Реклама
Реклама
Реклама

Що загрожує за несплату аліментів злісному неплатнику?

  1. Штрафні санкції
  2. Несплата аліментів - чим загрожує Кримінальний кодекс?

Аліментні зобов'язання як механізм захисту інтересів дитини припускають регулярність виконання, проте з тих чи інших причин батько може припинити сумлінне і своєчасне перерахування сум змісту. Підстави формування боргу батька по аліментах варіюються, і це може бути як невиплата з вини одержувача, який, наприклад, переїхав і не повідомив колишньому чоловікові нові реквізити для платежів, так і явне ухилення від виконання зобов'язань.

На жаль, все частіше зустрічаються випадки, коли чоловіки навмисно ухиляються від виконання майнового зобов'язання, розраховуючи на безкарність і відсутність ефективних механізмів захисту у матері і неповнолітнього.

Штрафні санкції

Коли судове рішення винесено, а виконавчий лист по ньому вже виповнюється службою судових приставів, відмова від виконання зобов'язань карається суворіше.

Наступна неприємна для колишнього чоловіка норма міститься в 115 статті Сімейного кодексу, де йдеться про неустойку 0,5%, яку одержувач змісту може вимагати з боржника за кожен день несплати. А якщо такі затримки в розрахунках принесли матері збитки, то і ці суми, якщо вони обгрунтовані, будуть отримані.

За стягненням відсотків за несплачену суму боргу одержувач аліментів має право звернутися до суду.

Крім того, до боржників по аліментах судовий пристав має право застосувати додаткові заходи впливу, наприклад, обмеживши виїзд з країни до погашення боргу. Нерідко, опинившись на кордоні з валізах і слідуючи у відпустку або ж з діловою поїздкою, неплатник вирішує погасити наявні борги після оголошення йому вироку про обмеження виїзду.

Законом передбачені й інші види штрафів за несплату аліментів, докладніше в статті:

69 стаття кодексу передбачає ще один негативний наслідок злісної несплати - позбавлення батьківських прав.

Недобросовісного батька, який не тільки ігнорує свої обов'язки з виплати аліментів, але й не цікавиться життям дитини, суд може позбавити батьківських прав за зверненням матері дитини, органу опіки або прокурора.

Наслідком буде повна втрата прав на дитину (але збереження аліментні обов'язки!), А заодно і втрата прав на зміст батька дитиною в старості.

Аліментні зобов'язання як механізм захисту інтересів дитини припускають регулярність виконання, проте з тих чи інших причин батько може припинити сумлінне і своєчасне перерахування сум змісту

Що може загрожувати неплатнику аліментів?

Несплата аліментів - чим загрожує Кримінальний кодекс?

Тепер звернемося до такого поняття, як злісне ухилення. Що загрожує злісному неплатнику аліментів і який механізм його залучення до відповідальності, якщо тривалий і умисне невиконання обов'язків по утриманню дітей перевищила кілька місяців?

Найжорсткіші санкції передбачає кримінальне законодавство (157 стаття КК РФ), а значить, наслідки злісної несплати досить серйозні - це судимість і можливість отримати якщо не реальний, то, як мінімум, умовний термін до 1 року. Крім позбавлення волі, неплатник може бути засуджений до виправних чи ж примусових робіт на річний термін.

Злостивість невиконання, при застосуванні цієї статті, означає систематичність і навмисність невиконання зобов'язань, що загрожує неплатнику аліментів цілим букетом проблем.

Примітка: ніяких поважних виправдань для такої поведінки не існує, умисел ухилення не може бути поважним. Навіть якщо батько не має роботи і не бажає її шукати, це буде визнано неповажною причиною ухилення, а пристав розрахує аліменти з безробітного .

По суті, кримінальна відповідальність є наступним логічним етапом, після порушення виконавчого провадження та застосування приставом до боржника санкцій.

УВАГА: можливість кримінального переслідування передбачена лише щодо тих подружжя, щодо яких був застосований судовий порядок отримання змісту. Якщо ж підставою виплати служило угоду, яке батько згодом порушив, кримінальне покарання для нього не передбачено, тільки в разі подальшої спроби стягнення через суд і в разі скасування угоди.

Сформована практика визнає злісними наступні випадки несплати аліментів:

  • коли батько переїхав, але не повідомив про цей факт одержувачу, при цьому приховує свою адресу і місце роботи;
  • колишній чоловік ретельно приховує свій дохід і його джерело;
  • термін несплати досить тривалий, а боржник не виявляє жодного бажання виконувати обов'язок;
  • інші подібні ситуації.

Юристи МЦПД «Планета Закону» пропонують комплексну юридичну допомогу по аліментних справах будь-якої складності і допоможуть стягнути заборгованість навіть з найбільш злісних неплатників. Спеціальна програма правової підтримки « Аліменти? - Елементарно! »Допоможе вам обмежитися мінімальною участю в судових процесах, довіривши рішення своїх проблем професіоналам. Телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .

Що може загрожувати неплатнику аліментів?
Несплата аліментів - чим загрожує Кримінальний кодекс?
Що загрожує злісному неплатнику аліментів і який механізм його залучення до відповідальності, якщо тривалий і умисне невиконання обов'язків по утриманню дітей перевищила кілька місяців?