Реклама
Реклама
Реклама

ЯК УЗАКОНИТИ самовільні споруди?

  1. Що таке самовільне будівництво?
  2. Як узаконити самовільне будівництво?

Що таке самовільне будівництво?

Згідно статті 222 Цивільного кодексу РФ самовільно побудовою є житловий будинок, інша будівля, споруда або інше нерухоме майно, створене на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети в установленому законом порядку, або створене без отримання на це необхідних дозволів або з істотним порушенням містобудівних і будівельних норм і правил.

Як видно з тексту статті, закон розділяє 2 види самовільних будівель - ті, які зведені на невідведених для цього цілей земельній ділянці , І ті, які побудовані за відсутності необхідних дозвільних документів на земельну ділянку, що знаходиться у забудовника на законному праві.

Як узаконити самовільне будівництво?

У першому випадку узаконити таку споруду неможливо. Цей висновок випливає з уже згаданої статті 222 Цивільного кодексу РФ, яка передбачає можливість визнання права власності на самовільну споруду за особою в разі, якщо земельна ділянка, де здійснена споруда, знаходиться у цієї особи у власності, довічне успадковане володіння, постійному (безстроковому) користуванні .

У другому випадку узаконити самовільно зведену будівлю цілком можливо.
На практиці майже весь приватний сектор має подібні будови: лазні, сараї, гаражі, прибудований до будинку. Мимовільним будовою навіть вважаються утеплені приміщення. Всі самовільні споруди підлягають обов'язковій реєстрації і чим швидше, тим краще.
Якщо, наприклад, не дай бог, помер власник приватного будинку, то його спадкоємці не зможуть оформити на себе нерухомість, поки прибудовах до будинку не буде зареєстрований.

Зробити це можна так:

1. Якщо права на земельну ділянку оформлені у власність або оренду, то за новим законодавством щоб зареєструвати всі споруди, необхідно надати в реєстраційну палату документи на землю, довідку про те, що будівля перебуває всередині ділянки (взяти в головному управлінні архітектури та містобудування) та заповнити декларацію. Однак, держреєстрації підлягають тільки ті будівлі, які знаходяться в межах міста і не розташовуються на землях, що належать до природоохоронних і заповідним.

2. Якщо права на земельну ділянку не оформлені, то для оформлення самовільних будов у власність доведеться звернутися в суд. Найважче зібрати всі потрібні документи для суду, так як всі довідки одночасно взяти неможливо: наступний документ видається на підставі попереднього. Може статися так, що коли ви здобудете десяту довідку, термін дії першої вже закінчиться.
Один з найголовніших документів, який вам необхідно буде надати в суд - це документ, що підтверджує законність виділення земельної ділянки, на якому стоїть ваша самовільна споруда.
Необхідні також:
- правовстановлюючі документи на будинок: договір купівлі-продажу, дарування, свідоцтво про право на спадщину та ін .;
- виписки з особового рахунку та будинкової книги;
- план БТІ:
- технічний висновок ліцензованої організації про відповідність будівлі будівельним і іншим нормам;
- довідка з санітарно-епідеміологічної станції;
- довідка з пожежної інспекції (хоча з 2007 року збір цих двох довідок офіційно скасували, деякі суди все одно їх вимагають);
- акт встановлення меж земельної ділянки.

Після того, як необхідні документи будуть зібрані, можна писати позовну заяву в суд того району, де знаходиться ваша самовільна споруда. Заява так і назвіть Позовна заява про визнання права власності на самовільно зведену будівлю. Позивачем вкажіть того, хто має права на будинок, ответчікамі- адміністрації району та міста, третіми особами в даному випадку будуть, ті, хто прописаний за вказаною в заяві адресою.
Потрібно зробити копії самої заяви та всіх документів, доданих до неї, по числу осіб, що беруть участь у справі.
Для сплати державного мита необхідно дізнатися банківські реквізити. Їх можна дізнатися в суді.
Залежно від зазначеної в довідці БТІ вартості, право власності на яке ви просите визнати, розраховуєте і оплачуєте держмито. Квитанцію необхідно додати до позовної заяви.
Повний пакет документів можна віднести до суду або відправити поштою з повідомленням про вручення.
Потрібно мати на увазі, що якщо вартість самовільно зведених будівель менше 100 000 рублів - справа розглядатиметься мировим суддею вашої ділянки, якщо більше - в районному суді.
Здаєте всі документи в суд, і чекаєте, поки вам прийде повістка з пропозицією з'явитися до судді на бесіду, де ви підтвердите свої позовні вимоги, доповніть або відмовтеся (на Ваш розсуд). Потім буде призначено судове засідання.
З набрав законної сили рішенням суду слід звернутися в Росреєстрацію для реєстрації вашого права власності.
Як бачите, узаконення самовільної будови справа нескладна, однак вимагає багато часу, деяких матеріальних витрат і терпіння.

Дивись також:

Що таке самовільне будівництво?
Як узаконити самовільне будівництво?
Що таке самовільне будівництво?
Як узаконити самовільне будівництво?