Реклама
Реклама
Реклама

Іпотечна криза в США: або в готель, або на вулицю

фото AFP

Розрісся до світових масштабів іпотечна криза, яка вже докотився і до України, почався в США в кінці 2006 року. До січня нинішнього року американський уряд відмовлялося вірити в те, що ця криза може потягнути за собою весь ринок. Влада іменували ситуацію на ринку нерухомості рецесією (від латинського - відступ), що позначає спад виробництва, що характеризується нульовим зростанням валового національного продукту (ВНП) або його падінням протягом більше півроку. Рецесія є однією з фаз економічного циклу, наступного після буму і сменяющегося депресією.

Оскільки це явище давно знайоме американській економіці - з 1854 року було зареєстровано 33 рецесії, і найбільш тривала була в 1981-1982 роках, що тривала 16 місяців - спочатку нікого особливо не турбувало, коли тисячі американців припинили платити за іпотечними кредитами, а на аукціони стали потрапляти цілі вулиці. Але недавно упав один із стовпів американської економіки - іпотечний банк IndyMac Bank (органи федерального контролю наклали арешт на його активи, побоюючись, що він не впорається з масовим вилученням грошей клієнтами - за півтора тижні вкладники вилучили понад $ 1 млрд), і стало очевидно, що криза охопила не тільки сферу нерухомості. Сьогодні сніжний ком, що тягне американську економіку в прірву, продовжує наростати.

Ілюзія про благополуччя американської економіки стала розвіюватися на початку цього року, після того, як число перестали виплачувати кредити за куплені ними в іпотеку будинку, квартири і земельні ділянки перевалило за мільйон (сьогодні таких майже два мільйони). Для багатьох американців, в умовах зростання ринку нерухомості з 2001 по 2006 роки, придбання будинків було додатковим бізнесом за схемою: кредит - купівля будинку - його подорожчання - продаж будинку - покриття кредиту, а прибуток, нерідко $ 100-200 тисяч - в кишеню (у нас в Україні, власне, багато хто робив свій бізнес саме за цією схемою). Природно, це призводило до ще більшого прискорення зростання цін на нерухомість, що, в свою чергу, спонукало забудовників будувати все більше і більше.

Підсумок виявився закономірний - в один прекрасний момент ціни стали настільки високими, що середній американець вже не міг дозволити собі виплачувати кредит на житло, а житла було побудовано так багато, що пропозиція значно перевищила платоспроможний попит. Ціни почали падати, спекулянти не змогли виплачувати кредити за рахунок перепродажу нерухомості. У цей момент і сталася криза.


Детройт. Будинки вилучають і продають з аукціонів за викидними цінами. Нерідко на продаж виставляються цілі вулиці

КАТАСТРОФА. Два роки тому Деміан Горен і уявити собі не міг, що з процвітаючого власника брокерського агентства нерухомості перетвориться в простого продавця чоловічого одягу: "Якраз перед обвалом цін на нерухомість, наша компанія вирішила розширити бізнес - ми стали скуповувати дешеві об'єкти, - розповідає Деміан . - Перед кризою більшість фондів нашої компанії були вкладені в будинку на атлантичному узбережжі США. Сьогодні майже всі вони продані з аукціону, а наша компанія оголосила себе банкрутом ".

Недовго думаючи, горе-домовласники легко розлучаються з закладеними будинками і квартирами, весь тягар з продажу яких поклали на банки та іпотечні компанії. Зараз тисячі будинків "йдуть з молотка" за найнижчими цінами, рідко покриваючи витрати. Купити ж квартири теж стало складніше. Перестраховуючись, банки підняли відсоткові ставки з 6% до 12% річних (не набагато нижче, ніж в Україні), а замість 5-процентного авансового платежу вимагають від покупця самому виплатити 20% -30% вартості житла (точно так само, як і у нас). Всі ці нововведення скоротили приблизно на 40% кількість угод на ринку нерухомості США, поглиблюючи кризу.

ТУПИК. Але найбільш постраждалими виявилися люди, які купували будинки для того, щоб в них жити і створювати сім'ї. Їх виселення за невиплату іпотеки набуває в США масових масштабів. У другому кварталі 2008 року фінансові установи подали 740 тисяч позовів проти неплатників, очікується, що 400 тисяч американських сімей залишаться без даху над головою.

У 2007 році виселення з подальшим продажем нерухомості за рішенням судів було застосовано більш ніж до мільйона позичальників. У розрахунок не береться ні наявність у боржників неповнолітніх дітей, ні старих батьків. Після того як Деміан Горен втратив роботу, його будинок був конфіскований банком, проданий з аукціону, а самому Деміаном довелося орендувати житло.

Втративши житло таким чином, американці позбавляють себе і головною привілеї - жити за рахунок кредитів, що робить в США кожен другий. З "чорною міткою" в кредитній історії або взагалі її анулюванням американець або більше не може придбати дорогий товар за допомогою кредиту, або йому запропонують невигідний відсоток. Крім того, таким людям мало хто погодиться здати в оренду окреме житло.

СТАЮТЬ бездомних. У решти без даху над головою є три шляхи: поповнити армію бездомних, орендувати житло в студентських містечках або переїжджати жити в готелі-мотелі, де доба проживання коштує від $ 50 до $ 200. Ідеальний варіант - в готельчику типу B & B - bed (ліжко) і breakfast (сніданок). Там можна осісти на тиждень за $ 150-200. Але вільних місць вже давно немає. Кого тут точно не залишать на вулиці, так це дітей. У разі втрати батьками житла, їх визначать або в притулки, або виділять ліжко-місце в якомусь із численних благодійному центрі.

$ 300 МЛРД НА ДЕШЕВІ ПОЗИКИ. Нинішній уряд намагається якось полегшити долю жертв іпотечної кризи. Особливо після трагічного випадку з 53-річною мешканкою штату Массачусетс Карлін Бальдеррама, яка покінчила життя самогубством в день продажу з аукціону її будинку. У своїй передсмертній записці жінка написала чоловікові і синові, щоб вони отримали гроші за її страховим полісом і розплатилися за іпотекою.

Законопроект, який вже затверджений Джорджем Бушем, спрямований на надання допомоги сотням тисяч американців, чиї будинки можуть бути конфісковані за невиплату внесків по іпотечних кредитах. Документ передбачає створення іпотечного фонду в розмірі $ 300 млрд, які підуть на дешеві позики. "Можливо, такий захід тимчасово полегшить ситуацію, але це не вирішить проблему зі зростаючим безробіттям в країні і скороченням робочих місць. Потрібні інші радикальні методи, наприклад, повернути наші трудові місця з Індії та Китаю", - вважає незалежний аналітик Рафаель Міттер, натякаючи на то, що в гонитві за дешевою робочою силою американські бізнесмени виносять свої підприємства в Азію і в магазинах США вже давно днем ​​з вогнем не знайдеш американських товарів.

На цьому тлі, наприклад, губернатор штату Каліфорнія Арнольд Шварценеггер підписав розпорядження про звільнення 22 тисяч держслужбовців через дефіцит коштів у бюджеті. Крім цього, 200 тисяч чоловік він тимчасово перевів на мінімальну заробітну плату. "Це призведе до того, що багато втратять своїх будинків", - заявила представниця місцевої профспілки Дебра Мартін.

Бразилійки Кармеліта Санз працює в США вже близько десяти років. До недавнього часу жінка мала в Лос-Анджелесі невелику фірму з прибирання приміщень і куплений в оренду будинок. Зараз Кармеліта збирається повертатися назад на батьківщину: "Не має сенсу тримати бізнес в США і облаштовувати тут своє життя. Мій бізнес все менше і менше затребуваний через економічні проблеми. Мої доходи не покривають навіть щорічний податок на нерухомість в розмірі $ 5 тисяч, який я повинна платити. А ще ж є щомісячні виплати по додаткових послугах, комунальні рахунки ". Через місяць будинок Кармеліти Санз піде з молотка.

ТРИ РОКИ У СВОЄМУ ДОМІ, А ПОТІМ - ВИСЕЛЕННЯ. Незамінними людьми нині в Америці вважаються прості незалежні менеджери, які намагаються владнати проблеми між банком, кредитним бюро, в яке банк обов'язково направляє інформацію про неплатників, і клієнтом. "Якщо це, звичайно, можливо, - каже про свою роботу Джо Варгінштейн. - Однак у цьому році більшість з звернулися таки втратили свої будинки і тим самим зіпсували собі кредитну історію - занадто довго вони не виплачували по кредитах, а з цим важко щось то зробити ".

Все частіше клієнтам Джо відмовляють і в отриманні кредиту. Так, здавалося б, процвітаючому доктору медицини Біллу Кортману, середній річний дохід якого перевищує $ 400 тисяч, відмовили в покупці будинку в розстрочку за півмільйона доларів. "Я був в сказі, - розповідає Джо. - Але з часом прояснилося, що доктор має маленьку проблему в його кредитної історії - він один-єдиний раз прострочив виплату кредиту за машину, що моментально знизило його кредитний статус, і тепер мій клієнт змушений купувати будинок в півтора рази дешевше, а значить - менш комфортний ".

Але найчастіше американці залишаються наодинці зі своєю бідою. Анна Ромероз, мати двох десятирічних синів, працює в ательє швачкою. У 2003 році вони з чоловіком купили будинок в Орландо. Через деякий час чоловік втратив роботу, і Анна намагалася виплачувати кредит, але їй це виявилося не під силу, і в 2006 році Ромерози перестали платити за рахунками. Нині банк відбирає у них житло. "Ми намагалися знайти з банком прийнятний для обох сторін варіант, - розповідає крізь сльози жінка. - Але виявляється, що ми так завинили, що після продажу будинку нам не вистачить навіть на крихітну квартирку. Доведеться поїхати до моєї сестри в Північну Кароліну, знайти там роботу і пожити там до кращих часів ".

Постраждали і мільйонери. Рік тому в результаті процедури банкрутства позбувся свого особняка на 670 кв. м зірка бейсболу Хосе Кансеко. А на літньому курорті багатих американців в Хемптоні вже вилучені за неплатежі 10 об'єктів, в тому числі особняк вартістю $ 15 млн. Крім того, за перші три місяці цього року банки почали суди проти ще 120 власників, будинки яких знаходяться в популярних курортних містах Істгемптон і Саутгемптон .

РЕЦЕПТ ВИЖИВАННЯ. Більшість місцевих експертів схиляються до думки, що Америка зможе пережити і цю кризу, не ризикуючи точно прогнозувати, коли ж він закінчиться. "Ціни повинні впасти до рівня добробуту американців, і саме такий баланс пожвавить ринок нерухомості", - так кажуть місцеві фінансові аналітики. Для цього, на їхню думку, вартість нерухомості в США повинна ще впасти в 4-5 разів. Тобто пристойний будиночок на кілька спалень можна буде купити за $ 50-75 тисяч, що навіть дешевше, ніж хрущовки в Києві (!).

Ще однією умовою для виходу з кризи є зміцнення долара, курс якого продовжує падати. Але і для цієї проблеми у фінансистів є рішення - "роздрукувати" нафтові свердловини і поправити свої резерви за рахунок продовжують рости цін на "чорне золото". Всі вони згадують історію попередніх криз, особливо 1970-х років, коли світу здавалося, що велика Америка впала перед досягненнями СРСР. Однак лише через одне десятиліття світ говорив про кризу соціалістичного ладу, а не американської економіки.

ПРОДАЙ ЖИТЛО В КИЄВІ, КУПИ ДІМ У США

Головними покупцями різко подешевшала нерухомості в США, причому елітної, нині є європейці, багаті азіати і російські. Громадяни РФ, яка переживає бум завдяки зростанню цін на енергоносії, найбільш активні.

"Кілька років тому росіян не було видно, а зараз вони дуже активно купують великі апартаменти, особливо в верхньому ешелоні ринку, і тому являють собою значимий фактор", - заявив The Wall Street Journal президент американської брокерської компанії Brown Harris Stevens Холл Уілкі.

У 2007 році президент московської консалтингової і будівельної ВАТ "Сіті" Олег Байбаков купив кондомініум в Time Warner Center на Манхеттені за $ 13,5 млн. Роман Абрамович в квітні 2008 року виклав $ 36,4 млн за ранчо в Колорадо, яке розташоване поруч з купленим трохи раніше за $ 12 млн будиночком в горах. Нещодавно голова ради директорів "Уралкалія" Дмитро Риболовлєв придбав за $ 100 млн будинок у будівельного магната Дональда Трампа в Палм Біч. А ще один російський мільйонер цього літа купив відразу три пентхаузи і збирається відкривати в США агентство з продажу нерухомості співвітчизникам. "Ми знайшли неоране поле, - заявив він американським журналістам. - Я думаю, що кожен мій приятель захоче придбати райський куточок на океані, а мені прибуток. А потім авіалінію пряму відкриємо, і мені знову прибуток".


Вдала покупка. Ранчо Абрамовича в Колорадо

На другому місці по мирному "захоплення" американських земель - англійці. Але на відміну від російських домовласників, які в США тільки відпочивають, піддані Єлизавети II переїжджають сюди на ПМЖ. "В Америці британцям добре. Наш фунт дорожче за долар, та й тепліше тут", - вважає 45-річний Пол Річардсон з Лондона.

УКРАЇНЦІ. В принципі, завдяки кризі ціни на американську нерухомість вже нижче, ніж на київському ринку. Так, продавши трикімнатну квартиру в Києві (недалеко від центру коштує близько 300-400 тис. У.о.) можна купити, наприклад, будинок у курортній Флориді за $ 250-350 тис., А то і в Каліфорнії (за $ 400 тис. ). Якщо у когось є пристойний будинок під Києвом (вартість - від 1 млн доларів), то його можна продати і купити дуже навіть відмінну віллу практично в будь-якому місці США, за винятком Нью-Йорка.

Джулія Грей, Каліфорнія

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram