Реклама
Реклама
Реклама

Порядок і правила нарахування заробітної плати

  1. Порядок нарахування заробітної плати
  2. Правила нарахування зарплати

У статті 57 російського трудового Кодексу сказано про те, що трудовий договір , Що укладається з співробітником організації роботодавцем, є основою для початку роботи. Саме в ньому міститься пункт, в якому розглядається розмір заробітної плати за працю, її складові частини і дати видачі відповідно до внутрішніх локальними нормативними актами, що діють в організації.

Порядок нарахування заробітної плати

У статті 57 російського   трудового Кодексу   сказано про те, що   трудовий договір   , Що укладається з співробітником організації роботодавцем, є основою для початку роботи

Як правило, нарахуванням винагороди за працю співробітників займається в будь-якій організації бухгалтер. порядок нарахування заробітної плати і терміни її виплати регулюються статтею 135 російського Трудового Кодексу і можуть відрізнятися в залежності від форми освіти юридичної особи , А також документів, на основі яких відбувається обчислення. Серед внутрішніх локальних підстав на підприємстві можуть служити:

  • положення про оплаті праці ;
  • штатний розклад;
  • накази про прийомі на роботу ;
  • трудові договори;
  • табелі обліку робочого часу;
  • накази про заохочення і т.д.

У перерахованих вище документах міститься вся докладно описана інформація про порядок нарахування зарплати. Крім того, там можна знайти і дані про системи оплати праці, що застосовуються в організації. Відповідно до частини 6 статті 136 Трудового Кодексу заробітна плата в організації повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць через кожні два тижні. Дні для видачі заробітної плати можуть бути прописані в колективному або трудовому договорі.

В кінці місяця або на початку наступного роботодавець зобов'язаний видавати розрахункові листки, в яких вказується:

  • розмір заробітної плати за попередній місяць,
  • надбавки,
  • премії,
  • покладені відрахування,
  • утриманий ПДФО,
  • розмір виплаченого авансу,
  • борг за підприємством (якщо він є).

Правила нарахування зарплати

Для того, щоб права працівників не порушувалися роботодавцем, в ТК РФ і різних ФЗ міститься цілий перелік чітких правил по виплаті заробітної плати співробітникам. Перерахуємо деякі з них у вигляді тез.

Якщо день видачі зарплати припадає на вихідний, то виплати необхідно зробити в робочий день, що передує дню відпочинку.

У разі звільнення працівника у відпустку, сума всіх нарахованих винагород за працю і відпускних повинна бути виплачена не пізніше, ніж за три дні до початку відпустки.

При затримці заробітної плати на термін, більше 15 календарних днів, роботодавець зобов'язаний виплатити компенсацію за кожен день в розмірі 1/300 ставки рефінансування ЦБ від суми заборгованості.

Розмір заробітної плати за повний робочий день співробітника повинен бути рівний або вище встановленого на даний момент МРОТ з урахуванням районного коефіцієнта.

При звільненні працівника виплата заробітної плати повинна проводитися в останній робочий день або, іншими словами, в день звільнення.

Таким чином, порядок нарахування заробітної плати в організаціях може незначно відрізнятися в залежності від затверджених внутрішніх документів, що регулюють цей процес.

У разі, якщо співробітник вважає, що порядок нарахування зарплати в організації порушує його права, слід звернутися із заявою до фахівців Прокуратури або Інспекції з праці. Дані організації перевірять надійшли відомості на справжність і в разі виявлення порушення залучать юридична особа (роботодавця) до відповідальності.