Реклама
Реклама
Реклама

Діти іноземців розповіли про те, що їх шокує в Росії - МК

  1. Діти іноземців розповіли про те, що їх шокує в Росії Російський дитячий світ: грубіше, суворіше,...
  2. Діти іноземців розповіли про те, що їх шокує в Росії

Діти іноземців розповіли про те, що їх шокує в Росії

Російський дитячий світ: грубіше, суворіше, дорослішими

Ще недавно ми вважали, що всі діти поводяться і думають приблизно однаково - незалежно від того, в якій точці земної кулі вони народилися, якою мовою розмовляють і який у них колір шкіри. Але чи то світ змінився, чи то діти - але деякі наші реалії безмірно дивують іноземних школярів, тимчасово опинилися в московських школах (в нашій столиці працюють їхні батьки). Ми зібрали їх враження про нас і нашого життя, які можна узагальнити рядком з вірша: «Не ходіть, діти, в Африку гуляти ...»

Еліза.

Учням московських середніх шкіл, які приїхали з-за кордону, - від найменших до старшокласників - кореспондент «МК» задавала приблизно однаковий набір питань: чи відрізняються російські школярі від ровесників в твоїй країні і чим саме? Чи подобається тобі дружити з російськими однолітками і чому? До чого тобі було найважче звикнути в російській школі? Що тобі найбільше подобається в Росії і що найбільше не подобається? Хотів би ти залишитися тут? А останнім питанням до всіх респондентам стало прохання - дати раду російським дітям і батькам: що тут треба змінити.

США: «У вас курять навіть діти!»

Тайлін Джонсон, 12 років, школярка з Каліфорнії, з 2012 року навчається в англо-американській школі в Москві, де є і російські учні.

- У моїй школі вчаться діти з різних країн, мої найкращі подруги тут - француженка Инез, Ізабелла Торрес з США і Аня з Росії . Мені здається, що російські діти дуже добрі. Я люблю гуляти по Москві в компанії російських хлопців - вони завжди знають, що, де, коли, і можуть домовитися з оточуючими. У російських сім'ях моїх друзів, в порівнянні з моєю родиною та іншими сім'ями в Америці, дивує, що росіяни люди дуже пізно їдять, пізно лягають спати і пізно прокидаються. Зате російські діти роблять багато різних крутих дорослих речей! Наприклад, дивляться дорослі передачі по ТБ. А ми з батьками вечорами тільки граємо в «підказку» - це настільна гра, моя улюблена. Практично у всіх російських дітей в моїй школі є няня або водій, у мене вдома в США такого дуже мало. Є одна погана річ в російських сім'ях - практично в кожній з них є хтось, хто занадто багато п'є і курить! Мене дуже вражає, що навіть багато російські діти курять! А подобається мені, що хлопці в Росії серйозно займаються спортом або музикою. Не всі, але багато. Дивує, що російські дівчата-підлітки в школі одягнені дуже строго, але варто вийти за двері, як на них відразу занадто багато хутра, сукні та підбори навіть в сніг! Ми одягаємося набагато простіше: просто джинси і кофта. Ще у вас менше фастфуду, ніж в США, і більше корисної їжі. Пробки дуже великі, але за допомогою метро можна швидко пересуватися. Не подобається забруднене повітря і ціни - все дуже дорого коштує. Щось в Росії краще, ніж удома, але я хочу назад в Америку. Тому що там усі говорять моєю мовою і не так багато курять. Що я порадила б змінити? Менше пити, курити, забруднювати навколишнє середовище, і щоб поменше все коштувало.

Голландія: «Оцінки - це страшно!»

Жан, 8,5 років, і Кетрін, 10 років, - брат і сестра з Амстердама, в Москві три роки, ходять у звичайну московську школу.

Кетрін: - Найменше тут мені подобається моя школа. Діти в нашій школі в Голландії більш ввічливі і виховані. Російські діти часто недобре поводяться в школі по відношенню до вчителів. А вчителі суворіші, ніж у нас, кричать на дітей, можуть навіть обізвати! І більше задають домашніх завдань. Ще в Голландії в молодшій школі вчителі не ставлять оцінки - тільки вказують на сильні і слабкі сторони і говорять, як над слабкими працювати. А всі діти тут в Росії дуже бояться поганих оцінок. Ще російські діти часто лаються нехорошими словами.

Жан: - А мені подобається, що мої друзі веселі і багато сміються! Подобається, що шкільний день короткий. І ще я дуже люблю грати в хованки.

Кетрін: - У російських смішні забобони. І вони зберігають всі свої старі речі в загальному холі перед квартирами так, що не пройти! В цілому люди більш нервові й агресивні, ніж у нас вдома. Російські бабусі дуже цікаві і завжди лізуть не в свої справи. Вони всім роблять зауваження і лають нашого молодшого трирічного братика за те, що він соску смокче! Яка їм-то різниця ?!

Жан: - А мені подобається наша квартира тут - у нас кругом ліс, це весело! Але вчитися тут мені важче. Оцінки - найстрашніше!

Кетрін: - Рада? Російським дітям треба перестати лаятися матом. Батьки можуть бути добрішими до дітей, бути більш терплячими розуміють, не кричати на дітей, не лаяти їх при всіх. Чи не смикати дітей за вуха, наприклад!

Великобританія : «Жити у вас можна, але тимчасово ...»

Кейт, 18 років, студентка з Лондона, з 5-го по 9-й клас навчалася в російській приватній гімназії в Підмосков'ї.

- Англійські старшокласники все займаються якимось спортом, перед університетом все намагаються потрапити в яку-небудь команду. А в Росії навпаки: маленьких дітей водять в секції, а у старших класах вони кидають заняття. У Британії учні набагато більше беруть участь в соціальних проектах, дуже розвинена тема благодійності. Батьки відіграють активну роль у шкільному житті, спілкуються щільно з вчителями - тут такого теж немає. Взагалі навчання в російській школі нецікава і нединамічною.

Я прожила в Росії 4 роки, і у мене залишилася пара хороших російських друзів. Мої друзі чуйні, завжди готові допомогти. А не подобається, що сусіди спокійно курять в під'їздах і на сходовій клітці, абсолютно не замислюючись про інших! У Росії взагалі все курять, від малого до старого - це дуже погано! До російській школі було важко звикати. У нас заняття набагато яскравіше, з упором на розвиток творчого підходу, індивідуальності, розкриття талантів. А в Росії все штампованно: списав, вивчив, здав ... Ну а найкращим в російській школі були три місяці літніх канікул! У нас в кожній школі по-своєму, але щоб три місяці - стільки не відпочивають в жодній!

Здивувало, що багато російських вважають себе віруючими, але при цьому моторошно забобонні. І навіть не розуміють, що одне суперечить іншому! Взагалі у росіян багато смішних забобонів і застарілих стереотипів про світ. Наприклад, багато ніколи не були в Америці, але наполегливо говорять про те, як там погано.

Зате в Москві багато хороших ресторанів, де можна смачно поїсти! Але клімат поганий - довга зима, і ніхто не дбає про навколишнє середовище. В цілому жити у вас можна, але тимчасово ...

Німеччина : «Я б тут залишився, я люблю труднощі!»

Макс, 15 років, в Москві 2 роки, ходить в московську російсько-німецьку школу.

- У моїй школі я дружу в основному з російськими. У тих, у кого батько й мати німці, зовсім інші інтереси, і поводяться вони більш по-дитячому. А мої російські однокласники дорослішими, і наші інтереси збігаються. Спочатку коробили їх грубі жарти і агресія, але потім звикаєш. До шкільної системі важко звикнути і до субординації між вчителями та учнями теж. Вчитися у вас складніше, зате заводити нових друзів простіше. Сумним здається те, що російські батьки іноді б'ють своїх дітей. Дивує звичка росіян є суп в кожен ланч. Я люблю Москву за те, що тут завжди знайдеться куди піти, чим зайнятися, - я б взагалі тут залишився, я люблю труднощі! Щоб вижити в Росії, зокрема в Москві, потрібно вміти розбиратися в людях і мати зв'язку.

Франція : «Важко було звикнути до змінному взутті, яку треба носити з собою в мішку»

Агата-Домінік, 16 років, Тулуза, в Москві рік, вивчала російську ще вдома, ходить в московську спецшколу з поглибленим вивченням французької.

- Якщо говорити про старших класах, не бачу особливих відмінностей між учнями з різних країн: все так же в своїх телефонах і айпадах і думають тільки про протилежну стать. Я свідомо намагаюся дружити з росіянами, щоб практикувати російську мову. А вони зі мною - щоб практикувати французький. У школі найважче - розуміти, про що урок! Всі уроки - по-російськи. Також важко було звикнути до змінному взутті, яку треба носити з собою в мішку і переодягати її в тісному роздягальні перед уроками. Форму для фізкультури теж не можна залишати в школі, а треба носити з собою. Навіть коли у нас у Франції випадає сніг, ми залишаємося в тій же взуття і тільки накидаємо пальто. А тут, щоб вийти на вулицю взимку, потрібно надіти на себе набагато більше одягу. А взагалі в плані одягу, мені здається, росіяни приділяють надто багато уваги брендам і готові переплачувати за дизайнерські речі - навіть якщо ціна на них очевидно завищена. У нас за стільки ні за що б не купили!

Мені дуже подобаються російська їжа, архітектура, красиві церкви, балет і природа. Я полюбила кататися на ковзанах на відкритих ковзанках і виїжджати за місто. Думаю, що російські і французькі батьки різні (росіяни більше і грубіше втручаються в життя дітей), а ось бабусі і дідусі дивно схожі!

А не подобається у вашій країні брак толерантності, дискримінація за кольором шкіри, статтю і інвалідів - наприклад, на вулицях азіатських гастарбайтерів відверто не вважають за людей, не допомагають жінкам з дітьми, і майже ніде немає пристосувань для інвалідів. Мені здається, російських дітей треба з самого дитинства вчити бути більш терпимими і делікатними! У Росії цікаво, але назавжди я б тут не залишилася.

Бельгія: «Росіяни хлопчики навіть цукерку не принесуть!»

Сестри Емма, 12 років, і Еліза, 9 років, Брюссель .

Емма: - У Росії зовсім не звертають уваги на поведінку дітей за столом! У нас з цим строго - причому не тільки в гостях, але і за звичайним сімейною вечерею, коли збирається вся родина. У нас, поки все не сядуть, ніхто їсти не починає. Потім всі говорять один одному «Бон апетит» і починають їсти - з ножем і виделкою. За їжею ніхто через весь стіл не лізе, а просить передати, і, коли поїв, не можна підхоплюватися з-за столу і бігти по своїх справах, треба дочекатися, поки все закінчать вечерю. У нашій родині потім все допомагають прибрати зі столу. А коли мене пригощають вечерею у російських подруг, я бачу зовсім інші манери. Дітей годують окремо від дорослих і ще кажуть: «Швидше їжте, а то зараз тато прийде!» Або діти зовсім не поважають тих, хто сидить за столом дорослих - їдять неохайно, хапають зі столу шматки, підхоплюються, розмовляють з набитим ротом. Ось у нас Еліза така непосида, може скочити завчасно, коли поїсть. Але їй ніколи не говорять, як у росіян: «З'їла? Іди грай! »- її садять назад. Ще у нас в Бельгії хлопчики більш уважні до дівчаток, у своїй школі я весь час отримувала записочки «Ти мені подобаєшся», а російські хлопчики якісь дикі - навіть який-небудь подаруночок або цукерку не принесуть! А якщо хто і висловить симпатію, то інші хлопчаки його тут же засміють.

А якщо хто і висловить симпатію, то інші хлопчаки його тут же засміють

фото: Сергій Іванов

Еліза: - А мені подобається в Росії, тому що тут все навпаки. Тут можна те, чого у нас не можна, - вискакувати з-за столу, лаятися і дивитися дорослі передачі. А можна те, що у нас можна - не доїдати обід і вечерю, стрибати по калюжах і самому виконувати шкільні завдання - в Росії їх обов'язково показують батькам.

Коментує Марія Щенсняк, дитячий психолог, працює в московській школі, де вчаться діти з різних країн:

- Звичайно, різниця між дітьми, вихованими в європейських і американських сім'ях, і російськими дуже істотна і помітна. Наприклад, згідно зі статистикою, голландські діти вважаються найщасливішими в світі, тому що і школа, і сім'я, і ​​всі навколишні враховують індивідуальні особливості дитини і дозволяють дітям бути дітьми. У частині дошкільної та початкової шкільної навчання дуже велике значення надається дитячої потреби в рухливих іграх і в іграх взагалі. Західні батьки, а особливо мами, дуже спокійні і терплячі. Вони правильно реагують на дитячі капризи, але в Росії це часто здається жахливим потуранням - наприклад, дозволяють дітям шльопати по калюжах, місити бруд, стрибати в сніг. Від дитини не вимагають того, що він не здатний виконати, - ні вдома, ні в школі. За рахунок правильного ставлення діти не відчувають тиску і виростають впевненими в собі і самостійними. Вони з раннього дитинства відчувають, що оточуючі з ними рахуються, поважають їх точку зору, дають їм свободу вибору і спокійно ставляться до їх помилок, так як розуміють, що саме на них діти вчаться робити правильний вибір. А в Росії більшість батьків і вчителів поки що дотримуються більш строгих традицій у вихованні і ні в якому разі не спілкуються з дітьми на рівних. Головний виховний акцент ставиться на тому, щоб всіляко контролювати дії дитини, навіть є спеціальне вираз «дивитися за дитиною», «доглядати», «стежити». Але від подібного «стеження» діти часто починають надавати природне протидію і вести себе гірше.

Діти іноземців розповіли про те, що їх шокує в Росії

Російський дитячий світ: грубіше, суворіше, дорослішими

Ще недавно ми вважали, що всі діти поводяться і думають приблизно однаково - незалежно від того, в якій точці земної кулі вони народилися, якою мовою розмовляють і який у них колір шкіри. Але чи то світ змінився, чи то діти - але деякі наші реалії безмірно дивують іноземних школярів, тимчасово опинилися в московських школах (в нашій столиці працюють їхні батьки). Ми зібрали їх враження про нас і нашого життя, які можна узагальнити рядком з вірша: «Не ходіть, діти, в Африку гуляти ...»

Еліза.

Учням московських середніх шкіл, які приїхали з-за кордону, - від найменших до старшокласників - кореспондент «МК» задавала приблизно однаковий набір питань: чи відрізняються російські школярі від ровесників в твоїй країні і чим саме? Чи подобається тобі дружити з російськими однолітками і чому? До чого тобі було найважче звикнути в російській школі? Що тобі найбільше подобається в Росії і що найбільше не подобається? Хотів би ти залишитися тут? А останнім питанням до всіх респондентам стало прохання - дати раду російським дітям і батькам: що тут треба змінити.

США: «У вас курять навіть діти!»

Тайлін Джонсон, 12 років, школярка з Каліфорнії, з 2012 року навчається в англо-американській школі в Москві, де є і російські учні.

- У моїй школі вчаться діти з різних країн, мої найкращі подруги тут - француженка Инез, Ізабелла Торрес з США і Аня з Росії . Мені здається, що російські діти дуже добрі. Я люблю гуляти по Москві в компанії російських хлопців - вони завжди знають, що, де, коли, і можуть домовитися з оточуючими. У російських сім'ях моїх друзів, в порівнянні з моєю родиною та іншими сім'ями в Америці, дивує, що росіяни люди дуже пізно їдять, пізно лягають спати і пізно прокидаються. Зате російські діти роблять багато різних крутих дорослих речей! Наприклад, дивляться дорослі передачі по ТБ. А ми з батьками вечорами тільки граємо в «підказку» - це настільна гра, моя улюблена. Практично у всіх російських дітей в моїй школі є няня або водій, у мене вдома в США такого дуже мало. Є одна погана річ в російських сім'ях - практично в кожній з них є хтось, хто занадто багато п'є і курить! Мене дуже вражає, що навіть багато російські діти курять! А подобається мені, що хлопці в Росії серйозно займаються спортом або музикою. Не всі, але багато. Дивує, що російські дівчата-підлітки в школі одягнені дуже строго, але варто вийти за двері, як на них відразу занадто багато хутра, сукні та підбори навіть в сніг! Ми одягаємося набагато простіше: просто джинси і кофта. Ще у вас менше фастфуду, ніж в США, і більше корисної їжі. Пробки дуже великі, але за допомогою метро можна швидко пересуватися. Не подобається забруднене повітря і ціни - все дуже дорого коштує. Щось в Росії краще, ніж удома, але я хочу назад в Америку. Тому що там усі говорять моєю мовою і не так багато курять. Що я порадила б змінити? Менше пити, курити, забруднювати навколишнє середовище, і щоб поменше все коштувало.

Голландія: «Оцінки - це страшно!»

Жан, 8,5 років, і Кетрін, 10 років, - брат і сестра з Амстердама, в Москві три роки, ходять у звичайну московську школу.

Кетрін: - Найменше тут мені подобається моя школа. Діти в нашій школі в Голландії більш ввічливі і виховані. Російські діти часто недобре поводяться в школі по відношенню до вчителів. А вчителі суворіші, ніж у нас, кричать на дітей, можуть навіть обізвати! І більше задають домашніх завдань. Ще в Голландії в молодшій школі вчителі не ставлять оцінки - тільки вказують на сильні і слабкі сторони і говорять, як над слабкими працювати. А всі діти тут в Росії дуже бояться поганих оцінок. Ще російські діти часто лаються нехорошими словами.

Жан: - А мені подобається, що мої друзі веселі і багато сміються! Подобається, що шкільний день короткий. І ще я дуже люблю грати в хованки.

Кетрін: - У російських смішні забобони. І вони зберігають всі свої старі речі в загальному холі перед квартирами так, що не пройти! В цілому люди більш нервові й агресивні, ніж у нас вдома. Російські бабусі дуже цікаві і завжди лізуть не в свої справи. Вони всім роблять зауваження і лають нашого молодшого трирічного братика за те, що він соску смокче! Яка їм-то різниця ?!

Жан: - А мені подобається наша квартира тут - у нас кругом ліс, це весело! Але вчитися тут мені важче. Оцінки - найстрашніше!

Кетрін: - Рада? Російським дітям треба перестати лаятися матом. Батьки можуть бути добрішими до дітей, бути більш терплячими розуміють, не кричати на дітей, не лаяти їх при всіх. Чи не смикати дітей за вуха, наприклад!

Великобританія : «Жити у вас можна, але тимчасово ...»

Кейт, 18 років, студентка з Лондона, з 5-го по 9-й клас навчалася в російській приватній гімназії в Підмосков'ї.

- Англійські старшокласники все займаються якимось спортом, перед університетом все намагаються потрапити в яку-небудь команду. А в Росії навпаки: маленьких дітей водять в секції, а у старших класах вони кидають заняття. У Британії учні набагато більше беруть участь в соціальних проектах, дуже розвинена тема благодійності. Батьки відіграють активну роль у шкільному житті, спілкуються щільно з вчителями - тут такого теж немає. Взагалі навчання в російській школі нецікава і нединамічною.

Я прожила в Росії 4 роки, і у мене залишилася пара хороших російських друзів. Мої друзі чуйні, завжди готові допомогти. А не подобається, що сусіди спокійно курять в під'їздах і на сходовій клітці, абсолютно не замислюючись про інших! У Росії взагалі все курять, від малого до старого - це дуже погано! До російській школі було важко звикати. У нас заняття набагато яскравіше, з упором на розвиток творчого підходу, індивідуальності, розкриття талантів. А в Росії все штампованно: списав, вивчив, здав ... Ну а найкращим в російській школі були три місяці літніх канікул! У нас в кожній школі по-своєму, але щоб три місяці - стільки не відпочивають в жодній!

Здивувало, що багато російських вважають себе віруючими, але при цьому моторошно забобонні. І навіть не розуміють, що одне суперечить іншому! Взагалі у росіян багато смішних забобонів і застарілих стереотипів про світ. Наприклад, багато ніколи не були в Америці, але наполегливо говорять про те, як там погано.

Зате в Москві багато хороших ресторанів, де можна смачно поїсти! Але клімат поганий - довга зима, і ніхто не дбає про навколишнє середовище. В цілому жити у вас можна, але тимчасово ...

Німеччина : «Я б тут залишився, я люблю труднощі!»

Макс, 15 років, в Москві 2 роки, ходить в московську російсько-німецьку школу.

- У моїй школі я дружу в основному з російськими. У тих, у кого батько й мати німці, зовсім інші інтереси, і поводяться вони більш по-дитячому. А мої російські однокласники дорослішими, і наші інтереси збігаються. Спочатку коробили їх грубі жарти і агресія, але потім звикаєш. До шкільної системі важко звикнути і до субординації між вчителями та учнями теж. Вчитися у вас складніше, зате заводити нових друзів простіше. Сумним здається те, що російські батьки іноді б'ють своїх дітей. Дивує звичка росіян є суп в кожен ланч. Я люблю Москву за те, що тут завжди знайдеться куди піти, чим зайнятися, - я б взагалі тут залишився, я люблю труднощі! Щоб вижити в Росії, зокрема в Москві, потрібно вміти розбиратися в людях і мати зв'язку.

Франція : «Важко було звикнути до змінному взутті, яку треба носити з собою в мішку»

Агата-Домінік, 16 років, Тулуза, в Москві рік, вивчала російську ще вдома, ходить в московську спецшколу з поглибленим вивченням французької.

- Якщо говорити про старших класах, не бачу особливих відмінностей між учнями з різних країн: все так же в своїх телефонах і айпадах і думають тільки про протилежну стать. Я свідомо намагаюся дружити з росіянами, щоб практикувати російську мову. А вони зі мною - щоб практикувати французький. У школі найважче - розуміти, про що урок! Всі уроки - по-російськи. Також важко було звикнути до змінному взутті, яку треба носити з собою в мішку і переодягати її в тісному роздягальні перед уроками. Форму для фізкультури теж не можна залишати в школі, а треба носити з собою. Навіть коли у нас у Франції випадає сніг, ми залишаємося в тій же взуття і тільки накидаємо пальто. А тут, щоб вийти на вулицю взимку, потрібно надіти на себе набагато більше одягу. А взагалі в плані одягу, мені здається, росіяни приділяють надто багато уваги брендам і готові переплачувати за дизайнерські речі - навіть якщо ціна на них очевидно завищена. У нас за стільки ні за що б не купили!

Мені дуже подобаються російська їжа, архітектура, красиві церкви, балет і природа. Я полюбила кататися на ковзанах на відкритих ковзанках і виїжджати за місто. Думаю, що російські і французькі батьки різні (росіяни більше і грубіше втручаються в життя дітей), а ось бабусі і дідусі дивно схожі!

А не подобається у вашій країні брак толерантності, дискримінація за кольором шкіри, статтю і інвалідів - наприклад, на вулицях азіатських гастарбайтерів відверто не вважають за людей, не допомагають жінкам з дітьми, і майже ніде немає пристосувань для інвалідів. Мені здається, російських дітей треба з самого дитинства вчити бути більш терпимими і делікатними! У Росії цікаво, але назавжди я б тут не залишилася.

Бельгія: «Росіяни хлопчики навіть цукерку не принесуть!»

Сестри Емма, 12 років, і Еліза, 9 років, Брюссель .

Емма: - У Росії зовсім не звертають уваги на поведінку дітей за столом! У нас з цим строго - причому не тільки в гостях, але і за звичайним сімейною вечерею, коли збирається вся родина. У нас, поки все не сядуть, ніхто їсти не починає. Потім всі говорять один одному «Бон апетит» і починають їсти - з ножем і виделкою. За їжею ніхто через весь стіл не лізе, а просить передати, і, коли поїв, не можна підхоплюватися з-за столу і бігти по своїх справах, треба дочекатися, поки все закінчать вечерю. У нашій родині потім все допомагають прибрати зі столу. А коли мене пригощають вечерею у російських подруг, я бачу зовсім інші манери. Дітей годують окремо від дорослих і ще кажуть: «Швидше їжте, а то зараз тато прийде!» Або діти зовсім не поважають тих, хто сидить за столом дорослих - їдять неохайно, хапають зі столу шматки, підхоплюються, розмовляють з набитим ротом. Ось у нас Еліза така непосида, може скочити завчасно, коли поїсть. Але їй ніколи не говорять, як у росіян: «З'їла? Іди грай! »- її садять назад. Ще у нас в Бельгії хлопчики більш уважні до дівчаток, у своїй школі я весь час отримувала записочки «Ти мені подобаєшся», а російські хлопчики якісь дикі - навіть який-небудь подаруночок або цукерку не принесуть! А якщо хто і висловить симпатію, то інші хлопчаки його тут же засміють.

А якщо хто і висловить симпатію, то інші хлопчаки його тут же засміють

фото: Сергій Іванов

Еліза: - А мені подобається в Росії, тому що тут все навпаки. Тут можна те, чого у нас не можна, - вискакувати з-за столу, лаятися і дивитися дорослі передачі. А можна те, що у нас можна - не доїдати обід і вечерю, стрибати по калюжах і самому виконувати шкільні завдання - в Росії їх обов'язково показують батькам.

Коментує Марія Щенсняк, дитячий психолог, працює в московській школі, де вчаться діти з різних країн:

- Звичайно, різниця між дітьми, вихованими в європейських і американських сім'ях, і російськими дуже істотна і помітна. Наприклад, згідно зі статистикою, голландські діти вважаються найщасливішими в світі, тому що і школа, і сім'я, і ​​всі навколишні враховують індивідуальні особливості дитини і дозволяють дітям бути дітьми. У частині дошкільної та початкової шкільної навчання дуже велике значення надається дитячої потреби в рухливих іграх і в іграх взагалі. Західні батьки, а особливо мами, дуже спокійні і терплячі. Вони правильно реагують на дитячі капризи, але в Росії це часто здається жахливим потуранням - наприклад, дозволяють дітям шльопати по калюжах, місити бруд, стрибати в сніг. Від дитини не вимагають того, що він не здатний виконати, - ні вдома, ні в школі. За рахунок правильного ставлення діти не відчувають тиску і виростають впевненими в собі і самостійними. Вони з раннього дитинства відчувають, що оточуючі з ними рахуються, поважають їх точку зору, дають їм свободу вибору і спокійно ставляться до їх помилок, так як розуміють, що саме на них діти вчаться робити правильний вибір. А в Росії більшість батьків і вчителів поки що дотримуються більш строгих традицій у вихованні і ні в якому разі не спілкуються з дітьми на рівних. Головний виховний акцент ставиться на тому, щоб всіляко контролювати дії дитини, навіть є спеціальне вираз «дивитися за дитиною», «доглядати», «стежити». Але від подібного «стеження» діти часто починають надавати природне протидію і вести себе гірше.

Діти іноземців розповіли про те, що їх шокує в Росії

Російський дитячий світ: грубіше, суворіше, дорослішими

Ще недавно ми вважали, що всі діти поводяться і думають приблизно однаково - незалежно від того, в якій точці земної кулі вони народилися, якою мовою розмовляють і який у них колір шкіри. Але чи то світ змінився, чи то діти - але деякі наші реалії безмірно дивують іноземних школярів, тимчасово опинилися в московських школах (в нашій столиці працюють їхні батьки). Ми зібрали їх враження про нас і нашого життя, які можна узагальнити рядком з вірша: «Не ходіть, діти, в Африку гуляти ...»

Еліза.

Учням московських середніх шкіл, які приїхали з-за кордону, - від найменших до старшокласників - кореспондент «МК» задавала приблизно однаковий набір питань: чи відрізняються російські школярі від ровесників в твоїй країні і чим саме? Чи подобається тобі дружити з російськими однолітками і чому? До чого тобі було найважче звикнути в російській школі? Що тобі найбільше подобається в Росії і що найбільше не подобається? Хотів би ти залишитися тут? А останнім питанням до всіх респондентам стало прохання - дати раду російським дітям і батькам: що тут треба змінити.

США: «У вас курять навіть діти!»

Тайлін Джонсон, 12 років, школярка з Каліфорнії, з 2012 року навчається в англо-американській школі в Москві, де є і російські учні.

- У моїй школі вчаться діти з різних країн, мої найкращі подруги тут - француженка Инез, Ізабелла Торрес з США і Аня з Росії . Мені здається, що російські діти дуже добрі. Я люблю гуляти по Москві в компанії російських хлопців - вони завжди знають, що, де, коли, і можуть домовитися з оточуючими. У російських сім'ях моїх друзів, в порівнянні з моєю родиною та іншими сім'ями в Америці, дивує, що росіяни люди дуже пізно їдять, пізно лягають спати і пізно прокидаються. Зате російські діти роблять багато різних крутих дорослих речей! Наприклад, дивляться дорослі передачі по ТБ. А ми з батьками вечорами тільки граємо в «підказку» - це настільна гра, моя улюблена. Практично у всіх російських дітей в моїй школі є няня або водій, у мене вдома в США такого дуже мало. Є одна погана річ в російських сім'ях - практично в кожній з них є хтось, хто занадто багато п'є і курить! Мене дуже вражає, що навіть багато російські діти курять! А подобається мені, що хлопці в Росії серйозно займаються спортом або музикою. Не всі, але багато. Дивує, що російські дівчата-підлітки в школі одягнені дуже строго, але варто вийти за двері, як на них відразу занадто багато хутра, сукні та підбори навіть в сніг! Ми одягаємося набагато простіше: просто джинси і кофта. Ще у вас менше фастфуду, ніж в США, і більше корисної їжі. Пробки дуже великі, але за допомогою метро можна швидко пересуватися. Не подобається забруднене повітря і ціни - все дуже дорого коштує. Щось в Росії краще, ніж удома, але я хочу назад в Америку. Тому що там усі говорять моєю мовою і не так багато курять. Що я порадила б змінити? Менше пити, курити, забруднювати навколишнє середовище, і щоб поменше все коштувало.

Голландія: «Оцінки - це страшно!»

Жан, 8,5 років, і Кетрін, 10 років, - брат і сестра з Амстердама, в Москві три роки, ходять у звичайну московську школу.

Кетрін: - Найменше тут мені подобається моя школа. Діти в нашій школі в Голландії більш ввічливі і виховані. Російські діти часто недобре поводяться в школі по відношенню до вчителів. А вчителі суворіші, ніж у нас, кричать на дітей, можуть навіть обізвати! І більше задають домашніх завдань. Ще в Голландії в молодшій школі вчителі не ставлять оцінки - тільки вказують на сильні і слабкі сторони і говорять, як над слабкими працювати. А всі діти тут в Росії дуже бояться поганих оцінок. Ще російські діти часто лаються нехорошими словами.

Жан: - А мені подобається, що мої друзі веселі і багато сміються! Подобається, що шкільний день короткий. І ще я дуже люблю грати в хованки.

Кетрін: - У російських смішні забобони. І вони зберігають всі свої старі речі в загальному холі перед квартирами так, що не пройти! В цілому люди більш нервові й агресивні, ніж у нас вдома. Російські бабусі дуже цікаві і завжди лізуть не в свої справи. Вони всім роблять зауваження і лають нашого молодшого трирічного братика за те, що він соску смокче! Яка їм-то різниця ?!

Жан: - А мені подобається наша квартира тут - у нас кругом ліс, це весело! Але вчитися тут мені важче. Оцінки - найстрашніше!

Кетрін: - Рада? Російським дітям треба перестати лаятися матом. Батьки можуть бути добрішими до дітей, бути більш терплячими розуміють, не кричати на дітей, не лаяти їх при всіх. Чи не смикати дітей за вуха, наприклад!

Великобританія : «Жити у вас можна, але тимчасово ...»

Кейт, 18 років, студентка з Лондона, з 5-го по 9-й клас навчалася в російській приватній гімназії в Підмосков'ї.

- Англійські старшокласники все займаються якимось спортом, перед університетом все намагаються потрапити в яку-небудь команду. А в Росії навпаки: маленьких дітей водять в секції, а у старших класах вони кидають заняття. У Британії учні набагато більше беруть участь в соціальних проектах, дуже розвинена тема благодійності. Батьки відіграють активну роль у шкільному житті, спілкуються щільно з вчителями - тут такого теж немає. Взагалі навчання в російській школі нецікава і нединамічною.

Я прожила в Росії 4 роки, і у мене залишилася пара хороших російських друзів. Мої друзі чуйні, завжди готові допомогти. А не подобається, що сусіди спокійно курять в під'їздах і на сходовій клітці, абсолютно не замислюючись про інших! У Росії взагалі все курять, від малого до старого - це дуже погано! До російській школі було важко звикати. У нас заняття набагато яскравіше, з упором на розвиток творчого підходу, індивідуальності, розкриття талантів. А в Росії все штампованно: списав, вивчив, здав ... Ну а найкращим в російській школі були три місяці літніх канікул! У нас в кожній школі по-своєму, але щоб три місяці - стільки не відпочивають в жодній!

Здивувало, що багато російських вважають себе віруючими, але при цьому моторошно забобонні. І навіть не розуміють, що одне суперечить іншому! Взагалі у росіян багато смішних забобонів і застарілих стереотипів про світ. Наприклад, багато ніколи не були в Америці, але наполегливо говорять про те, як там погано.

Зате в Москві багато хороших ресторанів, де можна смачно поїсти! Але клімат поганий - довга зима, і ніхто не дбає про навколишнє середовище. В цілому жити у вас можна, але тимчасово ...

Німеччина : «Я б тут залишився, я люблю труднощі!»

Макс, 15 років, в Москві 2 роки, ходить в московську російсько-німецьку школу.

- У моїй школі я дружу в основному з російськими. У тих, у кого батько й мати німці, зовсім інші інтереси, і поводяться вони більш по-дитячому. А мої російські однокласники дорослішими, і наші інтереси збігаються. Спочатку коробили їх грубі жарти і агресія, але потім звикаєш. До шкільної системі важко звикнути і до субординації між вчителями та учнями теж. Вчитися у вас складніше, зате заводити нових друзів простіше. Сумним здається те, що російські батьки іноді б'ють своїх дітей. Дивує звичка росіян є суп в кожен ланч. Я люблю Москву за те, що тут завжди знайдеться куди піти, чим зайнятися, - я б взагалі тут залишився, я люблю труднощі! Щоб вижити в Росії, зокрема в Москві, потрібно вміти розбиратися в людях і мати зв'язку.

Франція : «Важко було звикнути до змінному взутті, яку треба носити з собою в мішку»

Агата-Домінік, 16 років, Тулуза, в Москві рік, вивчала російську ще вдома, ходить в московську спецшколу з поглибленим вивченням французької.

- Якщо говорити про старших класах, не бачу особливих відмінностей між учнями з різних країн: все так же в своїх телефонах і айпадах і думають тільки про протилежну стать. Я свідомо намагаюся дружити з росіянами, щоб практикувати російську мову. А вони зі мною - щоб практикувати французький. У школі найважче - розуміти, про що урок! Всі уроки - по-російськи. Також важко було звикнути до змінному взутті, яку треба носити з собою в мішку і переодягати її в тісному роздягальні перед уроками. Форму для фізкультури теж не можна залишати в школі, а треба носити з собою. Навіть коли у нас у Франції випадає сніг, ми залишаємося в тій же взуття і тільки накидаємо пальто. А тут, щоб вийти на вулицю взимку, потрібно надіти на себе набагато більше одягу. А взагалі в плані одягу, мені здається, росіяни приділяють надто багато уваги брендам і готові переплачувати за дизайнерські речі - навіть якщо ціна на них очевидно завищена. У нас за стільки ні за що б не купили!

Мені дуже подобаються російська їжа, архітектура, красиві церкви, балет і природа. Я полюбила кататися на ковзанах на відкритих ковзанках і виїжджати за місто. Думаю, що російські і французькі батьки різні (росіяни більше і грубіше втручаються в життя дітей), а ось бабусі і дідусі дивно схожі!

А не подобається у вашій країні брак толерантності, дискримінація за кольором шкіри, статтю і інвалідів - наприклад, на вулицях азіатських гастарбайтерів відверто не вважають за людей, не допомагають жінкам з дітьми, і майже ніде немає пристосувань для інвалідів. Мені здається, російських дітей треба з самого дитинства вчити бути більш терпимими і делікатними! У Росії цікаво, але назавжди я б тут не залишилася.

Бельгія: «Росіяни хлопчики навіть цукерку не принесуть!»

Сестри Емма, 12 років, і Еліза, 9 років, Брюссель .

Емма: - У Росії зовсім не звертають уваги на поведінку дітей за столом! У нас з цим строго - причому не тільки в гостях, але і за звичайним сімейною вечерею, коли збирається вся родина. У нас, поки все не сядуть, ніхто їсти не починає. Потім всі говорять один одному «Бон апетит» і починають їсти - з ножем і виделкою. За їжею ніхто через весь стіл не лізе, а просить передати, і, коли поїв, не можна підхоплюватися з-за столу і бігти по своїх справах, треба дочекатися, поки все закінчать вечерю. У нашій родині потім все допомагають прибрати зі столу. А коли мене пригощають вечерею у російських подруг, я бачу зовсім інші манери. Дітей годують окремо від дорослих і ще кажуть: «Швидше їжте, а то зараз тато прийде!» Або діти зовсім не поважають тих, хто сидить за столом дорослих - їдять неохайно, хапають зі столу шматки, підхоплюються, розмовляють з набитим ротом. Ось у нас Еліза така непосида, може скочити завчасно, коли поїсть. Але їй ніколи не говорять, як у росіян: «З'їла? Іди грай! »- її садять назад. Ще у нас в Бельгії хлопчики більш уважні до дівчаток, у своїй школі я весь час отримувала записочки «Ти мені подобаєшся», а російські хлопчики якісь дикі - навіть який-небудь подаруночок або цукерку не принесуть! А якщо хто і висловить симпатію, то інші хлопчаки його тут же засміють.

А якщо хто і висловить симпатію, то інші хлопчаки його тут же засміють

фото: Сергій Іванов

Еліза: - А мені подобається в Росії, тому що тут все навпаки. Тут можна те, чого у нас не можна, - вискакувати з-за столу, лаятися і дивитися дорослі передачі. А можна те, що у нас можна - не доїдати обід і вечерю, стрибати по калюжах і самому виконувати шкільні завдання - в Росії їх обов'язково показують батькам.

Коментує Марія Щенсняк, дитячий психолог, працює в московській школі, де вчаться діти з різних країн:

- Звичайно, різниця між дітьми, вихованими в європейських і американських сім'ях, і російськими дуже істотна і помітна. Наприклад, згідно зі статистикою, голландські діти вважаються найщасливішими в світі, тому що і школа, і сім'я, і ​​всі навколишні враховують індивідуальні особливості дитини і дозволяють дітям бути дітьми. У частині дошкільної та початкової шкільної навчання дуже велике значення надається дитячої потреби в рухливих іграх і в іграх взагалі. Західні батьки, а особливо мами, дуже спокійні і терплячі. Вони правильно реагують на дитячі капризи, але в Росії це часто здається жахливим потуранням - наприклад, дозволяють дітям шльопати по калюжах, місити бруд, стрибати в сніг. Від дитини не вимагають того, що він не здатний виконати, - ні вдома, ні в школі. За рахунок правильного ставлення діти не відчувають тиску і виростають впевненими в собі і самостійними. Вони з раннього дитинства відчувають, що оточуючі з ними рахуються, поважають їх точку зору, дають їм свободу вибору і спокійно ставляться до їх помилок, так як розуміють, що саме на них діти вчаться робити правильний вибір. А в Росії більшість батьків і вчителів поки що дотримуються більш строгих традицій у вихованні і ні в якому разі не спілкуються з дітьми на рівних. Головний виховний акцент ставиться на тому, щоб всіляко контролювати дії дитини, навіть є спеціальне вираз «дивитися за дитиною», «доглядати», «стежити». Але від подібного «стеження» діти часто починають надавати природне протидію і вести себе гірше.

Чи подобається тобі дружити з російськими однолітками і чому?
До чого тобі було найважче звикнути в російській школі?
Що тобі найбільше подобається в Росії і що найбільше не подобається?
Хотів би ти залишитися тут?
Що я порадила б змінити?
Яка їм-то різниця ?
Але їй ніколи не говорять, як у росіян: «З'їла?
Чи подобається тобі дружити з російськими однолітками і чому?