Реклама
Реклама
Реклама

Ай-ай, кіт хаус і саламандра: Світлана Акулова - про поповнення колекції зоопарку

На початку жовтня Світлана Акулова була офіційно призначена директором Московського зоопарку, до цього вона більше півроку виконувала його обов'язки

На початку жовтня Світлана Акулова була офіційно призначена директором Московського зоопарку, до цього вона більше півроку виконувала його обов'язки. В інтерв'ю mos.ru Світлана Акулова поділилася планами поповнення колекції новими звірами і птахами, розповіла про те, що всі вольєри оснастять камерами для цілодобових онлайн-трансляцій, а по зоопарку розставлять автомати з кормом для кожної тварини. Вона також повідомила, коли почнеться будівництво моста через Велику Грузинську вулицю, і анонсувала повернення голубники на вежу біля головного входу.

- Світлана Володимирівна, 1 жовтня ви офіційно призначені керівником Московського зоопарку. Однак працюєте в його адміністрації з 2013 року. Розкажіть, як зоопарк буде розвиватися в найближчому майбутньому, що буде змінюватися?

- Я ставлю перед собою мету зробити Московський зоопарк сучасним природоохоронним і освітнім центром світового рівня. Ми вже почали відновлювати програми по збереженню рідкісних і зникаючих видів тварин, які свого часу не були реалізовані.

Ми відновимо програму по розмноженню найбільших літаючих птахів - дрохв, найменших бабаків Мензбира (в дикій природі живуть тільки на заході Тянь-Шаню. - Прим. Mos.ru) і рибного пугача - рідкісної і маловивченою птиці, що знаходиться на межі вимирання.

Сурков Мензбира і рибного пугача ми придбаємо вперше

Дрохви є в колекції Московського зоопарку, ми просто відновимо їх дослідження, яке було припинено, почнемо обмінюватися особинами з іншими зоопарками країни і світу для отримання потомства. А ось бабаків і рибного пугача ми придбаємо вперше. Бабаки Мензбира взагалі ніколи не були представлені в зоопарках. Ми не тільки доповнимо ними і рибним пугачів свою колекцію, а й будемо працювати над тим, щоб вони дали здорове потомство.

Також у нас тривають програми з вивчення і збереження далекосхідного леопарда і амурського тигра. І леопард, і амурський тигр є в колекції нашого зоопарку.

Всі програми з вивчення і збереження рідкісних видів тварин працюють за єдиним принципом. Зоологи вивчають тварин, особливості їх поведінки, стан здоров'я, роблять аналізи і обмінюються інформацією один з одним. Головна мета - отримати життєздатне потомство, яке теж зможе дати дитинчат. Так поступово зоопарки всього світу працюють над відновленням популяцій рідкісних і зникаючих видів.

Хочемо поповнити колекцію рожевими голубами, які в дикій природі мешкають на острові Маврикій, і дивовижним тваринним ай-ай

- Тобто природоохоронний вектор розвитку вплине на підбір тварин для зоопарку? У вас з'явиться більше рідкісних і червонокнижних видів?

- Звичайно, ми багато в чому переглянемо підхід до оновлення колекції. У нас можуть з'явитися рідкісні, вимираючі тварини, яких ніколи раніше не було в Московському зоопарку. Нашим завданням стане вивчити їх і знайти можливості для їх розмноження і відновлення чисельності популяції.

Крім уже названих тварин, ми хочемо поповнити колекцію рожевими голубами, які в дикій природі мешкають на острові Маврикій, і дивовижним тваринним ай-ай, або мадагаскарської Руконіжка, як його ще називають. Це примат, схожий на лемура. У нього пухнаста чорно-бура шерсть, довгий хвіст і подовжені пальці з кігтиками. Ай-ай - нічна тварина. Але в теплу ясну погоду його можна побачити гріються на сонці. Правда, якщо він зауважує, що за його денним неспанням спостерігають, ховається. У зоопарках по всьому світу налічується лише півсотні особин цих тварин.

Плануємо, що ай-ай і рожеві голуби приїдуть до нас з Парку дикої природи імені Даррелла (знаменитий письменник і натураліст Джеральд Даррелл заснував парк на острові Джерсі (Нормандські острови) в 1959 році. - Прим. Mos.ru). Ми ведемо переговори про передачу, і фахівці парку Даррелла попередньо вже дали свою згоду. Також ми домовилися з ними про передачу в Московський зоопарк декількох видів маленьких мавпочок тамаринів.

Якщо говорити про найближче поповненні колекції, то до кінця грудня ми чекаємо мавпу Діану, яка складе пару до вже живе у нас мавпі. А також до нас приїде очеретяний кіт (хаус)

Якщо говорити про найближче поповненні колекції, то до кінця грудня ми чекаємо мавпу Діану, яка складе пару вже живе у нас мавпі. А також до нас приїде очеретяний кіт (хаус). Його ще називають болотяної риссю. Це рідкісна тварина занесена до Червоної книги Росії. У Московському зоопарку його не експонувалися вже більше 40 років.

У Московському зоопарку його не експонувалися вже більше 40 років

Ми будемо вибудовувати свою колекцію не просто для розваги публіки, а щоб зберегти популяції тварин, що знаходяться на межі зникнення, яким дійсно потрібна допомога людини і зоопарків. Хоча, природно, в Московському зоопарку завжди будуть харизматичні тварини, заради яких приходять відвідувачі, - ведмідь, лисиця, вовк, жираф.

- Чи зміниться навігація в зоопарку - більше інформаційних стендів про тварин, більше освітніх плакатів?

- Зараз розробляється цілий ряд просвітницьких стендів, навчальних матеріалів, все це великий окремий проект. Його реалізація запланована на 2017 рік. Поки можу сказати, що буде багато інформаційних матеріалів, які спрямовані на виховання відповідальності людини за збереження природи, рідкісних видів тварин. Я іноді чую такі скарги від співробітників зоопарків в інших містах: «Люди не розуміють правил зоопарку, у відвідувачів не той рівень, споживацьке ставлення до тварин». І так далі. Так ви працюйте з відвідувачами, навчайте їх, розповідайте, що можна робити, що не можна, створюйте умови.

Наприклад, у нас була постійна проблема з годуванням тварин. Люди приносили з собою булочки, щоб годувати качок. Ми поставили три апарати, які продають корм. Тепер відвідувачі вже не везуть їжу з собою. І цікавий факт: раніше наші качки не дуже охоче їли цей корм, коли отримували його від кіперів (співробітників зоопарку). Але ось їх стали годувати відвідувачі, до ставка почали злітати голуби, горобці і чекати частування. І що ви думаєте? Качки теж тепер його полюбили. Це був хороший приклад того, коли створення умов, інфраструктури та інформування людей обернулися благом для всіх, в тому числі для мешканців зоопарку.

- А чи плануєте збільшити кількість апаратів з кормом для звірів і птахів?

- Ми плануємо не просто збільшити кількість апаратів з кормом, а зробити так, щоб у кожної тварини був свій апарат, зі своїм раціоном. Є, наприклад, вендингові автомати, які продають квіти. Можна зробити такий же апарат, але з гілочками для жирафів. Справа в тому, що наш жираф Самсон дуже любить, коли його пригощають відвідувачі, хоча це і не корисно для нього. Нам довелося навіть поставити співробітника, який не дозволяє гостям робити це. Самсон цього співробітника не злюбив і ходить трохи сумний. Нашим зоологам належить оцінити, чи можливо поставити для нього апарат з гілочками і підібрати раціон кормів для продажу через вендинг для інших наших мешканців.

Нашим зоологам належить оцінити, чи можливо поставити для нього апарат з гілочками і підібрати раціон кормів для продажу через вендинг для інших наших мешканців

Будівництво павільйону «Китай» з рідкісними птахами, саламандрою, пандами та золотими мавпами почнеться вже в 2017 році

- Чи будуть побудовані нові павільйони в Московському зоопарку?

- На стадії розробки 3D-макет павільйону «Китай». Він з'явиться поруч з нашою оранжереєю. Там зараз знаходиться дитячий майданчик, яка не користується особливою популярністю, а також тимчасовий гараж для машин зоопарку.

Ми плануємо розчистити це місце, прибрати гараж і зробити великий павільйон «Китай». Він буде з трьох насипних рівнів і своїм зовнішнім виглядом нагадає відвідувачам пагоду. Задумка така, що в павільйоні «Китай» гості зоопарку будуть повністю занурені в атмосферу цієї країни, навколо будуть тільки місцеві рослини, птахи і тварини, з павільйону гостям не буде видно вулицю.

На першому рівні розміститься парк птахів. Блакитну сороку для нього ми вже привезли, чекаємо білого вухатого фазана, підбираємо інших мешканців. На другому рівні парку-пагоди розташується вольєр для гігантської саламандри. Схожий вольєр з саламандрою є в Празькому зоопарку. Завдяки спеціальній підсвічуванні людина може спостерігати за нею і в денні, і в нічні години і навіть бачити, куди вона ховається. У дикій природі таке неможливо.

На третьому рівні павільйону будуть мешкати два види панд: наші червоні панди і великі чорно-білі, яких ми з нетерпінням чекаємо з Китаю. Також ми ведемо переговори з зоопарком Праги про передачу для нашого павільйону золотих мавп.

Цей павільйон буде побудований як просвітницький проект. Не просто для того, щоб люди прийшли, подивилися і забули. Там наші гості дізнаються про проблеми цих тварин в дикій природі, про те, що вони гинуть через вирубку лісів і інтенсивного будівництва промислових підприємств в Китаї. Для будівництва триярусного павільйону не доведеться робити фундамент, зачіпати комунікації. Як я вже сказала, він буде насипним. А це означає, що не буде потрібно тривалих узгоджень по його будівництву.

А це означає, що не буде потрібно тривалих узгоджень по його будівництву

Ми плануємо, що будівництво павільйону «Китай» з рідкісними птахами, саламандрою, пандами та золотими мавпами почнеться вже в 2017 році. Частина вкладень - це кошти зоопарку, позабюджетні. А частина ми плануємо отримати від інвесторів.

- Вхід в цей павільйон буде платним чи безплатним?

- Якщо наші інвестори, яких ми будемо шукати, поставлять умови по швидкій окупності проекту, то доведеться ввести невелику окрему плату, хоча б символічну, за відвідування павільйону. Така практика поширена в зоопарках в усьому світі, коли окремі, особливо цікаві експозиції і сафарі-парки на території зоопарків стягують додаткову плату за вхід.

У зимових вольєрах дивитися на мавп навіть зручніше, ніж в літніх, - тварини ближче до відвідувачів. Плюс до всього в оновленому павільйоні «Мавпи» є лавочки, де можна сидіти і без поспіху спостерігати за своїми улюбленцями

- Як змінився павільйон «Мавпи», який ремонтували в цьому році?

- Оновлений павільйон «Мавпи» наші відвідувачі вже можуть побачити. Він змінився і зовні, і всередині. Зовні він розфарбований як яскравий африканський ліс. На стінах навіть є графіті-портрети наших найчарівніших мавп - горили Ами і орангутанга Чапи. Всередині він теж став більш барвистим, також наші наукові фахівці підготували цікаву інфографіку про мавп. У зимових вольєрах дивитися на мавп навіть зручніше, ніж в літніх, - тварини ближче до відвідувачів. Плюс до всього в оновленому павільйоні «Мавпи» є лавочки, де можна сидіти і без поспіху спостерігати за своїми улюбленцями.

До речі, вже другу зиму поспіль ми продовжимо проводити «теплі» екскурсії. Маршрут буде побудований по павільйонах теплолюбних тварин: жирафів, зебр, мавп, птахів, метеликів. І звичайно ж, наших мавп.

Голубник повернеться на колишнє місце - на вежу біля головного входу. Голуби будуть вільно літати над Москвою і повертатися в зоопарк

- На якому етапі реконструкція зоопарку?

- У минулому році завершився черговий етап реконструкції. Був зроблений ремонт і відновлені інженерні комунікації каналізації, водопроводу, водостоку, теплових мереж. Ми встановили нові системи охоронно-пожежної сигналізації, відеоспостереження на території і у всіх павільйонах, оновили зовнішні огорожі по периметру зоопарку і зробили нові пандуси. Також був почищений ставок на території старого зоопарку, оновлено освітлення.

Тепер нам належить провести реконструкцію пішохідного моста через Велику Грузинську вулицю. Ширина моста становить всього 2,5 метра, і влітку на ньому накопичувалася пробка з людей. Адже у нас у вихідні відвідуваність досягає 70 тисяч чоловік в день. Після реконструкції ширина моста буде збільшена до 14,5 метра, а сходи замінять на широкі пандуси, які будуть обігріватися в зимовий час. Ми вже узгодили планування і приступаємо до проектування. Будівельні роботи почнуться навесні.

Також в найближчих наших планах реконструкція дитячого зоопарку. Ці роботи ми плануємо почати і завершити в 2017 році. Зараз вирішуються питання відселення тварин на інші наші території і перекладу персоналу.

Після реконструкції в дитячому зоопарку з'являться нові вольєри для тварин, просвітницькі стенди, почне працювати відкритий лекторій, дві контактні площадки для спілкування дітей з тваринами. Ми зможемо проводити там для шкіл безкоштовні уроки біології.

- Ви сказали, що тварин і персонал дитячого зоопарку переведуть на інші території. А куди?

- У нас є три території. Це сам Московський зоопарк, який займає площу в 21 гектар, і зоопітомніке під Волоколамському площею 190 гектарів, де ми вирощуємо, вивчаємо і намагаємося розмножити знайдених в дикій природі червонокнижних тварин. Також є зоосад в Великому Устюзі.

Частина тварин ми переселимо на стару територію Московського зоопарку і зробимо маленьку контактну площадку. Інша частина мешканців поїде в зоопітомніке. А голубник повернеться на колишнє місце, де вона була до створення дитячого зоопарку - на вежу біля головного входу. Голуби будуть вільно літати над Москвою і повертатися в зоопарк. Мені здається, городянам це повинно сподобатися. Всі наші співробітники залишаться з нами і продовжать працювати як в зоопітомніке під Волоколамському, так і в Москві.

- А розпочато проект розширення ваших територій за рахунок експозиції в парку «Лосиний Острів». Що це буде за експозиція?

- Це буде спільний проект з Департаментом природокористування міста Москви. В Московський зоопарк часто надходять постраждалі дикі звірі та птахи. Ми всіх приймаємо і лікуємо. Хоча так не повинно бути, адже вони не проходять карантин. У парку «Лосиний Острів» ми хочемо створити реабілітаційний центр, куди будуть потрапляти такі тварини, відновлюватися, а потім ми будемо випускати їх в дику природу. Мова йде, звичайно ж, не про екзотичних звірів і птахів, а про мешканців середньої смуги Росії.

У «лосинах Острові» ми зможемо проводити майстер-класи для столичних студентів-ветеринарів, просвітницькі лекції, відкриті уроки, організуємо клуб волонтерства. Проект дуже цікавий, і мені хочеться вірити, що нас підтримають.

Протягом року ми оснастили всі вольєри відеокамерами. Цілодобові трансляції йтимуть на сайті Московського зоопарку

- Світлана Володимирівна, а чи з'являться технічні нововведення в зоопарку?

- Їх буде досить багато. Так, з початку майбутнього року почне працювати наш мобільний додаток з аудіогідом, озвученим Миколою Дроздовим. У ньому також передбачена функція доповненої реальності з можливістю робити фото з 3D- моделями тварин. Користувач отримає інтерактивну карту зоопарку з можливістю складати маршрути, купувати квитки і замовляти екскурсії.

Протягом року ми оснастили всі вольєри відеокамерами. Цілодобові трансляції йтимуть на сайті Московського зоопарку. До того ж ми найближчим часом плануємо ввести СМС-оплату опікунства над тваринами. Всі бажаючі зможуть підключатися до програми опікунства і вносити плату за допомогою СМС-повідомлень.

Найекономічніші в змісті дрібні гризуни, найвитратніші - хижі звірі й птахи. Так, наприклад, їжа для леопарда обходиться в дев'ять тисяч рублів щодня. Витрати на корм для слона - це один мільйон рублів на рік

- Скільки людей опікують тварин із зоопарку?

- Цього року ми уклали 90 контрактів на опіку тварин. Всього під патронатом знаходяться більше 120 мешканців. Серед опікунів є як приватні особи, так і компанії. Під опікою знаходяться найрізноманітніші тварини: жираф Самсон, єноти, біла полярна сова.

Вартість опіки розраховується з щоденного раціону, частково в суму включені витрати на утримання. Внески варіюються від кількох сотень рублів до декількох сот тисяч в місяць. Найекономічніші в змісті дрібні гризуни, найвитратніші - хижі звірі й птахи. Наприклад, їжа для леопарда обходиться в дев'ять тисяч рублів щодня. Витрати на корм для слона - це один мільйон рублів на рік. А ось містити маленького гризуна, наприклад пегого путорака, зможе навіть школяр.

Опікуни отримують різні бонуси, в тому числі карту опікуна, що дає право безкоштовного відвідування зоопарку її власнику і одному дорослому супутнику протягом всього терміну дії карти. Також опікуни можуть встановити на вольєрі табличку, отримувати фотографії тварини, відвідувати спеціальні заходи і отримувати звіти про життя свого підопічного.

Всі новорічні свята ми будемо працювати без вихідних. На наступний рік складається насичена програма виставок. Можу сказати, що одна з них буде присвячена кажанам

- А росте чи кількість відвідувачів і що впливає на це?

- На період з 1 січня по 1 вересня в зоопарк прийшли близько 2,5 мільйона чоловік. Це більше на 1,5 мільйона, ніж за аналогічний період минулого року. Я пов'язую це зі зміною розкладу - з липня цього року зоопарк почав працювати по понеділках, великою кількістю просвітницьких програм, свят, виставок. І ми продовжуємо роботу в тому ж ключі.

Наприклад, протягом листопада всі власники прізвищ, пов'язаних з комахами, отримають 50-відсоткову знижку на квиток до зоопарку. У листопаді до нас приїде Дід Мороз з Великого Устюга, звідси він почне свою подорож по Росії. Перш ніж вирушити в новорічне турне, він проведе у нас свято 24 листопада. Всі новорічні свята ми будемо працювати без вихідних.

На наступний рік складається насичена програма виставок. Можу сказати, що одна з них буде присвячена кажанам. Але я не впевнена, що ми дамо знижку відвідувачам з прізвищами, схожими на їх назви. Будемо готувати для городян і гостей Москви щось нове.

Будемо готувати для городян і гостей Москви щось нове

Розкажіть, як зоопарк буде розвиватися в найближчому майбутньому, що буде змінюватися?
У вас з'явиться більше рідкісних і червонокнижних видів?
Чи зміниться навігація в зоопарку - більше інформаційних стендів про тварин, більше освітніх плакатів?
І що ви думаєте?
А чи плануєте збільшити кількість апаратів з кормом для звірів і птахів?
Вхід в цей павільйон буде платним чи безплатним?
А куди?
Що це буде за експозиція?