Реклама
Реклама
Реклама

Зниклий тисячу років тому вівтар легендарного короля

Фото: Norwegian Institute for Cultural Heritage Research

Археологи з Норвезького інституту культурної спадщини виявили кам'яний фундамент дерев'яної церкви, в якій, ймовірно, в раку були поміщені мощі короля Олафа Харальдссона, повідомляється на сайті інституту.

На думку вчених, поблизу міста Тронхейма знайдена та сама церква Святого Клемента, яку безуспішно шукали не одне століття.

Відомо що король вікінгів Олаф Харальдссон був убитий в 1030 році. Його поховали в Нідарос (сучасний Тронхейм). Судячи із записів історика Сноррі, після поховання в окрузі почали відбуватися чудеса. Місцеві жителі також розповідали про численні знамення, пов'язаних з королем.

Труну вирішили розкрити. На подив сучасників, тіло Олафа прекрасно збереглося. Тоді ж його канонізували, і він до цього дня є одним з найбільш шанованих святих в Скандинавії. За легендою, тіло короля помістили в церква Святого Клемента, яку він же, до речі, і побудував незадовго до загибелі.

Останки поклали на вівтар, і вони зберігалися так кілька років. Потім мощі святого Олафа помістили в раку і перевезли в більший собор. Церква Святого Клемента була зруйнована. Багато років ніхто не міг знайти місце поховання Олафа. І ось норвезькі археологи повідомили про сенсаційне відкриття. Вони вважають, що виявлений не тільки фундамент церкви, а й той самий вівтар, на якому стояла труна з останками короля. Також знайдений невеликий колодязь, з яким нібито теж були пов'язані чудеса.

Раніше повідомлялося, що понад 120 зображень стародавніх кораблів були виявлені археологами в ході розкопок гробниці фараона Сенусерта III.

Читайте також:

В Італії археологи знайшли могилу зі скелетом в оковах
У Польщі армія підключилася до пошуків "золотого поїзда" нацистів
Глава ЦБ Польщі назвав "качкою" історію про потяг із золотом нацистів
Влада Польщі підтвердили знахідку скарбів нацистів
У Німеччині знайшли золотий скарб нацистів

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram