Реклама
Реклама
Реклама

Мирова угода про розподіл спільно нажитого майна подружжя після розлучення, Зразок угоди про розподіл майна між колишнім подружжям

  1. Для чого це потрібно?
  2. Що робить суд?
  3. Плюси і мінуси угоди про розподіл майна
  4. Плюси мирової угоди:
  5. Як правильно скласти угоду про розподіл майна?

Розділ спільно нажитого майна між подружжям - завдання непросте і найчастіше виключно неприємна.

Для чого це потрібно?

Подружжя, яким не вдалося домовитися в добровільному порядку, змушені звертатися до суду і нести додаткові витрати: мито, оплата послуг експертів, адвокатів і т.д.

Найсерйозніша стаття витрат - це експертиза. Якщо в складі спільно нажитого майна є нерухомість, бізнес або автомобілі, вартість експертиз може перевищити 100 000 рублів. При цьому понесені витрати стягуються порівну з кожного з подружжя пропорційно задоволеним на користь кожного з них вимогам, а ті витрати, які були необов'язковими - наприклад, повторні або додаткові експертизи, призначені за клопотанням одного з учасників спору, залишаються за особами, їх які зазнали.

Єдиний спосіб уникнути таких значних витрат - це укласти мирову угоду в ході розгляду справи, тим самим уникнувши розділу майна на підставі рішення суду.

Мирова угода - це волевиявлення обох подружжя, засвідчена судом і закріплене ухвалою суду з одночасним припиненням провадження за позовом про поділ. Подружжя, вирішивши питання про розподіл майна до того моменту, поки суд не прийняв рішення, викладають в мировій угоді всі ключові умови, згідно з якими здійснюється розділ. Повторне звернення до суду з цього ж питання після укладення і посвідчення судом мирової угоди є неприпустимим, зацікавлена ​​сторона вправі вимагати від суду видачі виконавчого листа в тому випадку, якщо хто-небудь з подружжя ухиляється від виконання умов мирової угоди.

Що робить суд?

Розділ спільно нажитого майна між подружжям   - завдання непросте і найчастіше виключно неприємна

Суд розгляне умови мирової угоди.

Суд, розглянувши підписана сторонами угоду, переконується в тому, що воно не порушує норми закону і не порушує права інших осіб (наприклад, дитини подружжя), в подальшому виносить ухвалу, якою затверджує умови, прописані в мировій угоді. Ухвала суду про затвердження угоди про добровільний поділ майна має рівну рішенням юридичну силу: при необхідності, суд може виписати виконавчий лист і примусити другу сторону до виконання угоди.

Плюси і мінуси угоди про розподіл майна

Нерідко спрощує подружжя побоюються йти «на мирову», вважаючи, що через судове рішення зможуть отримати більше майна. На жаль, така позиція нерідко є помилкою, оскільки в неоднозначних випадках, наприклад, при вирішенні питання про реальний поділ будинку, експерт може дати абсолютно інший висновок, ніж очікує позивач, а вартість ряду майнових благ виявиться куди нижче, ніж на те розраховували подружжя.

Плюси мирової угоди:

  • Істотна економія коштів на оплату послуг експертів і юристів;
  • Швидкий вступ в силу: з винесеним рішенням практично завжди не згодна одна або обидві сторони, що має наслідком його оскарження та затягування процесу ще на кілька місяців. Ухвалу про затвердження мирової угоди вступає в силу через 15 днів, а його виконання може бути за бажанням подружжя розпочато негайно за винятком випадків, коли для реєстрації прав на свою частку в майні потрібна участь держ. органів;
  • Можливість прописати будь-які, що не суперечать закону умови, відобразити які в рішенні суду не завжди можливо;
  • Зниження напруженості і гостроти конфлікту: домовившись про розподіл, подружжя як ніби укладають крихкий, але все ж світ.

Мінуси мирової угоди:

  • Сторони змушені йти на поступки один одному, тоді як при винесенні рішення суду могли б отримати більше майна. Але в зв'язку з тим, що рішення суду не завжди виправдовує очікування не тільки відповідача, а й позивача, мирова угода залишається оптимальним варіантом вирішення спору.

Багато в чому шанси укладення мирової угоди залежать безпосередньо від адвоката. Досвідчений юрист оцінює те, що відбувається, прогнозує можливі варіанти розвитку подій і роз'яснює їх як своєму довірителю, так і протилежному боці, наводячи аргументи на користь укладення мирової угоди. А такі доводи є практично завжди!

Емоції, загострення пристрастей і неприязні стосунки часом заважають сторонам адекватно сприймати те, що відбувається. Бажання насолити опоненту в суперечці, образи і злість затьмарюють розум, тим самим унеможливлюючи холоднокровну оцінку ситуації, а це неминуче веде до нерозумних витрат і збитків.

Приклад: дружина, яка звернулася з позовом до чоловіка про поділ майна, наполягла на повторній експертизі автомобіля і дачного будиночка, вважаючи, що їх вартість занижена. Від пропозиції чоловіка укласти мирову угоду і виплатити їй компенсацію вона відмовилася. В результаті вартість майна за підсумками додаткової оціночної експертизи не змінилася, а позивачка понесла додаткові витрати на повторну оцінку, які їй ніхто не відшкодує. Суд виніс рішення практично аналогічне за змістом мирової угоди, погодься на нього позивачка.

Як правильно скласти угоду про розподіл майна?

Скласти повноцінне мирову угоду без допомоги юриста практично неможливо, якою б хороший зразок ви не знайшли. Тільки грамотна оцінка всіх обставин і великий досвід захисту інтересів у справах про розлучення дозволить адвокату захистити свого довірителя, забезпечивши укладення мирової оголошення на максимально вигідних для нього умовах.

У мировій угоді зазначаються:

  • Найменування сторін - учасників процесу, їх адреси;
  • Обставини, які послужили підставою для початку судового процесу - ввідні дані про те, хто, коли і з якою вимогою звернувся до суду;
  • Вказівка ​​на добровільне рішення спору в до винесення судового рішення;
  • Перелік умов, на яких укладено мирову угоду;
  • Прохання суду про припинення провадження за позовом;
  • Підпис, дата, додатки до угоди.

До мирової угоди можуть бути додані різні документи, що мають до нього відношення: розписки, копії правовстановлюючих документів, квитанції про переказ коштів і т.д.

Звертаючись за юридичною допомогою до фахівців МЦПД «Планета Закону» з питань розподілу майна при розлученні ви можете бути впевнені - ваша проблема буде вирішена з максимально можливою вигодою для вас. Для тих, хто не готовий витрачати свій час, передбачена спеціальна програма « Розлучення в судовому порядку без присутності », Що включає повний комплекс правових послуг.

Телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .


Для чого це потрібно?
Що робить суд?
Для чого це потрібно?
Що робить суд?
Як правильно скласти угоду про розподіл майна?