Реклама
Реклама
Реклама

Адвокатське Бюро Віктор Татарчук - ..Знай Свої Права .. Юридичні Послуги в судових справах будь-якої складності в галузі цивільного, комерційного, кримінального та європейського права, Безкоштовна Інтернет Консультація.

Для початку Вам буде цікаво дізнатися про загальний калічество розлучень зареєстрованих в Республіки Молдова. Згідно з даними Національного Бюро Стастісткі Республіки Молдова (statistica.md): за останні 8 років помічений зростання рівня оформення шлюбів, а також і офіційних розлучень. Так, число розлучень збільшилася з 3-х до 3.5 випадків, які припадають на кожні 1000 жителів, тоді як число шлюбів не перевищує 7.5 випадків на кожні 1000 жителів, що означає що половина одружень оформення протягом останніх 8-ми років привели - до розлучення .
І так - Ви на межі розлучення. Про що корисно дізнатися перш ніж приймати остаточне рішення?
Розлучення по визначенню є багаторазовим розірванням шлюбу законним шляхом, якщо обидва партнери не змогли прийняти іншого рішення і вважають розлучення єдиним виходом з ситуації, що створилася. Пройти через подібні періоди не легко, тому що не рідко вони супроводжуються важкими емоційними травмами. Отже, потрібен максимально серйозний підхід до всього.


Що Вас може очікувати після оголошення остаточного Рішення про Розлученні?

  • Віддача дитину на піклування / виховання одного з батьків;
  • Визначення розміру аліментів на утримання дитини;
  • Встановлення програми відвідувань;
  • Розділ спільно нажитого майна.

Пам'ятайте що існують 2 способи розвитку шлюборозлучного процесу:
1. У разі розлучення з обопільної згоди:

  • Найекономічніший і найшвидший шлях вирішення питання;
  • Термін шлюбу повинен бути не менше року;
  • Неповнолітніх дітей немає;
  • Заповнюється заява обох сторін: в цьому випадку не потрібні показання сведетелей і перелік вагомих причин які привели до розлучення.

2. На підставі Вагомих Причин:

  • Позивач подає заяву проти опонента, виклавши причини спонукали його до цього вчинку;
  • Відповідач в свою чергу має право відповісти зустрічним заявою;
  • Наведені причини сторін повинні бути обгрунтовані, вказуючи на неминучий результат розпаду шлюбного союзу.

Приклади часто зустрічаються Вагомих Причин наведених в практиці:

  • Домашнє насильство та інші аморальні дії, які завдають шкоди сімейним відносинам;
  • алкоголізм;
  • Подружня невірність;
  • Відмінність характерів;
  • Відхід з сім'ї без вагомих на те причин, і.т.д.

Що найбільше зустрічаються:

1. Скільки коштує процедура розірвання шлюбу в Республіці Молдова?

Вартість розлучення становить:

  • Держмито в розмірі 45 лей;
  • Витрати на послуги адвоката, за погодженням сторін. Після детального аналізу поданих документів, адвокат повинен Вам повідомити точний розмір гонорару, за умови що це буде прийнятний і обгрунтований тариф, відповідно до рівня складності справи.

2. Які терміни існують при розірванні шлюбу в судовій інстанції?

Термін процедури розірвання шлюбу в судовій інстанції в основному залежить від 2-х чинників: угода між подружжям про поділ майна, що є їхньою спільною власністю, в наступному порядку:

  • Pасторженіе шлюбу без поділу майна за згодою сторін може бути розглянутий від 1 і 2 місяцями, і між 0,6 і 12 місяцями з моменту подачі заяви про розірвання шлюбу в судову інстанцію, якщо ця угода між подружжям не досягнуто;
  • При розірванні шлюбу угоду про розподіл майна, про порядок виплати аліментів на утримання дітей, про те з ким з батьків будуть проживати їх спільні неповнолітні діти та ін. Ці суперечки можуть бути розглянуті судовою інстанцією від 1 і 12 місяців з моменту подачі заяви, крім того терміни залежать не тільки від угоди сторін, а й від терміну визначення дати судового процесу.

3. Коли можна оскаржити рішення апеляційної інстанції при розірванні шлюбу?

Оскарження рішень судових інстанцій можна здійснити в 2-х випадках:

  • При оскарженні рішення першої судової інстанції протягом 20-ти днів, при цьому можна внести додаткові причини розлучення;
  • При оскарженні рішення другої судової інстанції протягом 2-х місяців з моменту винесення рішення про розірвання шлюбу, без права надання додаткових причин розлучення.

4. Яким чином встановлюється Опіка або піклування над дітьми?

При визначенні з ким з батьків будуть проживати їх спільні неповнолітні діти (до 18-ти років), судова інстанція вирішує для кожної дитини окремо, враховуючи права та інтереси підлітка, де має значення вік дитини, стан здоров'я, матеріальне становище батьків, фізичне і інтелектуальний розвиток дитини і т.д.
Органи опіки та піклування в таких справах не тільки захищають права дитини, а й представляють інтереси держави. Висновок органів опіки обов'язково, щоб можна було визначити готовність сторін.
Слід врахувати що не можуть бути призначені опікунами та піклувальниками особи, позбавлені батьківських прав або обмежені в батьківських правах, а також особи, хворі на хронічний алкоголізм або наркоманію, особи, відсторонені від виконання обов'язків опікунів (піклувальників), особи, колишні усиновителі, якщо усиновлення скасовано з їхньої вини. При призначенні дитині опікуна (піклувальника) враховуються відносини між опікуном (піклувальником) і дитиною, ставлення до дитини членів сім'ї опікуна (піклувальника), а також, якщо це можливо, бажання самої дитини.

5. В якому розмірі будуть стягуватися аліменти на утримання неповнолітніх дітей?

Існують 2 види стягнення аліментів з батьків:

  • Коли обопільне угоду сторін, не обмежує інтереси неповнолітніх дітей з урахуванням матеріального, сімейного становища батьків та ін. Обставин;
  • Коли немає угоду між батьками, судова інстанція визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі, що стягуються щомісяця.

У другому випадку аліменти на неповнолітніх дітей стягуються з батьків у таких розмірах:

  • На одну дитину - 1/4 заробітку і / або іншого доходу;
  • На двох дітей - 1/3 заробітку і / або іншого доходу;
  • На трьох і більше дітей - половина заробітку і / або іншого доходу.

Якщо особа, яка зобов'язана сплачувати аліменти на дитину, не має заробітку і / або інший дохід судова інстанція має право визначити розмір аліментів виходячи з мінімального розміру заробітної плати.


6. Як відбувається розділ майна?

Поділ майна подружжя може бути добровільним (за згодою) та примусовим (тобто в судовому порядку). Для поділу майна подружжя необхідно, щоб обов'язково були дотримані наступні умови:
1. Майно придбане в спільному шлюбі. Шлюб визнається тільки офіційний, зареєстрований в РАГСі. Відповідно, дату придбання майна можна встановити по правовстановлюючим документам (чеку, договору, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, свідоцтва про державну реєстрацію права на квартиру і т.д.), і зіставити її зі свідоцтвом про укладення шлюбу.
2. Розділу підлягає тільки майно, орендоване загальними грошима подружжя. Тут є свої тонкощі: майно, придбане з безоплатної угоді, поділу не підлягає (наприклад, отримане у спадок майно, подароване або отримане в результаті приватизації). Якщо один з подружжя не працював і не мав свого доходу, наприклад, внаслідок догляду за дітьми або домашнім господарством, то придбане на гроші другого з подружжя майно теж буде розділено.
Розділ майна відбувається тільки в частині їх спільної власності, які були придбані при спільному проживанні і, які, відповідно до Сімейного Кодексу РМ, діляться навпіл (50% на 50%).
Під час поділу майна не має значення, хто з подружжя яку суму вніс за нього. Позиція такого роду, як «Я купив автомобіль за свої гроші, а дружина п'ять років не працювала, тому майно розділене бути не повинно» судом не приймається. Розділ спільно нажитого майна подружжя здійснюється в рівних частках, навпіл. У разі відсутності угоди, незадоволена сторона має право звернутися до судової інстанції для призначення експертизи та визначення ринкової вартості спірного майна.
Справи про поділ майна подружжя належать до категорії складних справ. Все це вимагає кваліфікованої оцінки, складання та подання відгуків на зустрічні позови, клопотань про фальшивість доказів, призначення відповідних експертиз і т.д. У справи по розділу майна подружжя краще вступати з грамотним і досвідченим юристом.


7. Скільки коштує процедура поділу майна?

Вартість процедури розподілу майна складається з:

  • Держмита в розмірі 3% від вартості майна, яке входить в об'єкт суперечки, за умови досягнутої угоди сторін про вартість цього майна, а також і частини 1/2 цієї власності, передбаченої законом;
  • Витрати на послуги адвоката, за погодженням сторін.

8. Чи можна зберегти прізвище, отриману при вступі в шлюб?

І тут є два варіанти:

  • Eсли обидві сторони не мають заперечень;
  • В іншому випадку, чоловік / дружина, які поміняли прізвище при укладенні шлюбу, в подальшому можуть зберегти прізвище тільки після рішення судової інстанції
Про що корисно дізнатися перш ніж приймати остаточне рішення?
Що Вас може очікувати після оголошення остаточного Рішення про Розлученні?
1. Скільки коштує процедура розірвання шлюбу в Республіці Молдова?
2. Які терміни існують при розірванні шлюбу в судовій інстанції?
3. Коли можна оскаржити рішення апеляційної інстанції при розірванні шлюбу?
4. Яким чином встановлюється Опіка або піклування над дітьми?
5. В якому розмірі будуть стягуватися аліменти на утримання неповнолітніх дітей?
6. Як відбувається розділ майна?
7. Скільки коштує процедура поділу майна?
8. Чи можна зберегти прізвище, отриману при вступі в шлюб?