Реклама
Реклама
Реклама

✈ Які існують тарифи на авіаквитки. Коди тарифів авіаквитків

  1. Основні види тарифів на авіаквитки
  2. Коди тарифів авіаквитків

Тариф авіаквитка - це плата, що стягується авіакомпанією за надання певного набору послуг з авіаперевезення. Авіакомпанії застосовують різні тарифи, але мандрівники часто не замислюються, що позначає той чи інший тариф. Насправді важливо, за яким тарифом придбаний квиток на літак, так як умови тарифу - це договір між вами і перевізником.

Насправді важливо, за яким тарифом придбаний квиток на літак, так як умови тарифу - це договір між вами і перевізником

Знання умов тарифу необхідно на випадок повернення або обміну авіаквитка . Ніхто не застрахований від того, що можуть змінитися обставини і може знадобитися поміняти дату подорожі або напрямок. Тарифи залежать від класів обслуговування, маршрутів польотів, можуть мати знижки, залежатиме від часу перебування в місці призначення. Вибираючи найдешевший авіаквиток, Ви повинні розуміти, що він дешевий тільки по тому, що у нього багато обмежень. І купувати такі авіаквитки можна тільки в тому випадку, якщо ви на 100% впевнені в дату і маршрут перельоту.

У цій статті ми розповімо, які існують основні тарифи на авіаквитки та їх коди. Володіючи такою інформацією, можна підібрати для себе найбільш вигідний тариф без ризику втратити вкладені кошти.

Основні види тарифів на авіаквитки

Базовий (повний) тариф на авіаквитки

Базовий (повний) тариф - це найбільш зручний і гнучкий варіант з усіх існуючих варіантів оформлення квитка на літак. За таким тарифом бронювання квитка можливо за один рік до дати вильоту, причому, при необхідності, дату вильоту і маршрут можна змінити без додаткових внесків і штрафів. Також без обмежень можна обміняти і повернути квиток на літак до і після дати вильоту. Вартість авіаквитка при цьому повертається повністю.

Екскурсійний тариф

Екскурсійний тариф - перехідний тип тарифів між нормальними і спеціальними, він менш жорсткий. За таким тарифом немає обмежень на термін бронювання і викупу авіаквитка. Квиток на літак може бути з відкритою датою або із закритою. Допускається зміна дати зворотного вильоту в межах терміну дії тарифу. Також можна здати авіаквиток до або після терміну вильоту. На деяких напрямках діє «правило неділі», тобто ви повинні будете провести ніч з суботи на неділю в країні призначення незалежно від того, в який день тижня ви в цю країну прибули. Авіаквиток діє від одного до шести місяців.

Спеціальні тарифи на авіаквитки

Спеціальні тарифи - це тарифи, якими користується основна маса пасажирів через їх доступності, до того ж, якість сервісу залишається незмінним. Однак, чим дешевший тариф, тим жорсткіші умови його застосування. Наприклад, неможливість зміни дати вильоту або маршруту, повернення лише частини вартості невикористаного квитка на літак. Тому, має сенс розглянути основні умови застосування і обмеження спеціальних тарифів більш детально.

  • Дитячий тариф. Він діє на всіх напрямках всіх авіакомпаній. Авіаквиток для дітей до 2-х років обійдеться за 10% вартості дорослого квитка на літак, для дітей від 2-х до 12 років - за 50% ціни. Для перевезення немовляти можна безкоштовно замовити люльку.

  • Молодіжний тариф - для пасажирів, які не досягли 24, 25 або 26 років (В залежності від напрямку) на момент початку подорожі. Цей тариф може бути застосований в 2-х випадках:
    1. Коли знижка накладається до нормального тарифу економ-класу. Квиток на літак при цьому, з відкритою датою і дійсний протягом року без можливості повернення. Викуповується такий авіаквиток не раніше, ніж за 3-7 днів до вильоту.
    2. Коли на екскурсійний тариф накладається молодіжна знижка, при цьому, політ для молоді здійснюється на тих же умовах, тільки дешевше.

  • Подружній тариф. Тариф застосовується на обмеженому числі напрямків. За його умовами на авіаквиток одному з подружжя надається знижка в 50% від повної вартості квитка на літак першого, бізнес або економ класу. Такий авіаквиток дійсний протягом одного місяця. Умови повернення регламентовані спеціальними правилами.

  • Сімейний тариф. Тариф застосовується при польотах в обмежену кількість країн. За його умовами надається знижка 50% на повний тариф економ-класу для супроводжуючого чоловіка, або дітей від 2-х до 25 років. Інші додаткові знижки даний тариф не передбачає. Авіаквиток діє протягом одного місяця.

  • Пенсійний тариф. Тариф застосовується для перельотів в Європу, крім Великобританії та Скандинавії і може бути застосована на повний і екскурсійний тарифи. Дана знижка діє для пасажирів досягли 55-60 років і старше (Точний вік визначає авіакомпанія), і зазвичай, становить від 25 до 30%.
    Крім того, для такої категорії громадян, деякі авіакомпанії, наприклад Аерофлот, іноді пропонують спеціальні акції зі зниженими розцінками. При цьому з певними обмеженнями, такими як: неможливість зміни дати вильоти та повернення авіаквитка, обмежене число напрямків, обмежені терміни перельоту і конкретні дати вильоту.

  • Групові тарифи на авіаквитки - це окрема категорія авіаквитків. Існують безліч варіантів групових тарифів - для груп учнів, моряків, спортсменів тощо Розглянемо найбільш популярні:
    - Груповий туристичний тариф. Тариф діє тільки для організованих туристичних груп в кількості від 4 до 20 осіб (в залежності від напрямку). Обмеження також накладається і на термін перебування (мінімальний і / або максимальний).
    - Тариф для груп школярів. Тариф застосовується для груп від 10 дітей освітніх закладів віком від 12 до 19 років і супроводжуючого їх керівника. При цьому метою поїздки повинно бути підвищення рівня освіти і культурний обмін.

Знижки по груповим тарифом часто виявляються менше, ніж за іншими пільговими тарифами, тому купуючи квитки на літак уточніть, чи не вигідніше вам придбати їх за іншими пільговими тарифами.

  • Тариф ПЕКС (PEX). фіксує дати вильоту туди і назад. Бронювання і викуп авіаквитків за таким тарифом проводиться одночасно. Дату вильоту змінити можна, але тільки після додаткової оплати (штрафу). Також діють обмеження на термін перебування в країні. У разі, якщо турист не полетів у встановлені терміни зі своєї вини, гроші за невикористаний квиток на літак не повертаються або повертаються за вирахуванням встановленого штрафу. Термін дії авіаквитка не більше трьох місяців.

  • Тариф АПЕКС (APEX). Квитки на літак по даному тарифу оформляються одночасно з бронюванням, в певний термін до дня вильоту. Дати вильоту і прильоту строго фіксовані, допускається перебронювання і повернення зі штрафом. Існує також можливість переоформити авіаквиток т початкового пункту вильоту за вищою вартістю. Термін дії авіаквитка від декількох днів до трьох місяців.

  • Тариф SUPER SAVER - найдешевша група тарифів. Вони мають додаткові обмеження: крайні терміни покупки авіаквитка за таким тарифом частіше бувають: за 3, 7, 14, 21 день і навпаки - не раніше 3-х, 7 днів і т.д. Дані тарифи не діють в певні дні (BlackOut days). До даної групи SUPER SAVER тарифів відносяться:
    - СУПЕР-ПЕКС. Термін дії авіаквитка до 3-х місяців. Неможливо змінити дату вильоту і прильоту. Встановлено мінімальний термін перебування. Здати авіаквиток можна за добу до рейсу.
    - СУПЕР-АПЕКС. При цьому тарифі неможливий повернення грошей у разі запізнення на рейс.
    - ПРОМО - тарифи, що розробляються кожною авіакомпанією самостійно. За умовами вони схожі на тариф СУПЕР-АПЕКС, тільки, з ще більш жорсткими умовами.

Коди тарифів авіаквитків

Наявність букв в коді тарифу може розповісти наступне:

  • SS - даний тариф авіаквитків має обмеження і передбачає завчасний викуп квитка на літак (за 3-14 днів до дати вильоту);

  • ZZ - молодіжний тариф авіаквитків (для молоді до 24 років);

  • Q - молодіжний тариф авіаквитків економ-класу (для молоді до 25 років). Термін оформлення не раніше 7 днів до вильоту, максимальний термін перебування в пункті призначення - 6 місяців або 1 рік;

  • CD - пенсійний тариф авіаквитків (жінки старше 55, чоловіки 60 років);

  • OW - тарифи авіаквитків в одну сторону;

  • RT - тарифи авіаквитків «туди і назад»;

  • 1M - тарифи авіаквитків «туди і назад за умови повернення не пізніше, ніж через 1 місяць»;

  • 3M - тарифи авіаквитків «туди і назад за умови повернення не пізніше, ніж через 3 місяці»;

  • Y - тарифи авіаквитків економ класу;

  • W - тарифи авіаквитків економ-преміум класу;

  • C - тарифи авіаквитків бізнес класу;

  • H - тариф Super Saver (спеціальна пропозиція). Економ-клас, термін оформлення за 7 днів до вильоту, мінімальний термін перебування в пункті призначення ніч з суботи на неділю, максимальний - 1 місяць;

  • V - тариф Apex. Економ-клас, термін оформлення за 7 днів до вильоту, мінімальний термін перебування в пункті призначення ніч з суботи на неділю, максимальний - 1 місяць;

  • K - тариф Pex. Економ-клас, мінімальний термін перебування в пункті призначення 3 дні або ніч з суботи на неділю, максимальний - 3 або 6 місяців;

  • EE - екскурсійний тариф;

  • M - екскурсійний тариф економ-класу. Мінімальний термін перебування в пункті призначення 3 дні або ніч з суботи на неділю, максимальний - 6 місяців.


ще цікавіше