Реклама
Реклама
Реклама

Вести.Ru: Прийомна мати з США не виплачує Артему Савельєву аліменти

Артем Савельєв, якого в минулому році прийомна мати відправила з США "за непотрібністю" , живе у дитячої селі-SOS в підмосковному Томіліна. До сих пір громадянка США Торрі Енн Хансен відмовляється виплачувати належні дитині аліменти. Сьогодні в Томілін Артема і його нову прийомну маму відвідав уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов (на фото).

Дитяче село-SOS у Томілін (в Люберецком районі Підмосков'я) - це незвичайний дитячий будинок. Тут дітлахи живуть в сім'ях, а їх вихованням займаються професійні прийомні батьки. У новій прийомній сім'ї, куди влаштували хлопчика, крім Артема, ще п'ятеро дітей.

Очікувалося, що разом з Астаховим сьогодні в Томіліно приїдуть і представники американської сторони, але з якихось причин вони не приїхали. Дитячий омбудсмен нагадав, що Артем є як громадянином Росії, так і громадянином США, тому за законом необхідно забезпечити доступ до нього представників американської сторони - щоб вони могли переконатися: дитина живе в хороших умовах.

"Ми ні в якій мірі не будемо перешкоджати нашим американським колегам, але вважаємо, що вони повинні проявляти велику наполегливість і стежити за долею Артема, в тому числі і за наслідками цього усиновлення, яке було скасовано російським судом", - сказав Астахов.

Він зазначив також, що це усиновлення було анульовано, а скасовано. Таким чином, оскільки протягом 6 місяців Артем Савельєв жив у названої матері в США, вона повинна платити йому аліменти. Однак Торрі Енн Хансен відмовляється це робити. Наступне слухання у цій справі в США перенесено орієнтовно на початок січня 2012 року.

Дитячий омбудсмен повідомив також, що під час його розмови з Артемом Савельєвим з'ясувалися і деякі нові подробиці життя хлопчика в США. Наприклад, про те, що прийомна мати його часто замикала, тягала за волосся, хоча спочатку начебто ставилася дружелюбно.

У школу він не ходив (хоча повинен був), а разом з ними жив ще один прийомний дитина - сестри Торрі Енн Хансен. Цей хлопчик, ровесник Артема, - єдиний, кого він згадує з добрими почуттями.

Взагалі ж він не хоче згадувати своє перебування в Америці, вже забув англійську мову і навіть злякався, коли дізнався, що повинні приїхати в село представники США. Він боїться, що його звідси заберуть, сказав Астахов.

Зараз у Артема - так званий професійний прийомні батьки, жінка, у якої своїх дітей немає, але вона вже виховала 17 дітей. Артем Савельєв вже називає свою нинішню наставницю - Віру В'ячеславівну - "мамою", він вчиться в другому класі і задає питання, що з ним буде далі, коли він виросте.

Астахов сказав хлопчикові, що той може або залишитися в Москві (уряд Москви виділить йому житло), або виїхати в Примор'ї (звідки він родом), або повернутися в США. Але сам Артем туди не хоче повертатися і, за його словами, не хоче згадувати те, що з ним там відбувалося. Про це свідчить і психолог, яка працювала з хлопчиком.

Астахова запитали, чим американка мотивує відмову від дитини? За його словами, жінка стверджує: її не попередили про некерованому характері хлопчика. Однак омбудсмен підкреслює: все обстеження були проведені, і вони довели, що дитина фізично і психологічно здоровий. Тому говорити, що її обдурили, це, за словами Астахова, "некрасиво і неправомірно".

Крім того, за його словами, агентство з усиновлення, яке займалося справою Артема Савельєва, надало російській стороні звіт, судячи з якого у хлопчика в Америці все добре, на фотографіях він посміхається. Насправді, це - застарілі дані: фотографії були зроблені, коли Артем тільки приїхав в США.

Відповідаючи на питання, чому ж все-таки Торрі Енн Хансен не виплачує Артему покладені аліменти, Астахов відзначає, що це невідомо. Причина - в тому, що представників російської сторони на цьому судовому процесі в США немає і (поки не ратифікований договір про усиновлення між нашими країнами) не може бути. Втім, і сама Хансен на суд теж не приходить - за неї говорять її адвокати.

"Після ратифікації угоди російська сторона з'являється дуже серйозне право брати участь у всіх судових процесах, які будуть відбуватися на території договірної сторони, тобто Америки. Ми зможемо самі виходити з позовами, а зараз, на жаль, ми це не можемо робити поки. Нам доводиться спиратися на ті організації, які там захищають права дітей, - каже Павло Астахов. - Після ратифікації у нас з'явиться право контролювати всі ті сім'ї, які взяли наших дітей в США. Ми в відповідальності за тих дітей, яких переда Чи на виховання за кордон, тому так важливо мати таку угоду з усіма країнами, з якими ми ведемо усиновлення ".

У квітні минулого року прийомна мати - громадянка США Торрі Енн Хансен - відправила 8-річного Артема Савельєва в Росію без супроводу дорослих. При ньому була тільки записка, в якій говорилося, що прийомна мати відмовляється від дитини, оскільки він нібито психічно неврівноважений. Судовий процес у цій справі в США призначений на 3 січня 2012 року .

Президент Росії Дмитро Медведєв назвав ситуацію з Артемом Савельєвим аморальною . У липні у російських дітей, яких усиновлюють американці, нарешті з'явилася надія на захист від домашнього насильства. Глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Хілларі Клінтон підписали угоду про усиновлення маленьких росіян американськими родинами.

Астахова запитали, чим американка мотивує відмову від дитини?