Реклама
Реклама
Реклама

Заповіт на користь дочки Шабтей і Анастасії фон Калманович визнано правомірним

Мосміськсуд поставив крапку в справі про трьох завищених Шабтей Калмановича, убитого в Москві в 2009 році. Визнано правомірним заповіт на користь Даніелли, дочки Шабтей і Анастасії фон Калманович: їй повинна перейти частина майна вартістю 30 млн доларів Мосміськсуд поставив крапку в справі про трьох завищених Шабтей Калмановича, убитого в Москві в 2009 році

Анастасія фон Калманович як опікун своєї дочки Даніелли підтвердила своє право на частину майна Шабтей Калмановича. Фото: ІТАР-ТАСС

Мосміськсуд поставив крапку в справі про трьох завищених підприємця і спортивного діяча Шабтей Калмановича, убитого в Москві в 2009 році. Напередодні апеляційна інстанція залишила в силі рішення Пресненського суду Москви, який визнав правомірним перший заповіт бізнесмена - воно складено на користь його дочки від другого шлюбу (з актрисою і музичним продюсером Анастасією фон Калманович) Даніелли. За цим заповітом основна частина російського майна комерсанта вартістю 30 млн доларів повинна дістатися його 14-річної доньки.

61-річний підприємець, меценат і власник підмосковного жіночого баскетбольного клубу «Спартак» Шабтай Калманович був убитий ввечері 2 листопада 2009 року. Невідомі обстріляли Mercedes бізнесмена в районі Краснопресненській набережній. Водій Калмановича був поранений, але вижив, підприємець помер на місці. Вбивство визнали рекомендованим. Але обвинувачених у справі досі немає.

Колишній співробітник Першого головного управління КДБ СРСР Шабтай Калманович мав три паспорти: російський, ізраїльський і литовський, знав кілька іноземних мов. За шпигунство на користь СРСР відсидів в Ізраїлі 9 років.

Бізнес Калмановича був вельми розгалуженим. Так, наприклад, він був власником Тішинського ринку, площі якого здавав в оренду. До цього займався будівництвом в Ізраїлі і африканських країнах, вів справи у фармацевтичній галузі.

При цьому Калманович захоплювався спортом, музикою, колекціонував антикваріат, надавав фінансову підтримку спортклубу. Саме за успіхи спонсорується їм литовської команди «Жальгіріс» Калманович отримав від президента республіки приставку «фон» до прізвища. В останні роки Калманович володів баскетбольним клубом «Спартак - Московська область», який при ньому тричі вигравав Євролігу.

Шабтай Калманович був одружений тричі і залишив він відразу три заповіту. Перше він оформив у 2001 році на користь Даніелли. Друге було складено в 2007 році на користь третьої і останньої дружини, спортсменки Ганни Архипової, яка народила йому синів-двійнят. Їй Калманович залишив земельну ділянку і будинок в місті Видне. Третє ж заповіт, датований лютим 2009 року, визначало знаходиться в Ізраїлі майно. Його бізнесмен заповідав дочки від першого шлюбу Ліат.

За заповітом від 2001 року Шабтай Калманович призначив Даніелла п'ятьох опікунів з числа своїх друзів. Ними, крім матері дівчинки, актриси Анастасії фон Калманович, опікуном став бізнесмен Ігор Рудинський і колишній власник розореної парфумерної компанії «Арбат Престиж» Володимир Некрасов. Першого вважають партнером убитого підприємця з фармацевтичного бізнесу. Другий довго перебував під слідством у справі про ухилення від сплати податків, яке потім закрили.

У 2010 році Ліат Калманович оскаржила перший заповіт батька в суді. Вона висловила сумнів в автентичності документа. До неї долучилася Ганна Архипова, яка брала участь в процесі в якості третьої особи.

Відповідно до опису підлягає спадкоємства майна, у Калмановича залишився будинок в підмосковному Видному, сім квартир в Москві і Санкт-Петербурзі (одна з них дворівнева 8-кімнатна квартира площею 238 кв. Метрів поряд з Центром міжнародної торгівлі) та ще три в Латвії, а також вісім іномарок, колекція порцеляни і мистецтва з 2460 виробів, що складається в основному з картин і антикваріату вартістю 1 млн доларів, і предмети, пов'язані з єврейською історією та іудаїзмом. Всього ж успадковане майно оцінювалося приблизно в 30 млн доларів.

Битва за спадок тривала майже два роки, судовий процес завершився 1 березня. Позов Ліат Калманович був відхилений - суд відмовився визнати перший заповіт недійсним. Тоді позивачка і вдова бізнесмена оскаржили рішення суду першої інстанції в Мосміськсуді. Засідання там тричі переносилося, але вчора все ж відбулося.

Судді визнали рішення Пресненського суду законним. «За півтора року, що йшов процес, нам вдалося довести, що заповіт було дійсним - почеркознавча експертиза визнала справжність підпису бізнесмена. Апеляційна інстанція поставила в цій справі крапку, визнавши, що спадкоємицею майна Шабтей фон Калмановича на території Росії і Латвії є його середня дочка і її мама як її законний представник », - заявив BFM.ru представляв інтереси Анастасії фон Калманович в суді адвокат Анатолій Зутіков.

Він вважає, що заповіт на користь Ліат Калманович нелегітимно, оскільки не пройшло в Росії відповідну процедуру легалізації.

Що ж стосується другого заповіту, то, на думку Зутікова, його просто не було. «В ході засідання його так і не пред'явили», - сказав він. За словами юриста, Анна Архипова може претендувати лише на половину спільно нажитого майна. Тим часом, як зауважив адвокат, основну частину власності Калманович нажив до того, як одружився на спортсменці. Втім, Зутіков визнає, що семирічні сини бізнесмена мають право на законну частку у спадщині. Їм належить 10% від загальної маси майна.

«Ми з самого початку були проти того, щоб ділитися з дітьми, а тільки заперечували проти того, що на спадщину стали претендувати старша дочка, яка вже в Ізраїлі все отримала, і третя дружина Калмановича», - розповів Зутіков.

Він повідомив, що тепер рішення суду вступило в силу, і нотаріус повинен розподілити частки між спадкоємцями.

За словами адвоката, до досягнення Даніелла повноліття її майном в Росії буде розпоряджатися її мати, яка, як запевняє Зутіков, не діятиме на шкоду своїй дочці.

"Відволікаючий маневр"

Тим часом, адвокат Ліат Калманович Олександр Добровінський вважає, що це не зовсім так. Справа в тому, що поки йшов розгляд на території Росії, ізраїльський суд визнав тимчасовим опікуном неповнолітньої Даніелли її зведену сестру і постановив, що вона повинна проживати з нею, в Ізраїлі. Це рішення пройшло всі інстанції і теж вступило в силу.

За словами Добровінського, саме це було головним завданням адвокатів Ліат Калманович. «Все інше не має ніякого значення», - заявив BFM.ru юрист. Він зізнався, що процес в російському суді був своєрідним відволікаючим маневром: «Мені потрібно було, щоб всі зосередилися на цьому процесі і трошки забули про те, що відбувається в Ізраїлі». Тому, як запевняє адвокат, рішення Мосміськсуду його зовсім не засмутило. Ймовірно, його навіть оскаржуватимуть в порядку нагляду в касаційній колегії Мосміськсуду.

Як запевняє Добровінський, мільйонного майна Калмановича, навколо якого розгорілася суперечка в Росії, насправді немає. «Це ілюзія і брехня журналістів. Там немає ніяких мільйонів взагалі. Він (Калманович), напевно, був дуже багатою людиною, але в поданні інших людей. Він добре жив, любив красивих дівчат, антикваріат, в якому, як з'ясувалося, погано розбирався, тому, що половина його колекції була складена з новоділів. Він красиво жив, грав в казино, витрачав багато грошей на баскетбол і пропускав через свої руки всі гроші, які дуже швидко йшли від нього », - сказав адвокат.

У свою чергу представляв інтереси Ганни Архипової в суді адвокат Леонід Шарий здаватися не має наміру. За його словами, він буде радити своїм довірителькою йти в касацію. Тим більше що шанси домогтися скасування рішення, в тому числі за формальними підставами, на думку юриста, є. «Даніелла вже виповнилося 14 років і, відповідно до ЦПК та основами нотаріату, вона повинна була особисто підписати довіреність адвокатам на представлення її інтересів у суді», - сказав Шарий.

Він повідомив, що найближчим часом його процесуальних супротивників чекає новий процес - про розподіл майна. «Думаю, вони не погодяться на наші умови, і ми підемо ділити майно в суд, - заявив адвокат. - Наше головне завдання - щоб майном, яке буде оформлено на Даніеллу, не скористалися інші люди, в тому числі її адвокати і її мама ».

Він стверджує, що саме Ганна Архипова, а не рідна мати Даніелли містить дівчинку.

«На підставі угоди, яку уклали Анна і Ліат, вона перерахувала за три роки 500 тисяч доларів на освіту і виховання Даніелли. Настя ж не відправила дочки жодної копійки на навчання », - заявив Шарий.

Він вважає, що рідної матері дівчинка насправді не потрібна - в березні минулого року Анна Архипова пропонувала Анастасії забрати дочку, але та, як стверджує Шарий, відмовилася.

Адвокат Зутіков категорично не згоден з цими твердженнями. Він повідомив BFM.ru, що раніше сторонами була досягнута домовленість про те, що Архипова буде здавати нерухомість в оренду і з цих грошей оплачувати навчання Даніелли. «Якщо підрахувати, скільки за три роки вона отримала і скільки витратила на освіту дівчинки, розрахунки будуть не в її користь», - сказав він.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?