Реклама
Реклама
Реклама

Всеукраїнська асоціація кадровіків. Порядок нарахування пенсії. Перерахунок 2013 року

Призначення пенсій і порядок розрахунку і перерахунку розміру пенсій здійснюється згідно Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09 Призначення пенсій і порядок розрахунку і перерахунку розміру пенсій здійснюється згідно Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.08.2003 р № 1058-IV . У зв'язку з ростом зарплати, з 1 березня 2013 ми очікували відповідного зростання пенсій. Кому і за яким принципом їх підвищили - ми розберемося в нашій статті.

Розмір і порядок підвищення пенсії визначаються в межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабміну, відповідно.

15 квітня 2013 року Кабінетом Міністрів було прийнято постанову № 264 "Про підвищення розмірів пенсій у зв'язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника", відповідно до якого Пенсійний фонд в квітні поточного року провів перерахунок пенсій з 1 березня 2013 р Зазначеною постановою було визначено коефіцієнт підвищення пенсій: 1,0298.

Якщо ваш коефіцієнт підвищення пенсії в минулому році був менший призначеного, то вам варто розділити новий коефіцієнт (1,0298) на свій старий - призначений вам в 2012 році. Цифра, яка вийшла після цих нехитрих підрахунків, і стане вашим особистим коефіцієнтом підвищення пенсії в 2013 р Якщо ж ваше число за минулий рік вище числа за рік нинішній, то підвищення виплат для вас не передбачається.

Свій індивідуальний коефіцієнт за минулий рік розраховується просто: свою пенсію за станом на 31 грудня 2012 року стоїть розділити на суму, виплачену вам до 31 грудня 2011 року. Якщо ж протягом минулого року ви отримали пенсію вперше, то ділити потрібно на суму виплати на дату призначення пенсії відповідно.

приклад

Розмір пенсії обчислюється в мінімальному розмірі та на 31.12.2012 р становив 984 грн. (884 грн. + 100 грн. Підвищення з 01.05.2012 р).

Розмір пенсії на 31.12.2011 р складає 800 грн.

Коефіцієнт підвищення за попередній рік становить 1,23 (984/800).

У зв'язку з тим, що коефіцієнт 1,23> 1, 0298, підвищення пенсії не проводиться.

Відзначимо, що кількість людей, яким перерахували пенсію в цьому році - не дуже значно. Справа в тому, що в протягом 2012 року відповідно до законодавчими актами України органами Пенсійного фонду пенсії перераховувалися більше 20 разів!

Так, наприклад, на виконання ініціатив Президента України з 1 травня 2012 року було проведено осучаснення зарплати для обчислення пенсії, і всі пенсіонери з повним страховим стажем (чоловіки - до 25 років, жінки - не менше 20 років), пенсії яким були призначені до 1 травня 2012 року, отримали надбавку до пенсії не менше 100 грн. Тобто, зростання пенсій в цьому випадку перевищив коефіцієнт 1,0298, встановлений Кабміном, і підстав для перерахунку таких пенсій з 1 березня поточного року у фонду немає.

Цікаво, що розмір своєї пенсії можна розрахувати самостійно.

Для початку потрібно розрахувати коефіцієнт свого страхового стажу за формулою:

Кс = (См * Вс) / (100% * 12),

де:

Кс - коефіцієнт страхового стажу;
Див - сума місяців страхового стажу;
Нд - величина оцінки 1 року страхового стажу, яка за період участі в солідарній системі (до 2008 року дорівнює 1%, з 2008 року дорівнює 1,35%).

Потім потрібно розрахувати розмір заробітної плати, який враховується при розрахунку пенсії. Нагадаємо, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

Також за бажанням пенсіонера, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються період до 60 календарних місяців страхового стажу незалежно від перерв за умови, що такі періоди в сумі складають не більше 10 відсотків тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі. Додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди строкової військової служби, навчання, догляду за інвалідом I групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Природно, для розрахунків береться тільки та заробітна плата, з якої було сплачено страхові внески в пенсійний фонд.

Заробітна плата для нарахування пенсії визначається за формулою:

Зп = Зс * (Ск / К),

де:

Зп - заробітна плата для обчислення пенсії в гривнях;
Зс - середня заробітна плата в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, за 3 календарні роки, що передують року звернення за пенсією.
Ск - сума коефіцієнтів заробітної плати за кожен місяць (К1 + К2 + ...);
К - кількість місяців страхового стажу, за які розраховано коефіцієнти.

Коефіцієнт заробітної плати, в свою чергу, розраховується за формулою:

Кз = Зв / Зс,

де:

Кз - коефіцієнт заробітної плати застрахованої особи;
Зв - сума заробітної плати застрахованої особи, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за місяць, за який розраховується коефіцієнт;
Зс - заробітна плата в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за місяць, за який розраховується коефіцієнт.

Дані про середню заробітну плату в цілому по Україні за відповідні роки і місяці можна знайти на сайті Пенсійного фонду України. Якщо дані за потрібний місяць відсутні, слід брати значення попереднього місяця.

Prostopravo