Реклама
Реклама
Реклама

Гендиректор Фонду розвитку економіки Комі Олександр Аксьонов залишений під вартою до 14 серпня «БНК

Сиктивкарський суд задовольнив клопотання слідчого Управління ФСБ РФ по Комі про продовження утримання під вартою до 14 серпня 2010 року Генеральна директора ВАТ «Фонд реалізації програм розвитку економіки Комі» Олександра Аксьонова. Судове рішення винесено 14 квітня. Аксьонов звинувачується у великому розкраданні довіреного йому майна. Збиток від його дій оцінюється наслідком приблизно в 50 мільйонів рублів.

Олександр Аксьонов залишений під вартою ще на чотири місяці. фото БНКомі

Звертаючись з клопотанням до суду, слідство вказало, що Аксьонову ставиться тяжкий злочин. Крім фонду Аксьонов також керує ГУП «Центр агросервіс» і ГУ РК «Ресурси Півночі». На думку слідчого, обвинувачений може чинити тиск на свідків з числа своїх підлеглих, знищити докази по справі або сховатися. За словами слідчого УФСБ, з 50 свідків на сьогодні допитано десять. В ході допитів з'ясовуються всі нові злочинні епізоди, і виникає необхідність передопросіть деяких свідків у зв'язку з нововиявленими обставинами. Аксьонов не дає показань, відмовляється співпрацювати зі слідством. У травні належить провести бухгалтерську експертизу документів.

Інтереси Аксьонова представляли три адвоката: Михайло Жилін, Володимир Коростельов і Олексій Казаков.

Михайло Жилін почав свій виступ з того, що присоромив УФСБ за те, що співробітники відомства, на думку адвоката, займаються розслідуванням непрофільних для ФСБ економічних злочинів, збиток від яких понесло комерційне підприємство, а не держава ( «Фонд реалізації програм розвитку економіки Комі» є відкритим акціонерним товариством, велика частина акцій якого належить Республіці Комі - БНКомі). Жилін звернув увагу суду на бойові заслуги Аксьонова, який пройшов Афганістан, має серйозні бойові поранення в серце і печінку. Захисник просив долучити до матеріалів справи почесні грамоти Аксьонова та довідку з СІЗО про стан здоров'я обвинуваченого, в якій відображені часті звернення за медичною допомогою у зв'язку з підвищеним артеріальним тиском, а також медичні документи про стан здоров'я його однорічних дітей, один з яких нещодавно переніс серйозну операцію .

Адвокат Володимир Коростельов вказав на те, що слідство в порушення кримінально-процесуального кодексу пізно звернулося до суду з клопотанням про продовження обраної два місяці тому запобіжного заходу. На цій підставі, на думку адвоката, клопотання має бути судом відхилено. Захисник Аксьонова посилався також на які вступили в силу з 9 квітня 2010 року поправки до кримінального законодавства, за якими крайня міра запобіжного заходу у вигляді взяття під варту за економічні злочини має застосовуватися тільки в особливих випадках.

Захисник Аксьонова посилався також на які вступили в силу з 9 квітня 2010 року поправки до кримінального законодавства, за якими крайня міра запобіжного заходу у вигляді взяття під варту за економічні злочини має застосовуватися тільки в особливих випадках

Адвокатам не вдалося витягнути Аксьонова на свободу на тлі лібералізації законодавства по економічних злочинах

В ході дослідження характеристик на Аксьонова з'ясувалося, що в 2009 році він притягувався до адміністративної відповідальності. Обвинувачений розповів обставини, при яких він зазнав покарання і був оштрафований на 500 рублів. За словами Аксенова, одного вечора в Кіровському парку міліціонери-кінологи безпричинно спустили на нього службового собаку, яка перебувала на семиметровому повідку. Від болю Аксьонов голосно нецензурно вилаявся. Після цього міліціонери відвезли його до чергової частини, де був складений протокол про адміністративне правопорушення (нецензурна лайка в громадському місці). У обвинуваченого до сих пір зберігся шрам від укусу собаки.

Розслідування кримінальної справи відносно Олександра Аксьонова веде Управління ФСБ по Комі. За версією слідства, Аксьонов підписував фіктивні договори з різними фірмами «смітники» на ремонт різних об'єктів, роботи по яких насправді не виконувалися.

Обвинувачений заявив, що позиціонує себе як законослухняного громадянина, і обвинувачення не визнає. Аксьонов пояснив, що з раннього дитинства живе в Сиктивкарі. «Прописка» (реєстрація) в Санкт-Петербурзі йому знадобилася для отримання банківського кредиту, умовою отримання якого є реєстрація в місті на Неві.

За словами обвинуваченого, керований ним «Фонд розвитку економіки Республіки Комі» повернув майно, що знаходилося в приватних руках, на суму понад 1 мільярд рублів. Аксьонов просив змінити для себе запобіжний захід на заставу. Розмір застави він не назвав.