Реклама
Реклама
Реклама

Житлові субсидії: до вас йде ревізор

  1. В лабіринтах «спрощень» чорт ногу зломить
  2. Порочні круги по холодній воді
  3. Боржників по весні порахують

Численні «спрощення», введені нинішнім урядом, створили хаос в системі житлових субсидій.

Піднявши тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) до захмарних висот, прем'єр-міністр клятвено обіцяв малозабезпеченим громадянам, що завдяки системі субсидій вони будуть платити за квитанціями навіть менше, ніж до підвищення тарифів. А що на ділі? Мільйони малозабезпечених продовжують отримувати квитанції на оплату в повному обсязі, так як «спрощена» форма оформлення субсидій була ще складнішою, ніж колишня.

Впровадження замість адресної соціальної допомоги (як того, до речі, вимагав МВФ) програми тотального субсидування призвело до того, що з початком опалювального сезону багатьом доводиться вибирати: або платити за комунальні квитанціями, відмовляючи собі навіть у життєво необхідному, або не платити взагалі. Очевидно, що другий варіант більш імовірний. Таке рішення спричинить за собою кризу неплатежів, а в підсумку - колапс комунального господарства і, отже, соціальну катастрофу.

Про те, що «проста» система оформлення субсидій не працює, свідчать, зокрема, численні відгуки читачів на статтю « Мильна бульбашка субсидій »(« 2000 », № 23-24 (740), 18-24.09.2015). З цього потоку ми вибрали два найбільш характерні приклади: один стосується мешканців багатоквартирних будинків, інший - приватного житлового сектора.

В лабіринтах «спрощень» чорт ногу зломить

І Арсеній Яценюк, і Павло Розенко постійно твердять, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення не повинні вимагати від громадян ніяких документів, окрім розроблених Мінсоцполітики двох форм. Ця заява про призначення житлової субсидії та декларація про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

За запевненням прем'єра і міністра соцполітики, залишено лише одне майнове (фінансове) обмеження: протягом року, що передує зверненню за субсидією, її здобувачем не повинна бути здійснена покупка (або оплачені послуги) на суму понад 50 тис. Грн.

А що насправді?

Розглянемо конкретний випадок. У трикімнатній квартирі площею 68 кв. м зареєстровано «домогосподарство» (термін, введений відомством Розенко за західним зразком замість звичного для нас «сім'я») у складі шести осіб: два пенсіонери, дві їхні доньки та двоє неповнолітніх онуків (діти однієї з дочок). При цьому фактично проживають тут п'ятеро, так як одна з дочок вже більше 10 років живе за кордоном і, природно, не користується комунальними послугами на батьківщині.

Місячний дохід домогосподарства складається з пенсій батьків - 1600 і 950 грн., - а також зарплати проживає з ними дочки в сумі 1800 грн.

Розраховуємо середньомісячний дохід на одного члена сім'ї: (1600 + 950 + 1800) / 5 = 870 грн. Таким чином, відповідно до постанови Кабміну від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» обов'язковий платіж за послуги ЖКГ становить 5,54% місячного доходу, або 242 грн. (Табл. 1).

У перших числах вересня володар особового рахунку домогосподарства представив до органу соціального захисту заяву і декларацію. В останній він відповідно до постанови Кабміну від 28.02.2015 № 106 «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій» * вказав, що одна дочка в квартирі фактично не проживає. А до заяви, відповідно до положень того ж акту, додавалася офіційна довідка, що підтверджує відсутність зареєстрованої в квартирі дочки.

__________________________________
* Постановою від 28.02.2015 № 106 уряд вніс зміни до постанови від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

З приводу зареєстрованих, але фактично не проживають осіб постанову № 106 наказує: «... якщо обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично в ньому проживають , на підставі рішень районних ... держадміністрацій та виконавчих органів міських ... рад або утворених ними комісій та актів обстеження матеріально-побутових умов сім'ї. При прийнятті рішень в таких випадках враховується наявність документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема довідок, що підтверджують місце перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці в зв'язку з роботою, лікуванням, навчанням, тривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку) ».

Отже, даними домогосподарством, як бачимо, були дотримані всі умови для надання субсидії.

Однак через місяць, на початку жовтня, повідомлення про призначення житлової субсидії претендентам не надходило. А замість цього до них завітав «ревізор» - працівник соціальної служби для складання акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Форма цього документа (табл. 2) вражає.

Оскільки в квартирі не містять коней, корів, свиней, курей та ін., Основний упор був зроблений на заповнення розд. VIII «Додаткова інформація». Соціальний інспектор прискіпливо з'ясовував і записував дані про час та обсяги ремонту квартири, терміни покупки телевізора, холодильника та інших побутових приладів, стан дверей і вікон і т. П. По завершенні більш ніж двогодинної тяжкій процедури акт був засвідчений трьома сусідами.

У зв'язку з цією історією напрошується питання: як могла прийти в голову розсудливим людям безглузда ідея зв'язати із заповненням вищепредставленими акту перевірку відомостей про фактичне непрожіваніі в квартирі зареєстрованого тут члена сім'ї? Адже очевидно, що для підтвердження факту відсутності вистачило б і короткою, в одну-дві строчки, довідки, підписаної трьома сусідами або дільничним.

На початку листопада (через два місяці після подачі документів) житлова субсидія так і не була призначена, хоча терміни, відведені для цього постановами КМ, минули.

Нагадаємо, що постанова № 106 зобов'язує чиновників прийняти рішення про призначення субсидії протягом десяти днів після подання заяви та отримання відомостей:

- від організацій, які надають послуги, - про забезпеченість комунальними послугами, їх вартості;

- від житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, визначених місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а в сільській місцевості від сільських (селищних) рад - про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб;

- від Державної фіскальної служби, Пенсійного фонду - про доходи.

Те ж постанову відводить перерахованим організаціям на надання даних соцслужбам 15 робочих днів. А рішення про нарахування субсидій спеціальні районні комісії повинні приймати за 5 днів.

Таким чином, рішення про призначення субсидії має бути прийнято (навіть за участю комісії) в термін не більше одного місяця.

Внаслідок тяганини і хаосу сім'я отримала платіжки за послуги ЖКГ за вересень на суму 807 грн. (При досить економному, значно нижче встановлених соціальних норм, витрачання гарячої і холодної води, електроенергії), в тому числі:

- квартплата - 226 грн .;

- гаряча вода - 246 грн. (6 куб. М x 40,92);

- холодна вода - 82 грн. (8 куб. М x 10,24);

- електроенергія - 124 грн. (200 кВт · год, 100 x 45,6 + 100 x 78,9);

- газ - 129 грн. (3 куб. М x 7,18 x 6).

В результаті вересневі платежі за послуги ЖКГ склали 18,6% загального доходу сім'ї (807/4350 · 100) і на 565 грн. (807 r 242) перевищили суму обов'язкового платежу при наявності субсидії.

За жовтень у зв'язку з початком опалювального сезону до вищенаведених платежів додається оплата за опалення - 1097 грн. (68 кв. М x 16,14), і загальна сума за послуги ЖКГ вже складе 1904 грн., Т. Е. Майже половину загального доходу.

Очевидно, що оплачувати таку суму родина не в змозі, а значить, буде змушена перейти в категорію неплатників.

На жаль, цей приклад - далеко не поодинокий. За деякими даними, в країні близько третини працездатного населення, т. Е. 6-7 млн. Чоловік, проживають і працюють поза місцями їх фактичної реєстрації. І відповідній кількості домогосподарств для підтвердження фактичного непроживання члена сім'ї за місцем реєстрації, мабуть, доведеться піддатися принизливій процедурі перевірки матеріально-побутових умов.

При цьому не факт, що після складання акту субсидія буде надана. Адже ми не знаємо достовірно, які вказівки «спущені згори» головам комісій: може, в Приміром, розпорядяться давати субсидію при наявності в господарстві десятка курей, а при одинадцяти - вже немає; однієї свині - так, двох - немає; покритої плівкою «теплиці» площею 5 кв. м - да, а 6 кв. мені т; одного телевізора - так, а двох - немає ... Якщо косметичний ремонт зроблений своїми силами п'ять років тому - так, а рік тому - немає ... і т. д.

Закрадається підозра, що документ, який Мінсоцполітики представляє населенню як елемент «спрощення» системи субсидій, видає таємне бажання чиновників в черговий раз витончено познущатися над рядовими громадянами. Не кажучи вже про те, що він заохочує корупцію на побутовому рівні: чи всякий соціальний працівник з мізерною зарплатою встоїть перед спокусою «за добрий шмат сала» зафіксувати в акті, наприклад, одну свиню замість фактичних п'яти.

Порочні круги по холодній воді

Численними «спрощеннями» уряд перетворив систему надання житлових субсидій в такий заплутаний лабіринт, що громадяни, навіть отримавши право на субсидію, не можуть зрозуміти, як знайти шлях скористатися ним на практиці. Це, зокрема, стосується мешканців приватного сектора, більшість з яких оплачують три види комунальних послуг:

- газ (в літній період для приготування їжі і підігріву води, а в осінньо-зимовий - і для опалення);

- електроенергію;

- холодну воду і водовідведення.

При цьому рахунки за холодну воду і водовідведення виставляють водоканали, а квитанції на оплату газу і електроенергії мешканці заповнюють самостійно на основі показників відповідних лічильників.

Отже, в будинку площею 82 кв. м проживають власник особового рахунку - пенсіонер 1930 року народження, дві його дочки і неповнолітня дитина однієї з них.

Місячний дохід домогосподарства складається з пенсій розміром 1650 і 950 грн. і заробітної плати в сумі 1400 грн.

Розраховуємо середньомісячний дохід на одного члена сім'ї: (1650 + 950 + 1400) / 4 = 1000. І встановлюємо по табл. 1, що обов'язковий платіж за послуги ЖКГ становить 6,38% місячного доходу, або 255,2 грн.

На початку травня, отримавши «лист щастя» (бланк заяви про призначення житлової субсидії), володар особового рахунку подав до органу соціального захисту заповнені заяву і декларацію.

Однак після численних телефонних дзвінків і відвідувань соцзаведенія 85-річним пенсіонером рішення про надання субсидії на 5 місяців (з травня по вересень) було прийнято тільки 20 серпня, а повідомлення отримано на початку вересня. Зокрема, субсидія на оплату електроенергії призначена в сумі 8,12 грн. в місяць, газу - 25,45 грн., холодного водопостачання та водовідведення - 19,47 грн. При цьому обов'язковий платіж за останню послугу встановлений в розмірі 104,33 грн.

Таким чином, маючи законне право на субсидію, сім'я три місяці оплачувала комунальні послуги в повному обсязі. Благо що обсяги спожитого газу влітку були невеликі (близько 30 куб. М на місяць, або 215,4 грн.), Так що сума переплати щомісяця становила 50-60 грн., Що практично відповідало сумі призначеної субсидії.

А далі почалося найцікавіше ... і, на жаль, сумна.

У квитанції за вересень за холодну воду і водовідведення значилася колишня повна сума платежу - 131,82 грн., А графа субсидії зяяла порожнечею. На питання, чому не врахована субсидія і не зроблено перерахунок з її урахуванням за травень-серпень, в Київводоканалі (тел. (044) 548-4228) відповіли, що у них немає даних про призначення субсидії. Більш того, представник водоканалу зазначив, що вони виставляють повну суму платежів навіть тим, кому призначено субсидію, оскільки держміськадміністрація не виділяє їм кошти для компенсації субсидій. Порочне коло хаосу по холодній воді замкнулося.

До речі, за жовтень платіжка за воду «поважчала» - 146,8 грн. Це вже КМДА «подбала» про громадян, підвищивши розпорядженням №579 від 16.06.2015 норми споживання холодної води з 5,5 до 6,3 куб. м на людину.

З газом при вдосконаленій системі справи нітрохи не краще. Так, в квитанції на оплату газопостачання є графи тільки для фіксації показників лічильника і суми оплати (показатели лічильника: Поточні, попередні, різніця; нараховано; до сплати), і громадянам ніде зафіксувати підлягають субсидування обсяги газу і суму оплати. Уряд в своїх безладних клопотах по «удосконаленню» системи субсидій «забули» зобов'язати постачальників газу виготовити нові квитанції на його оплату з графою «субсидія».

Що стосується сім'ї, випадок якої взято тут для прикладу, то вона станом на 1 листопада ще не отримала повідомлення про продовження субсидії на опалювальний сезон. І для неї складається катастрофічна ситуація. У жовтні обсяг спожитого газу (при відносно теплій погоді) склав 200 куб. м (720 грн.). Навіть при незначному похолоданні він зросте до 400-500 куб. м (2156-2874 грн.). І очевидно, що це непідйомна сума для сім'ї із загальним доходом 4000 грн.

Боржників по весні порахують

«У цьому році кожен третій українець вже отримує субсидію від держави - на покриття вартості житлово-комунальних послуг», - заявив Арсеній Яценюк в ефірі програми «10 хвилин з прем'єр-міністром» 1 листопада. При цьому він підкреслив, що субсидії, нараховані в літній період, будуть автоматично нараховуватися і в опалювальний сезон. «Без подачі додаткових довідок і заяв», - зазначив глава Кабміну.

Однак наведені приклади свідчать, що Арсеній Петрович в черговий раз, м'яко кажучи, малює задушевну картинку, далеку від невеселої реальності.

Немислимий зростання тарифів на послуги ЖКГ в 2014-2015 рр. спровокував збільшення заборгованості за надані послуги і привів до масового зубожіння населення. Заборгованість населення з оплати послуг ЖКГ станом на початок жовтня перевищила 12,5 млрд. Грн., А середній термін заборгованості за всі послуги склав 3,2 міс. При цьому прогнозується, що навесні наступного року у нас боржником стане кожен другий громадянин.

При цьому насторожує і інше. Станом на 1 вересня місцеві органи влади заборгували підприємствам ЖКГ по субсидіях більш 1,8 млрд. Грн., І ця заборгованість продовжує зростати. А значить, в зимовий період виникнуть проблеми з нормальною роботою підприємств житлово-комунального господарства, які стануть скаржитися, що у них немає коштів на придбання газу або вугілля.

Зростають і борги населення перед підприємствами ЖКГ, тому що більшості пересічних громадян не по кишені захмарні тарифи. А уряд, запевняючи, що завдяки субсидіям дасть людям можливість менше платити за послуги ЖКГ, саме при цьому не виділяє підприємствам ЖКГ кошти для компенсації субсидій.

Схоже, що «уряд камікадзе» придумало «удосконалену» систему субсидування аж ніяк не з благою метою підтримати малозабезпечених громадян. Як не старайся, важко позбутися думки, що кошти, виділені в бюджеті на субсидії (24,5 млрд. Грн.), Підуть на інші цілі і по іншим «адресами».

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

А що на ділі?
А що насправді?