Реклама
Реклама
Реклама

На Алтаї судять банду з військового містечка

В Алтайському краї почався судовий процес у справі «банди Пигарев». За версією слідства, це угруповання протягом півтора років тероризувала мотострілкову військову частину 41659.

Алейськ   (Фото: Alava CC BY-SA 4 Алейськ (Фото: Alava CC BY-SA 4.0)

Слідство встановило, що в січні 2014 року 40-річний рецидивіст Олег Пигарев зібрав в місті Алейськ групу з наркоманів і раніше судимих ​​громадян. Всі вони були молодше нього, а наймолодший був неповнолітнім. Пигарев запропонував спільникам «заробити» шляхом вимагання грошей у військовослужбовців дислокованої в місті частини.

Щомісяця, отримавши зарплату, військовослужбовці-контрактники відправлялися в розважальні заклади. Члени банди вистежували контрактників, які зловживали алкоголем. На ранок бандити приходили до такого військовослужбовцю і заявляли, що напередодні він нібито побив їхнього товариша. За це вони вимагали грошову компенсацію, погрожуючи розправою.

Також бандити грали роль колекторів. Якщо один військовослужбовець відмовлявся повертати борг іншому, кредитор міг звернутися за допомогою до Пигарева.

Крім того, члени угруповання вистежували військовослужбовців, які користуються послугами повій. Вони погрожували розголосити інтимну інформацію, вимагаючи гроші за мовчання. Іноді вони знаходили і інші приводи вимагати грошей. До військовослужбовцю могли просто пристати на вулиці, в чомусь звинуватити і змусити віддати «компенсацію» за неіснуючі гріхи. А одного контрактника злочинці силою змусили «Купити» за 30 тисяч рублів іржавий автомобіль.

Тих, хто відмовлявся платити, бандити били, викрадали, возили по місту в багажнику. Незабаром всі військовослужбовці частини дізналися, що з цими людьми краще не сперечатися.

У вересні 2015 року викрадений військовослужбовець зміг втекти від бандитів, які забули закрити машину. Він поїхав додому, в Новосибірську область, де звернувся в місцеву поліцію. Потерпілому порадили зробити вигляд, що він погодився віддати Пигарева «борг». При отриманні грошей підозрюваного затримали. Всього за підозрою в причетності до банди затримали 11 осіб. В справі налічується 36 потерпілих. Загальна сума збитку у справі оцінюється в 960 тисяч рублів.

Слідчий Антон Рурич в бесіді з «Російської газетою» заявив, що його дивує бездіяльність керівництва військової частини і Алейский поліції. Як з'ясувало слідство, деякі командири частини знали про дії Пигарева і навіть зустрічалися з ним, намагаючись захищати підлеглих. Однак ніхто не намагався організувати кримінальне переслідування банди. Поліцейські, в свою чергу, не звертали уваги на те, що члени банди їздять по Алейский на незареєстрованих машинах. А один з бандитів, перебуваючи під адміністративним арештом в ОВС, прямо з камери по мобільному телефону дзвонив черговому військовослужбовцю і вимагав грошей.

Самі потерпілі, розмовляючи зі слідчими, не змогли дати чіткої відповіді на питання про невміння дати організовану відсіч злочинцям.

Всі учасники банди відмовилися давати свідчення, пославшись на конституційне право не свідчити проти самих себе. Справу розглядатиме Алтайський крайовий суд.

За даними з відкритих джерел, останній вирок Пигарева був винесено в 2011 році. Його засудили до двох років і двох місяців колонії суворого режиму за крадіжку. До цього Пигарева судили п'ять разів, також за крадіжки і грабежі. Новий вирок стане для ватажка банди сьомим.