Реклама
Реклама
Реклама

Податок з продажу акцій - фізичним, юридичним особою, пенсіонерам в 2019 році

  1. Нормативна база
  2. суб'єкти оподаткування
  3. За що платити?
  4. Процентні ставки
  5. фізичним особам
  6. юридичним особам
  7. пенсіонерам
  8. Чи треба платити податок з продажу акцій, які у власності більше 3 років?
  9. Чи оподатковується податком продаж акцій перейшли у спадок?
  10. Як бути з подарованими акціями?

Хто повинен сплачувати податки з доходу, отриманого від продажу пакета акцій? Якими статтями НК РФ підкріплюється оподаткування юридичних та фізичних осіб?

Хто має право на додаткові пільги? Чи варто очікувати змін в законодавстві в наступному році?

Будь-яка ваша діяльність, пов'язана з фінансами і проведенням операцій, від яких ви отримуєте доходи, не може бути здійснена без підкутості в цій області.

Акції - хороший джерело для заробітку, тому варто знати правові основи для успішного результату.

Нормативна база

Здійснення будь-яких операцій з акціями, які несуть своєму власникові дохід, за законодавством має обкладатися прибутковим податком в розмірі 13% від бази оподаткування.

Береться різниця ціни купівлі паперів та їх продажу, і з загальної суми вичитують витрату на оплату рахунку ( ст. 208 Податкового кодексу РФ ).

Такий дохід оподатковується, на відміну від продажу автомобіля, навіть в тому випадку, коли цінні папери перебували у власності більше трьох років.

Такий дохід оподатковується, на відміну від продажу автомобіля, навіть в тому випадку, коли цінні папери перебували у власності більше трьох років

Фото: цінні папери

При проведенні операції по договором купівлі-продажу сума стягнення визначається відповідно до фінансовим результатом ( ст. 214.1 НК ).

Але його визначення не зовсім просте. Витрата буде прийнятий тільки щодо певних категорій, таких як:

  • цінні папери, що перебувають в обігу на ринкової організованою майданчику паперів;
  • паперу, що не звертаються на ринку;
  • фінансові інструменти термінових угод, що перебувають в обігу;
  • фінансові інструменти, що не звертаються.

Здійснюючи продаж акцій, податок буде визначено щодо перших двох.

Ті акціонери, які здійснювали операції пізніше за 2010 р отримують можливість зменшити виплату в залежності від розміру збитків, понесених за попередні роки.

Для точного розрахунку фахівці рекомендують проводити експертизи пакету документів.

Слід зазначити, що інвестор, який за поточний рік не отримав ніякого прибутку, оплачувати податки не повинен.

У разі несплати податків, або подачі податкової декларації з порушенням термінів, громадяни понесуть покарання у вигляді пені та штрафних санкцій.

Попередньо уповноважені органи вишлють вимога про сплату, після чого невиконання прописаних умов приверне порушника до відповідальності, аж до кримінальної (при цьому сума податку все одно залишиться непогашеною і борг за вами залишиться).

суб'єкти оподаткування

Податок з продажу акцій буде поставлено на утримання, якщо угода була прибутковою. Податковим агентом для фізичних осіб буде брокер.

Юридичними ж особами може бути зроблений звіт в Податковій інспекції без третіх осіб. Сума стягнення відрізняється в залежності від видів інвестування.

Юрособи оплатять податки на прибуток, а фізособи - так званий ПДФО. Резиденти країни оплачують менший відсоток, ніж нерезиденти.

За що платити?

Якщо ви зібралися здійснити операцію на фондових біржах, вам варто розібратися з предметом оподаткування: чи потрібно буде платити податок з доходу.

При веденні бізнесу в РФ необхідно зареєструватися, як індивідуальний підприємець, і із запропонованих схем справляння вибрати оптимальну. Але при заробітку на торгівлі акціями такі правила не діють.

Розраховуючи податок необхідно чітко усвідомити, за що конкретно сплачується певна процентна ставка і в чому полягає ваш дохід.

Остаточна податкова база - чистий прибуток, іншими словами, різниця після здійснення угоди.

Відніміть з отриманої суми все розтрати на придбання і продаж цінних паперів, сплату комісійних зборів (депозитарного, біржового, брокерського).

Законодавство оподатковує будь-яку отриманий прибуток, незалежно від того, скільки і в яких обсягах проводилися операції.

Врахуйте такі деталі:

  1. Податки потрібно буде оплачувати не за продаж одних акцій, а за будь-яку операцію з цінними паперами. Тобто, якщо ви, будучи засновником, маєте дохід від продажу своїх акцій, але на угодах з іншими паперами понесені збитки, то податок сплачувати не потрібно. Сума визначається після фактичного здійснення продажу, а значить, не має значення, скільки паперу коштували до цього часу.
  2. Не змішуйте джерела доходу в момент розрахунку податків. При вкладенні коштів в пайові інвестиційні фонди і при покупці акцій розрахунок буде визначатися в окремому порядку.
  3. Будь-розрахунок і оплата суми податку проводиться податковими агентами (брокерами), а не власником паперів. Здійснюється оплата відповідно до законодавства щороку.

Процентні ставки

Доходи від продажів цінних паперів для фізичної особи обкладаються податком у розмірі 13%. Але акціонер може отримувати певну суму дивідендів, за які також слід сплатити податок.

Така ставка пільгова, і вона буде знижена до 9%. В Законодавчі акти можуть вноситися поправки, тому варто перевіряти процентні ставки на момент продажу акцій.

Податок з продажу акцій Газпрому обчислюється за загальними правилами. Сплату повинен здійснювати як резидент РФ (13%), так і той, хто не є таким (30%).

Резидент - фізична особа, яка перебувала на території Російської Федерації мінімум 183 днів протягом року (статися 207 Податкового кодексу).

Пільги нерезиденту будуть доступні тільки в тому випадку, якщо він документально підтвердить своє перебування на протязі певного часу на території держави, з яким Росія підписала угоди про уникнення подвійних оподатковувань.

Всі документи слід легалізувати, проставити апостиль. Юридична особа повинна буде оплачувати податок за ставкою 20%.

ПлатникФізичні особи (ПДФО)Юридичні особи (Податок на прибуток)

Резиденти 13% 20% Не резиденти 30% 20%

Оподаткування прибутку з продажу акцій в 2019 році має залишитися практично без змін, за винятком деяких нюансів.

Яких же правил, обумовлених законодавчо, повинні дотримуватися суб'єкти-власники ЦБ і чи передбачені пільги для пенсіонерів?

фізичним особам

У законодавство внесені зміни в статтю 217.5-3 , Доповнений Податковий кодекс ст. 219.1 , Дія якої починається з початку наступного року.

При розрахунку суми податку власники акцій можуть отримати такі інвестиційні податкові відрахування, які буде надано відповідно до порядку, передбаченого Кодексом:

  • це сума прибутку, яка отримана фізичною особою за податковий період продажу акцій, що перебувають в обігу на ОРЦБ і є власністю не менше трьох років;
  • розмір фінансів, що були сплачені за податковий період на індивідуальні інвестиційні рахунки;
  • сума прибутку, яка була отримана внаслідок здійснених операцій, які враховані на індивідуальних рахунках.

На даний момент ПДФО може бути утримано в декількох випадках:

  1. Під час кожного виведення коштів або цінних паперів. Гроші будуть стягуватися державними структурами в кінці місяця, коли вони списувалися з брокерських рахунків.
  2. В кінці поточного року або при закінченні звітних періодів.

У перший місяць року брокером утримуються податки, а значить, все фізичні особи до цього періоду повинні звільняти певні кошти для списання.

В іншому випадку потрібно буде самим робити звіти в податкових органах у зв'язку із заборгованостями.

юридичним особам

Юридична особа має право самостійно відзвітувати в податкові органи виключно по тій діяльності, якою він займається професійно.

Решта видів діяльності, для ведення яких підприємець не отримав відповідні дозволи, не мають підстав для виконання звітності акціонера, як юридичної особи (він таким не буде).

Податок буде утриманий з прибутку на загальних умовах, оскільки фінанси, отримані в результаті проведення операцій на ринку цінних паперів, не вважаються доходом від ведення діяльності як підприємця.

пенсіонерам

Особливих пунктів, що дозволяють пенсіонерам отримувати пільги, в Кодексі немає, тому ПДФО сплачується за загальними правилами для фізичних осіб відповідно до законодавчих актів.

Продавцем може бути проведено ряд дій, за допомогою яких буде:

  • зменшена сума доходів на величину супутніх витрат;
  • зменшити суму, яка була оплачена при придбанні паперів;
  • оплату послуг, які були надані депозитаріями;
  • комісію відрахувань учаснику РЦБ;
  • сплату послуг реєстраторів;
  • податок на дарування та ін.

Не підлягають оподаткуванню доходи фізичної особи з продажу ЦБ російських компаній, які були придбані не пізніше 2011 року, а на час продажу безперервно були у володінні того ж особи не менше п'яти років.

Крім цього, власником повинні бути виконані такі умови:

  • акції до здійснення угоди купівлі-продажу протягом всього часу володіння ставилися до таких, які не звертаються на ОРЦБ;
  • такі, які відносяться до високотехнологічного економічному сектору, що зверталися на ОРЦБ;
  • такі, які до моменту придбання ставилися до ЦБ, що не зверталися на ОРЦБ, а в момент продажу відносяться до пакету акцій інноваційних економічних секторів, що звертаються на ОРЦБ.

Чи треба платити податок з продажу акцій, які у власності більше 3 років?

Ця ситуація досить спірна, але може мати і позитивне вирішення в сторону власника ЦП. Якщо ви є власником акцій більше 3 років, то не будете оплачувати податок від доходу при продажу.

Відповідно до Кодексу ( ст. 220 ) Майно, яким також вважаються цінні папери, не обкладається ПДФО, якщо перебуває в власності не менше певного часу.

Такі права варто відстояти, що не завжди вдається.

Чи оподатковується податком продаж акцій перейшли у спадок?

Акції у спадок дістаються спадкоємцю безкоштовно. Але при розрахунку бази оподаткування враховується те, що були понесені витрати на послуги брокерів.

Слід врахувати всі витрати з моменту вступу в спадок до того часу, коли здійснено продаж паперів.

Можуть бути і витрати такого плану: акції продаються за ціною нижчою, ніж купувалися. Такі нюанси не будуть розглянуті з тієї причини, що покупцем пакета акцій є не спадкоємець, а отримав він їх, не зазнавши витрат.

Акції, які вам дісталися в спадщину, не є оподатковуваними.

Але при продажу та отриманні прибутку податок необхідно сплатити, оскільки ви отримали дохід після здійснення угоди. Скасування податку з продажу акцій на такі ситуації не поширюється.

Як бути з подарованими акціями?

Відповідно до ст. 228 НК Російської Федерації , Фізичною особою, яка отримала в дар пакет акцій, повинен бути сплачений податок у сумі 13% від загальної вартості паперів.

Скасування податку можлива тільки у виняткових випадках:

  1. За умови, що акт дарування здійснений між членами сім'ї, навіть некровних (Вітчим передає пасинку і под.).
  2. Подарунок зроблений близьким родичем, як повнорідні, так і неповнорідні (зведені брати).

Підтверджуються такі факти документально. Необхідні будуть:

Іноді документів може не вистачити, і справа доводиться розглядати в суді.

Відео: прибуткове місце - податкові відрахування з цінних паперів

Для того щоб операції на ринку цінних паперів стали прибутковою діяльністю, варто знати всі нюанси про розрахунок податків, бути добре підкованим в правовій сфері, розбиратися в своїх правах і пам'ятати про обов'язки.

В іншому випадку крім витрат і збитків вас нічого не очікує, а при порушенні законодавства і несплаті своєчасно всіх податків нараховуються штрафи, пеня і можливе покарання у вигляді позбавлення волі.

Чи оподатковується податком продаж акцій перейшли у спадок?
Як бути з подарованими акціями?
Хто повинен сплачувати податки з доходу, отриманого від продажу пакета акцій?
Якими статтями НК РФ підкріплюється оподаткування юридичних та фізичних осіб?
Хто має право на додаткові пільги?
Чи варто очікувати змін в законодавстві в наступному році?
За що платити?
Яких же правил, обумовлених законодавчо, повинні дотримуватися суб'єкти-власники ЦБ і чи передбачені пільги для пенсіонерів?
Чи треба платити податок з продажу акцій, які у власності більше 3 років?
Чи оподатковується податком продаж акцій перейшли у спадок?