ембріони під час звичайного огляду, а генетичні батьки запевняли, що вона вимагала збільшити суму виплати. За те, щоб передати дітей біологічним батькам, билися і медики, і юристи, але жінка була непохитна і запевняла, що прикипіла до них душею.

Зоряні БАТЬКИ

Послугами сурогатних мам користуються і зірки - хтось боїться зіпсувати фігуру і на час скотитися зі зоряного Олімпу, інші не можуть самостійно виносити малюка в силу віку або навіть статі. Так, в грудні 2015-го вдруге мамою стала зірка українського шоу-бізнесу Ірина Білик. Хлопчика, якого назвали Тебріз для пари співачки і режисера Аслана Ахмадова народила в європейській клініці сурогатна мама.

Білик знову стала мамою.

Але, мабуть, самим гучним було батьківство короля російської поп-музики Філіпа Кіркорова, якого сурогатні мами з різницею в сім місяців народили двох дітей - дочку Аллу-Вікторію і сина Мартіна. Втім, батько-одинак ​​виступає проти терміну сурогатна мати, вважаючи за краще називати жінок, які народили йому дітей, "подругою" і "доброї знайомої".

Відомий латиноамериканський співак Рікі Мартін в 36 років став батьком близнюків Маттео і Валентино, заради виховання яких закинув кар'єру, запевняючи, що самостійно доглядає за малюками і навіть змінює їм підгузники.

Дівчаток-близнят Табіту і Маріон виховує подружжя американських акторів Сари Джесіки Паркер і Метью Бродерік. У 2009-му подвійне щастя подружжю подарувала сурогатна мати Мішель Росс. Поява в родині чарівних малят врятувало пару від зятяжного кризи і розлучення.

Джессіка з близнючками.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні