Реклама
Реклама
Реклама

Золоті берега. Аеродром і "хатинки" мільйонерів на Дніпрі: ексклюзивні фото та відео

Після скандалу з котеджами на Трухановому острові "Обозреватель" вирішив з'ясувати, де ще заповідні київські берега Дніпра перейшли в приватні руки. Ми виявили не тільки безліч вілл і маєтків (деякі стоять на стратегічних об'єктах), але і приватизований острів і навіть аеродром. Нахабства, з якою "господарі життя" забудовують берег, можна безмірно дивуватися.

Кілька днів тому Київрада створила комісію, яка перевірить законність будівництва будівель на Трухановому острові. Але, як показує дослідження "Обозревателя", боротьба з самозахопленням столичних земель практично не ведеться.

У Водному і Земельному кодексі чітко вказано, що ближче, ніж за 100 метрів від берега Дніпра будь-яка господарська діяльність суворо заборонено. Віддавати прибережну територію в оренду дозволено в двох випадках: використання її в рекреаційних цілях (облаштування зони відпочинку) і в разі ведення сільського господарства, зокрема сінокосу та випасу худоби.

Аеродром в Гідропарку

Ось таку "пташку" містять в Гідропарку

На острові Долобецький, в кілометрі від пляжу "Венеція", серед густих дерев розташовані сучасні ангари, в яких знаходяться, як нашому виданню розповіли в Київському еколого-культурному центрі, щонайменше - два вертольоти і два гідроплана. Поруч знаходиться і злітно-посадкова смуга. Власником аеродрому є приватна будівельна компанії "Кроун" ( см.документ ). Засновником цієї компанії, за чутками, є екс-депутат Київради, колишній голова комісії з питань землекористування та містобудування Андрій Кобринський.

... По розбитій грунтовій дорозі підходимо до металевих воріт міні-аеродрому. Ніякої хвіртки або дзвінка, щоб викликати охорону, тільки камера відеоспостереження на будівлі. За стежкою вздовж паркану (її протоптали відпочиваючі в надії обійти комплекс) спускаємося до води. Ми очікували побачити демонтований паркан і можливість потрапити на пляж, адже ще два роки тому рішенням Господарського суду Києва територія аеродрому була визнана поза законом і власників зобов'язали звільнити ділянку. Але історія закінчилася як завжди: паркан ніхто не зніс, а в деяких місцях він навіть "виріс" до 5 метрів.

Вирішуємо обійти комплекс з протилежного боку. Там вже територія іншого розважального комплексу, тут встановлені міні-будиночки для відпочиваючих, волейбольний майданчик, батут ... Як і в попередньому випадку, вихід до берега перегороджує металевий паркан. Охорони на території не було, тільки в ста метрах на помості сидів чоловік, проте при ближчому розгляді з'ясувалося, що це ... опудало. Точно так само роблять фермери, коли хочуть відлякати "шкідливих" птахів. Але в нашому випадку - це захист, мабуть, від надто цікавих людей.

Яка ж історія "секретного" аеродрому в Гідропарку? У 2007-му році Київрада передала компанії "Кроун" земельну ділянку на тривалий термін оренди. Через три роки Господарський суд Києва визнав договір оренди недійсним, однак підприємці його проігнорували. У 2013-му Господарський суд зобов'язав "формуючий" прибрати аеродром, але з цього нічого не вийшло.

"Представники компанії" Кроун "оскаржив рішення суду вже через рік і домоглися визнання договору оренди законним", - розповіли "Обозревателю" у прес-службі прокуратури Києва.

Будиночок на стратегічному об'єкті

Прагнення відхопити собі ділянку пожирнее у деяких людей супроводжується іноді повною відсутністю здорового глузду. У 8 км вниз від Південного моста в Києві на березі Дніпра виросло маєток.

Місце у всіх сенсах ідеальне: красивий вид на Дніпро, тиша ... Ось тільки є одне "але": в декількох десятках метрів від цього "оазису" скидається відфільтрована від каналізації вода з Бортницької станції аерації. Рибалки називають це місце "вирує", через постійне вирування води. Кажуть також, що тут ідеальне місце для риболовлі, правда за якість "продукту" ніхто відповідати не береться.

Будиночок на "ароматному" березі

Вишикувавшись, його власники відразу ж почали відгороджуватися бетонним парканом. Мало того, по воді протягнули колючий дріт!

Так було деякий час назад. Фото надано Асоціацією рибалок України

Цим власники ділянки не тільки обмежили доступ до берега інших громадян, а й порушили заборону на будівництво поруч зі стратегічними об'єктами - під ділянкою проходить колектор, і будь-яке будівництво в охоронній зоні (5 м в обидва боки від труби) категорично заборонено.

Ситуація ускладнювалася тим, що господарі не пускали на дільницю працівників "Київводоканалу", які здійснювали заміри якості очищеної на Бортницькій станції води, що скидалася в Дніпро. А якби показники раптом почали зашкалювати? Тоді і до екологічної катастрофи недалеко.

"Ми направляли звернення до правоохоронних органів. Нарешті, власники садиби прибрали колючий дріт, проте доступ до води так і залишився обмежений. З-за паркану нашим співробітникам доводиться буквально вмовляти власників ділянки пропустити їх до Дніпра", - розповіли "Обозревателю" у прес- службі ПАТ "Київводоканал".

Наші кореспонденти побували на місці скандального ділянки. Хоча колючого дроту на березі вже немає (її рулони валяються біля паркану маєтку), зате трьохсотметровий ділянку берега по обидва боки огороджений парканом. В Асоціації рибалок України "Обозревателю" розповіли, що дана ділянка спочатку брався не під будівництво, а ... для випасу тварин і сінокосу. Це підтверджує і електронна кадастрова карта України.

Особняки на узбережжі і приватний острів

Тут навряд чи дозволять позасмагати на березі

Конча-Заспа. Елітне селище знаходиться в 15 км від Києва. На в'їзді з боку Дніпра нас зустрічають солідні особняки в 4-5 поверхів. Берег річки здебільшого закутий в бетон. Біля численних причалів погойдуються яхти вартістю по кілька мільйонів кожна. Деякі господарі вважають за краще пологий вихід до води з можливістю завезення своїх плавзасобів в гаражі. Володіють ними "успішні" українці: депутати, чиновники, прокурори і бізнесмени.

Заповітні берега Конча-Заспи

У дворах елітних особняків практично не видно людей, напевно, господарі трудяться в поті чола. Або ж сховалися від всюдисущих журналістів. Але як тільки причалюємо до однієї з набережної (берег по закону - загальний), відразу ж вискакує охоронець і заявляє, що це приватна територія.

Біля одного з особняків помічаємо робочих, у нього і цікавимося, чи не "тримає в облозі" чи прокуратура господарів щодо забудови набережної?

"Ви що! Прокуратура сама тут будується", - посміхається хлопець.

"Скромно" і зі смаком

На виїзді із затоки звертаємо увагу на острів - там встановлена ​​добре помітна табличка з написом "Приватна власність". Поруч будка охоронця, мангали, альтанки. Можна лише позаздрити спритності власника ділянки, який крім самого берега прибрав до рук майже половину (0,7 Га) острови. У відкритій електронної кадастровій карті України дана частина острова позначена як об'єкт рекреаційного призначення, тобто територія, призначена для відпочинку, спорту і туризму ...

У сусідній затоці помічаємо бетонну набережну, біля якої пришвартований дорогий катер, а трохи вище стоїть дерев'яна альтанка. За галявині гуляє літня жінка з дитиною - в компанії охоронця. Природно, про власників садиби нам нічого не сказали, однак в кадастровій карті України дана земельна ділянка значився ... в комунальній власності. Його цільове використання - туристичні та оздоровчі цілі. Не інакше як особняк за високим парканом є багаторазовим санаторієм для дітей або пенсіонерів.

резиденція Ахметова

Будинок з вежами видно здалеку

Київська садиба мільярдера Ріната Ахметова розташована в Срібній затоці Конча-Заспи.

Садибу Ахметова помітно відразу на вході в затоку - чотириповерховий будинок з башточками, схожий на середньовічний замок, розташований на високому березі і огороджений бетонним триметровим парканом. Резиденція мільярдера не стала винятком і побудована в "кращих традиціях" жителів елітного селища - з захопленням прибережної смуги.

З резиденції до нашим кореспондентам ніхто не вийшов, правда, на сусідній ділянці при наближенні нашого катера спалахував прожектор - немов датчик автоматично зреагував на рух великого об'єкта на воді.

Відзначимо, що в липні минулого року до Ахметова приїжджала група активістів. Хлопці потім розповідали, що всередині резиденції є величезний басейн, мармурові статуї, сад, в якому ростуть багато троянд. Біля порога завжди припаркований "Мерседес" представницького класу.

садиба Тимошенко

Садибу Юлії Тимошенко складно розгледіти через густих дерев. Берег обгороджений забором, поруч одноповерховий флігель - можливо, для охорони.

Житло народного депутата розташоване також у Срібній затоці Конча-Заспи - навпаки резиденції Ахметова. Площа території складає 0,3 Га (дані відкритої кадастрової карти України), на ній розташований двоповерховий будинок і кілька прибудов. На піщаному березі ми не побачили звичного "бетону". Є дерев'яний поміст, біля якого стоїть водний мотоцикл, трохи далі розташоване одноповерхова цегляна будівля з червоним дахом - ймовірно, для охорони. Раніше Тимошенко розповідала журналістам, що будинок в Конча-Заспі вона орендує вже більше десяти років.

Будинок невідомого сусіда Тимошенко частково приховують дерева, проте розміри особняка вражають

дача депутата

Власник цієї садиби, за чутками, екс-депутат Олександр Волков. Берег огороджений парканом.

Недалеко від шлюзу №1 на лівому березі Дніпра, біля села Вишеньки, помічаємо добре укріплену набережну, доступ до якої обмежений високим парканом.

Поруч встановлений флагшток, на якому майорить національний прапор, далеко "ховаються" кілька будівель. Ділянка, який в кадастровій карті вказано як "для обслуговування об'єктів рекреаційного призначення", тобто зон відпочинку, належить, за словами сусідів, колишньому народному депутату України III і IV скликань Олександра Волкова, який є пристрасним шанувальником риболовлі.

На території ділянки є ставок і стайні.

Доступ до води не для всіх

Табличка з написом: "Приватна власнiсть". На острові біля Конча-Заспи

Фактично все узбережжя від Києва до Українки перейшло в приватну власність. Тепер звичайному українцеві тепер доведеться неабияк постаратися, щоб пройти до води, поплавати або порибалити.

"У Водному і Земельному кодексі чітко прописані природоохоронні берегові території і їх розмір. Для великих річок, як Дніпро - 100 метрів, для озер і невеликих річок - 50 метрів, для малих річок і ставків - 25 метрів", - розповів "Обозревателю" глава асоціації рибалок України Олександр Чистяков, який багато років бореться з нелегальним намивом піску на Дніпрі і самозахопленням прибережних зон.

А кілька місяців тому Верховна Рада "посилила" заборона на забудову прибережної території, прийнявши в першому читанні законопроект №1107 "Про безперешкодний доступ громадян до узбережжя водних об'єктів загального користування". Однак, чи приймуть закон - поки невідомо. Відзначимо, що спроба прийняти такий же законопроект, але під іншим номером, провалилася в минулому році - його "завернули" в першому читанні. Можливо, цього разу пощастить?

Але поки що новини "по темі" не радують: недавно екс-регіоналу НверуМхітаряну дозволили забудувати 16 гектарів на березі Дніпра .

Як віджимаються берега?

"Території беруться в оренду, наприклад, для сінокосу, а в дійсності там виростають селища. І Конча-Заспа цього яскравий приклад", - розповів Олександр Чистяков про одне з найпоширеніших способів захоплення. На його думку, є два шляхи вирішення ситуації. Перший - радикальний - за допомогою бульдозерів зламати всі забудови вздовж Дніпра. Але не факт, що незабаром там чи не з'явиться нові.

"Другий спосіб - економічний. Якщо за кожен квадратний метр прибережної території призначити високу орендну плату, скажімо 10 тисяч доларів, при цьому отримані гроші направляти на відновлення природи, власники маєтків самі відмовилися б від прибережної території та зрушили б свої маєтки на належний відстань", - вважає Чистяков.

ІНТЕРАКТИВНА КАРТА "ЗОЛОТИХ" ДІЛЯНОК НА БЕРЕЗІ ДНІПРА (С ФОТО)

Наостанок зазначимо, що після того, як берег Дніпра почали забудовувати в районі Конча-Заспи, ширина річки зменшилася в десять разів - з 7,5 км (з урахуванням плавнів) до 750 метрів. Другий момент - це стан води біля селища, яка після будівництва котеджів краще не стала - кругом ростуть водорості, особливо уздовж "венеціанських" вулиць.

Береги річок продовжують гарячково приватизувати. Хто покладе край цьому свавіллю?

Ми в Telegram ! Підписуйся! Читай тільки краще!

Яка ж історія "секретного" аеродрому в Гідропарку?
А якби показники раптом почали зашкалювати?
Біля одного з особняків помічаємо робочих, у нього і цікавимося, чи не "тримає в облозі" чи прокуратура господарів щодо забудови набережної?
Можливо, цього разу пощастить?
Як віджимаються берега?
Хто покладе край цьому свавіллю?