Реклама
Реклама
Реклама

Зі знижкою, але без прописки: чим гарний і чим поганий формат апартаментів

Апартаменти - формат нерухомості, який присутній на ринку вже кілька років, але до цих пір не до кінця зрозумілий широкому колу. Чим погані, а чим хороші апартаменти, і наскільки вони дешевше квартир, "Правда.ру" розпитала експертів ринку.

За оцінкою Ірини Доброхотовой, голови ради директорів "БЕСТ-Новострой", сукупний обсяг пропозиції апартаментів на середину 2017 року становить 160 корпусів в 107 проектах. В лотах це 10 159 одиниць загальною площею 629 тис. Кв. м. Як відзначає заступник генерального директора з розвитку ТОВ ІБК "Ареал" Максим Радченко, в загальному обсязі пропозиції новобудов Москви частка апартаментів становить 18-20%.

Формат суперечливий за своєю суттю: побудований начебто для життя, виглядає, за деякими нюансами (а то і зовсім без них - скажімо, серйозних порушень норм інсоляції, необов'язкових для апартаментів, девелопери намагаються не допускати) як звичайні квартири, але за документами є нежитловий нерухомістю. Що тягне за собою цілий ряд обмежень і незручностей для власника. "По-перше, неможливо оформити податкове вирахування і використовувати в рахунок оплати материнський капітал, а також оформити постійну реєстрацію (" прописку "), - перераховує Владислав Мельников, старший віце-президент Банку ВТБ, керівник проекту МФК Match Point. - По-друге , податки. Ставки на майно фізичних осіб, які володіють апартаментами, трохи вище, ніж майно власників квартир - 0,5% проти 0,1% від кадастрової вартості. По-третє, комунальні платежі можуть бути вище, ніж в житлових комплексах з квартирами, на 20% ". "При покупці апартаменту ви не знаєте майбутню кадастрову вартість, вона буде близька до ринкової, але може перевищувати суму покупки, і податок буде обчислюватися з неї", - уточнює Микола Лавров, керівник міжрегіональної житлової програми "Переїжджаємо в Петербург", генеральний директор ГК " Нерухомість в Петербурзі ".

"Не секрет, що в порівнянні з квартирами апартаменти продаються гірше (що в першу чергу пов'язано з комерційним статусом приміщень), проте вони коштують дешевше, тому цінителі є і у них. Я б рекомендувала не боятися апартаментів, яких до сьогоднішнього дня побудовано досить багато . Купуючи апартаменти, можна заощадити ", - говорить Ірина Могилатова, генеральний директор агентства TWEED.

"Апартаменти - це нежитлове, але придатне для житла приміщення. Будуються апартаменти можна купити як за договором пайової участі, а, отже, в рамках 214-ФЗ, так і за іншими видами договорів (наприклад, купівля-продаж майбутньої нерухомості). В останньому випадку угода регулюється Цивільним кодексом, який в меншій мірі захищає пайовика, ніж федеральний закон "Про участь у пайовому будівництві", але все-таки дає певні гарантії ", - застерігає Наталія Кузнєцова, генеральний директор компанії" Бон Тон ".

Вартість експлуатації в елітних апартаментах буде вище на 20-30%, додає Надія Хазова, генеральний директор агентства ексклюзивної нерухомості "Садиба", комунальних послуг - на 20%. "В середньому, ЖКГ в апартаментах може обійтися на 30-40% дорожче, ніж в квартирі. При цьому найбільша різниця в цінах на техобслуговування (це ремонт під'їздів, ліфтів - в загальному, все поза квартири ), - говорить Наталія Кузнєцова.

"Видима економія при покупці протягом декількох років нівелюється за рахунок підвищених податків і тарифів", - вважає Надія Хазова.

З іншого боку, купівля нерухомості з "дисконтом" за нежитловий статус комусь дозволить обійтися без іпотеки. "В середньому ціни на апартаменти в комплексах комфорт і бізнес-класів приблизно на 15-20% нижче, ніж в аналогічних по класу проектах в тієї ж локації ", - говорить Марія Могильовцева-Головіна, директор по продукту девелоперської групи" Сіті-XXI століття ". "Ціна кв. М в апартаментах може, в залежності від локації, складати в середньому 70-90 тис", - коментує розцінки в масовому сегменті Рустам Арсланов, директор з продажу ГК "Гранель". Іпотечні умови при цьому дещо жорсткішим, ніж для "звичайного" житла, але все ж на ринку є програми зі ставкою нижче 10% річних.

По суті, апартаменти - найдоступніша можливість придбати нерухомість, що автоматично примиряє покупців з їх недоліками. Як приклад апартаментів з мінімальною вартістю Наталія Шаталіна, генеральний директор компанії "МІЕЛЬ-Новобудови", призводить проекти в районі Марфино - Cleverland і "Схід". "Апартаменти метражем 16 кв. М в проекті Cleverland стоять 2,3 млн рублів в. В проекті" Схід "найбільш бюджетним варіантом можна вважати апартаменти площею 18 кв. М вартістю 2,4 млн рублів", - відзначає експерт. Можна порівняти низький бюджет пропозиції представлений в проекті "Level Амурська" - 20 кв. м, вартістю 2,8 млн рублів, говорить Роман Родіонцев, керівник по роботі з ключовими партнерами Est-a-Tet.

Ірина Доброхотова додає до цього списку комплекс Nord на Дмитрівському шосе, мкр. 9, де студію площею 26,2 кв. м можна придбати за 1,98 млн руб.

Найдорожчі апартаменти, як каже Дарина Самойлова, керівник департаменту міської нерухомості компанії Welhome, реалізуються в клубному проекті класу de luxe Nabokov (Курсовий пров.) Девелопером Vesper. Ціна 1 кв. м в даному проекті стартує від 1,5 млн рублів.

Апартаменти широко представлені у всіх сегментах первинного ринку. У бізнес-класі на їх частку і зовсім доводиться порядку 60% ринку, підкреслює Владислав Мельников. І все ж формату явно потрібні законодавчі зрушення, впевнена Катерина Тейн, віце-президент з роздрібних продажів Групи ПСН. "Я вважаю, що проблема апартаментів штучно виникла в Москві і, на жаль, до сих пір вводить покупців в оману і нерозуміння. Люди переживають, що в цьому сегменті щось може змінитися - збільшиться податкова ставка, наприклад. Через цю невизначеності забудовникам доводиться демпінгувати, - зазначає експерт. - Сьогодні в уряді обговорюються варіанти прирівняти апартаменти до житлової нерухомості, і це було б правильно. Коли-небудь це повинно статися - питання часу ".

"Ринку апартаментів вже більше 10 років, перші проекти такого формату з'явилися ще на початку 2000-х, за цей час він виріс більш, ніж на 1 млн. Кв. М (за даними ФРС), - говорить Євген Большаков, комерційний директор кварталу апартаментів бізнес-класу ONLY, Central Properties. - Пора б уже визнати цей формат і на законодавчому рівні ".