Реклама
Реклама
Реклама

Експерти про малий агробізнесі: "Є умови, але люди бояться почати свою справу через корупцію"

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

17 липня 2015 року, 6:50 Переглядів: 17 липня 2015 року, 6:50 Переглядів:   З відкриттям нового заводу в Одесі з'явиться 2 тисячі робочих місць

З відкриттям нового заводу в Одесі з'явиться 2 тисячі робочих місць. Фото: & nbsp; 24tv.ua.

Вчора міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко і голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі відкрили в порту Південний новий маслоекстракційний завод . Очікується, що західні інвестори в найближчі п'ять років вкладуть в підприємство $ 600 млн. Після відкриття заводу губернатор і міністр відвідали виноробне господарство під Одесою і поспілкувалися з аграріями. А "Сегодня" дізналася у експертів, що потрібно для успішного розвитку малого та середнього аграрного бізнесу в нашому регіоні.

Директор нового підприємства В'ячеслав Петрище заявив, що це найбільший сучасний завод в Україні та Європі. "Коли ми відкривали першу чергу, пообіцяли, що через два роки тут вже буде завод. Ми добудували його за 17 місяців, хоча на цей період випали і криза , і Майдан , І війна ", - зізнався Петрище. Нове підприємство поки запропонувало 250 робочих місць, але коли будівництво заводу остаточно закінчать (через п'ять років), штат співробітників розширять до 2000 чоловік.
На думку експертів, аграрний бізнес в Одесі і в Україні в цілому розвивався б краще, якби нам вдалося перемогти корупцію. Як розповів нам одеський підприємець Ілля Маник, який має власний аграрний бізнес в дев'яти країнах світу, його партнери з Франції відмовилися працювати в Одесі після того, як від них зажадали хабар; австралійці теж чекають, коли все буде по закону. "У нашому регіоні - кращі чорноземи в усьому світі і сприятливий клімат для землеробства. Але навіть в Африці немає такої корупції. Люди просто бояться починати свою справу в Україні", - говорить Маник.
А що стосується виноградарства, то, за словами фахівців, зараз в регіоні виживають тільки великі виноробні підприємства із замкнутим циклом - від грона до пляшки. "Потенціал для розвитку виноробства не дає його використовувати через відсутність підтримки: держава перестала допомагати виноробам, а податкове навантаження збільшило", - розповів нам професор кафедри садівництва і виноградарства Одеського аграрного університету Едуард Хреновскую.

Його колега, доктор економічних наук Василь Попович, пояснив, що в цілому розвитку малого і середнього агробізнесу в області перешкоджає цілий ряд факторів. "Ціни на паливо і добрива ростуть швидше, ніж на сільськогосподарську продукцію, непомірні податки змушують підприємців в малому і середньому агробізнесі здійснювати самозахоплення земель без реєстрації, приховувати використовувані землі і дані про персонал. Також відсутній ефективний механізм кредитування та страхування", - пояснює Попович.

На думку нашого співрозмовника, всі ці чинники, а особливо діюча система оподаткування, приведуть до подальшого згортання малого і середнього бізнесу або його переходу в тінь і розростання тіньових схем. "Всі ці проблеми необхідно вирішувати в комплексі з удосконаленням законодавства і механізмів державної підтримки", - вважає фахівець.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Експерти про малий агробізнесі:" Є умови, але люди бояться почати свою справу через корупцію "". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Марія Крижанівська

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ