Реклама
Реклама
Реклама

Чи стане податкова амністія стимулом для забезпечених росіян отримати прощення на батьківщині?

Закон про амністію Держдума почне розглядати в середу. Рішення пробачити податкові гріхи вже приймалося раніше, але успіхом так і не увінчалося. Зараз, правда, змінюються обставини - інформацією про податки Росія буде обмінюватися з іншими країнами Закон про амністію Держдума почне розглядати в середу

Фото: DPA / TASS

Держдума в середу почне розглядати закон про податкову амністію. Планується, що його приймуть до кінця лютого. Це продовження старої амністії, яка успіхом не увінчалася. Зараз змінилися обставини. Росія починає обмінюватися податковою інформацією з іншими країнами, а іноземні банки посилюють контроль. Чи стане це стимулом для забезпечених росіян отримати прощення на батьківщині?

В кінці 2017 року відбулася знакова подія. Організація економічного співробітництва опублікувала список країн, які будуть обмінюватися з Росією податковою інформацією. Це 71 юрисдикція, в тому числі Британія, Нідерланди, Люксембург, Франція, Швейцарія.

Розпочнеться цей процес восени. Не з усіма відразу. Наприклад, Швейцарія відправить звітність нашої ФНС тільки в 2019 році. Але їх банки вже почали уважно перевіряти своїх іноземних клієнтів, в тому числі і росіян. Вимагають документи про походження доходів, з'ясовують, де громадяни платять податки, щоб знати, куди відправляти інформацію. Причому задають питання і про старих рахунках, які росіяни колись відкривали просто по паспорту. Це нововведення. До сих пір банки посилювали свої вимоги за новими рахунками.

Якщо якась транзакція банку здасться підозрілою, то він почне довгу перевірку. Фактично це означає блокування коштів. Все відбувається на тлі нової податкової амністії в Росії. Точніше, продовження старої.

Закон депутати повинні прийняти до кінця лютого. Минуле «прощення» успіхом не увінчалося. Дані засекречені, але ЗМІ писали, що амністією скористалися всього 2,5 тисячі чоловік. Бути може, на цей раз закордон допоможе російській владі? І так і ні.

Європейські банки лютують тільки на перший погляд. Головне - довести, що гроші не були, наприклад, відмиті. Податки, які не сплачені в іншій країні, банкірів цікавлять набагато менше, каже голова ради директорів «Арбат капітал менеджмент» Олексій Голубович:

Але це з того боку. Російські податкові резиденти, які тримають гроші за кордоном, зіткнуться з тим, що ФНС дізнається про їх іноземних активах і прийде з перевіркою і питаннями. Так що є підстави вважати, що в цей раз амністія капіталів буде більш успішною. Причому їй можна скористатися повторно. Тобто шанс дали тим, кому пробачили старі гріхи і хто накопичив нові.

Але недарма у 2017 році заможні росіяни масово міняли податкове резидентство. Вони робили це і раніше, але в 2017-му, за розповідями юристів, був бум. Правда, іноземні банки і тут посилили контроль, але податкове резидентство довести простіше, ніж походження капіталу. Але і цей варіант, швидше за все, лише перепочинок. У Росії все частіше говорять, що податки треба платити за місцем життєвих інтересів: бізнес, сім'я, культурні зв'язки. Так, до речі, надходять в багатьох країнах. Це буде наступна глава пригод «бідних багатих росіян».

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Чи стане це стимулом для забезпечених росіян отримати прощення на батьківщині?
Бути може, на цей раз закордон допоможе російській владі?
Ru в ваші джерела новин?