Реклама
Реклама
Реклама

Центр робототехніки при ВДУ відкрито!

14 грудня відбулося урочисте відкриття Центру робототехніки факультету прикладної математики, інформатики та механіки Воронезького державного університету. Центр робототехніки при ВДУ створено завдяки партнерству декількох сторін - ВДУ, групи компаній «Ангстрем» і автономної некомерційної організації додаткової освіти «Експериментальна технічна школа». У заході взяли участь ректор ВДУ, професор Дмитро Ендовицкий, керівник відділу корпоративних комунікацій ГК «Ангстрем» Вялта Оріханове, директор «Експериментальної технічної школи» Олексій Федотов, співробітники і партнери вузу - представники компаній DataArt, DSR, T-systems, Atos і інші.

У заході взяли участь ректор ВДУ, професор Дмитро Ендовицкий, керівник відділу корпоративних комунікацій ГК «Ангстрем» Вялта Оріханове, директор «Експериментальної технічної школи» Олексій Федотов, співробітники і партнери вузу - представники компаній DataArt, DSR, T-systems, Atos і інші

- Для університету і для міста в цілому відкриття Центру робототехніки - дуже велика подія. Ми розвиваємо у дітей з самого раннього віку творчі нахили і здатність до програмування. Талановиті хлопці, які бажають займатися робототехнікою, 3Д технологіями зможуть розвивати свої таланти в нашому Центрі, самореалізовуватися. Ті компетенції, які діти отримують тут, знадобляться їм під час вступу до вузу. Надалі також планується відкриття окремих напрямків підготовки в області робототехніки на факультеті ПММ, - зазначив ректор ВДУ Дмитро Ендовицкий.

- Група компаній «Ангстрем» отримала хорошого партнера в особі ВДУ. Центр робототехніки сьогодні користується величезною популярністю. Прямим підтвердженням того, що це правильне і перспективна справа є щорічне збільшення числа бажаючих навчатися робототехніці. Таким чином, ми спостерігаємо інтерес до відродження інженерної школи в Росії, - підкреслила Вялта Оріханове.

У новий будинок першої прийнято впускати кішку. Керівництво Центру підлаштуватися дану традицію під себе - символом відкриття став запуск робокошкі - проект учениці «Експериментальної технічної школи» Лізи Мозгаревой.

Представники компаній-партнерів, присутні на відкритті, тепло привітали керівництво Центру і вузу з відкриттям.

Представники компаній-партнерів, присутні на відкритті, тепло привітали керівництво Центру і вузу з відкриттям

Основними цілями роботи Центру робототехніки є забезпечення умов для здійснення інноваційної експериментальної діяльності учнів, підвищення якості додаткової освіти в галузі робототехніки для школярів, студентів, вчителів та викладачів через інтеграцію педагогічних та інформаційних технологій.

Центр робототехніки дасть унікальну можливість для спільної науково-дослідницької діяльності школярів і студентів в профільних лабораторіях по розробці різних роботів і управління безпілотними літальними апаратами.

Робота зі студентами здійснюється на базі факультету ПММ і полягає в розробці різних програмних комплексів, що дозволяють, наприклад, управляти автономними безпілотними літальними апаратами. Робота зі школярами ведеться на базі автономної некомерційної організації додаткової освіти «Експериментальна технічна школа», з якою у ВДУ укладений договір про співпрацю. Навчання школярів проводиться за авторськими програмами в різновікових, різнорівневих групах.

Таким чином, в Воронезькому державному університеті склалася унікальна система підготовки інженерних кадрів, при якій діти починають займатися в Центрі робототехніки при ВДУ з п'ятого класу. У 9-11классах співробітники університету додатково викладають хлопцям поглиблений матеріал з математики, інформатики та програмування. Після закінчення Центру діти вступають в ВДУ більш підготовленими, ніж більшість випускників шкіл. Будучи студентами, вони продовжують навчання в Центрі в рамках освітніх програм факультету ПММ. Крім того, на базі Воронезького державного університету діють курси підвищення кваліфікації вчителів в галузі робототехніки.

В рамках співпраці з «Експериментальної технічною школою» в Воронезькому державному університеті щорічно проводяться виставки робототехнического творчості дітей молодшого та старшого шкільного віку, фестивалі робототехніки. У березні цього року в ВДУ пройшов найбільший в Черноземье фестиваль - РОБОАРТ 2015 , Де зібралися хлопці з Воронезької, Білгородської, Липецької, Тамбовської та Курської областей. Відкриття Центру допоможе ще більше розширити географію учасників подібних заходів і найбільш повно представити їх творчість.

Після урочистого відкриття учні Центру продемонстрували присутнім свої розробки в галузі робототехніки.

Прес-служба ВДУ