Реклама
Реклама
Реклама

Юридичний лікнеп. З безробітного батька-аліментщика попит більше

Як стягнути аліменти з непрацюючого батька моєї дитини? У колишнього чоловіка немає постійної роботи, він їздить на заробітки. Чула, що, навіть якщо він не працює, повинен платити чи то 25, чи то 30% від середньої зарплати. Чи так це? (Ірина, Пінськ)

У Білорусі аліменти стягуються відповідно до Кодексу РБ про шлюб та сім'ю (стаття 92). Аліменти на неповнолітніх дітей з їх батьків (при відсутності угоди про дітей, угоди про сплату аліментів, а також якщо розмір аліментів не визначений шлюбним договором) стягуються в таких розмірах: на одну дитину - 25%, на двох дітей - 33%, на трьох і більше дітей - 50% заробітку і (або) іншого доходу батьків на місяць. При цьому для працездатних батьків мінімальний розмір аліментів на місяць має становити не менше 50% на одну дитину, 75% - на двох дітей, 100% - на трьох і більше дітей бюджету прожиткового мінімуму в середньому на душу населення.

Розмір аліментів може бути зменшений судом, якщо у батька, зобов'язаного сплачувати аліменти, є інші неповнолітні діти, які при стягненні аліментів у встановленому розмірі виявилися б менш забезпеченими матеріально, ніж діти, які одержують аліменти, а також у випадках, якщо батько, з якого стягуються аліменти, є інвалідом I або II групи.

У виняткових випадках суд може звільнити батька, який є інвалідом I або II групи, від сплати аліментів, а також зменшити мінімальний розмір аліментів, що стягуються з працездатного батька, який з об'єктивних причин не може їх сплачувати в встановлених розмірах.

Якщо діти залишаються при кожному з батьків, аліменти з одного з батьків на користь іншого, менш забезпеченого, при відсутності угоди про дітей, угоди про сплату аліментів, а також якщо розмір аліментів не визначений шлюбним договором, встановлюються у твердій грошовій сумі, стягуваної щомісячно і яка визначається судом з урахуванням матеріального та сімейного стану батьків.

Безробітні особи зобов'язані платити аліменти в залежності від кількості дітей - 25%, 33%, 50% від середньої заробітної плати в регіоні, в якому проживають. Середня заробітна плата розраховується виходячи з даних Національного статистичного комітету. Щомісяця сума платежу повинна повідомлятися платнику судовим виконавцем. Тому, якщо ваш колишній чоловік зобов'язаний виплачувати аліменти, але при цьому є безробітними і ростити дітей вам не допомагає, подавайте в суд і повертайте покладені вам за законом гроші.

Відповідь підготував юрист, правозахисник Леонід Судаленко Відповідь підготував юрист, правозахисник Леонід Судаленко

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Як стягнути аліменти з непрацюючого батька моєї дитини?
Чи так це?