Реклама
Реклама
Реклама

Передбачення на 2050 рік: Сонячна катастрофа торкнеться не всіх

ЗМІ повідомили, що в 2050 році планету чекає катастрофа. Геофізичне дослідження, опубліковане в журналі Scientific Reports, доводить, що на цей період доведеться мінімум сонячної активності. Воно призведе до скорочення приблизно на третину обсягу геліосфери (області навколо світила, де домінує магнітне поле зірки), і це нібито викличе колапс електричних систем на Землі. ЗМІ повідомили, що в 2050 році планету чекає катастрофа

Фото: AP

Про те, чи мають рацію британські та американські геофізики, що опублікували дослідження, і чи правильно їх зрозуміли в пресі, Pravda.Ru розповів завідувач лабораторією сонячної активності Інституту земного земного магнетизму РАН доктор фізичних наук Борис Філіппов.

- Наскільки обгрунтовано це передбачення катастрофи?

- Сонячна активність зараз циклічно зменшується, і дійсно, в районі 2050 року ймовірно її зниження. Кількість плям на Сонці, пов'язаних з магнітними полями, теж зменшується, і це, дійсно, збільшує можливість проникнення космічних променів. Але щоб космічні промені впливали на енергетичні системи, - я про таке ніколи не чув.

На енергетичні системи можуть впливати сильні магнітні бурі, але це якраз пов'язано з високою сонячною активністю. Скажімо, якщо на Сонце станеться дуже сильний спалах або дуже сильне обурення, як це сталося в 1989 році, то це може привести до невеликої катастрофи, - що ми і бачили в Канаді, яка в цей момент залишилася без світла. Але ніколи таке не відбувається при мінімумі активності сонця.

Щоб не впадати в паніку, можу порадити одне - дивитися оригінальні дослідження, а не переказ в пресі. ЗМІ нерідко грішать помилками і нерозумінням.

А ось що насправді буде від зниження сонячної активності - так це підвищиться хмарність. Якби передбачили сильне похолодання, я б в це набагато легше повірив, ніж в енергетичний колапс.

- Зменшення сонячної активності означає, що Сонце буде гріти менше?

- Ні, тут немає ніякого взаємозв'язку. Сонце гріє дуже стабільно, і ніяких змін в кількості тепла, яке ми отримуємо від Сонця, ніким не прогнозується.

- Тоді чому похолодання?

- Тому що хмарно стає. Вплив облікової на кількість тепла, що надходить на Землю, набагато більше, ніж вплив якихось плям на Сонці.

- На повсякденному житті людей може якось позначитися зменшення сонячної активності? Чи стане настільки холодно, що люди жити не зможуть?

- Ні. Маундеровский мінімум був в кінці XVI століття, і ніяких катаклізмів в той час не було, якщо не брати до уваги, що замерзли канали в Голландії, і там люди каталися на ковзанах.

А ще зниження активності Сонця призведе до того, що Полярного сяйва теж напевно буде менше. Хоча тут точну функціональну залежність складно вивести, тому що Полярне сяйво декількома агентами викликається. Один з них пов'язаний з 11-річним циклом, інші існують завжди.

- Тобто про катастрофу говорити передчасно?

- Полярне сяйво - це гарне видовище. Може бути для туристичних фірм, які організовують тури на нього, це буде катастрофа. Але для інших людей з точки зору здоров'я і благополуччя, думаю, нічого не зміниться.

Наскільки обгрунтовано це передбачення катастрофи?
Зменшення сонячної активності означає, що Сонце буде гріти менше?
Тоді чому похолодання?
На повсякденному житті людей може якось позначитися зменшення сонячної активності?
Чи стане настільки холодно, що люди жити не зможуть?
Тобто про катастрофу говорити передчасно?