Реклама
Реклама
Реклама

В Україні хочуть збільшити штрафи за водіння в нетверезому стані

Штрафи за водіння в стані алкогольного сп'яніння в Україні планують збільшити до 40 тисяч гривень, а поліції - надати право проводити систематичні перевірки водіїв.

Штрафи за водіння в стані алкогольного сп'яніння в Україні планують збільшити до 40 тисяч гривень, а поліції - надати право проводити систематичні перевірки водіїв

Таким чином, депутати Верховної Ради збираються боротися з постійно зростаючою кількістю ДТП, винуватцями яких стають п'яні водії. Тільки в цьому році було складено і зареєстровано близько сорока тисяч протоколів про управління транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння. Саме алкоголь, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, є однією з найбільш частих причин дорожньо-транспортних пригод.

Законопроект №6679, автори якого пропонують посилити боротьбу з нетверезими водіями, вже зареєстрований у Верховній Раді України. У ньому говориться те, що в зонах проведення перевірки водіїв будуть встановлені відповідні знаки. Зупинка або розворот перед таким знаком передбачає обов'язковий контроль на алкогольне сп'яніння. Рішення про проведення такої перевірки буде приймати керівник патрульної поліції. Він же визначить місце проведення, вибірку і інші деталі.

Якщо законопроекти будуть успішно проголосовані народними депутатами, з'являтися на дорозі в п'яному вигляді для більшості водіїв стане занадто дорогим задоволенням.

Раніше, 27 липня 2017 року, в силу вступив закон №4373 про посилення покарання за нетверезе водіння. Відповідно до цього документа штраф за водіння в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння становить 600 неоподатковуваних «мінімумів», тобто 10 200 грн. за первинне порушення і 20 400 грн. (1200 «мінімумів») в разі повторного подібного правопорушення протягом року. Для водіїв, двічі зазнали покарання за водіння в стані сп'яніння і відмовляються від обстеження у нарколога, передбачено покарання у розмірі 40 800. Додатковий штраф у розмірі 20 400 грн. передбачається за вживання алкоголю та інших заборонених речовин після участі в ДТП.

джерело: AutoUA