Реклама
Реклама
Реклама

Єгозою по станції аерації

  1. Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра
  2. Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра
  3. Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра

У квітні минулого року журналіст програми «Гроші» Михайло Ткач у своєму Facebook з обуренням повідомив, що знімальну групу на березі Дніпра в Конча-Заспі біля держдач затримали охоронці УДО.

За його словами, журналісти просто прогулювалися, коли до них підійшли сек'юріті.

- Виявляється, навіть берег зробили недоторканним режимним об'єктом. Заборонили знімати, попросили видалити відео, тримали майже три години. Намагалися залякати. Документи перевірили. Сказали, що могли б і стріляти, якби ми намагалися потрапити на територію. Але там ніяких вивісок немає, що це режимний об'єкт. Всіх цих солдатів поставили захищати хатинки колишніх чиновників, а вони могли б захищати батьківщину від загарбників, - зазначив пан Ткач.

Користувач ресурсу Ed Makovsky написав з цього приводу: «Тема забудови берегів Дніпра - це взагалі окреме питання. Намили піску, дач налаштували. Було русло 6 км в ширину, а залишилося 600 метрів. Береги затягнули в бетон. В зміцнення берега вздовж своїх дач вклали мільйони, щоб їх не затопило, і поставили озброєну охорону. І розповідають, що треба тарифи піднімати. Їх треба гнати звідти. Піднімати питання і ставити ребром, скоро нікуди взагалі буде виїхати до берега Дніпра відпочити. Я вже мовчу про Жуків острів і про те, що береги належать народу, а не депутатам, суддям і чинушам, і забудовувати їх ніхто не має права ».

  • Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра

    У квітні минулого року журналіст програми «Гроші» Михайло Ткач у своєму Facebook з обуренням повідомив, що знімальну групу на березі Дніпра в Конча-Заспі біля держдач затримали охоронці УДО

    Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра

  • Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра

    Ось такі особняки зведені в Кончі-Заспі прямо на березі Дніпра

Обурення Makovsky можна зрозуміти, однак в даному випадку він не зовсім правий: держдачі були побудовані ще в радянські часи, і тоді про намивання піску ніхто не говорив, навіть терміна такого в законодавстві не було. Як повідомили з цього приводу в Асоціації рибалок України (АРУ), відповідно до карти Google за 1991 рік, в тому місці, де зараз знаходиться сучасна Конча-Заспа, заплава Дніпра була шириною 7,5 км, а сьогодні звузилася до 750 метрів. Тобто заплавні луки, протоки, острови і природні нерестовища поховали під багатометровим шаром піску за роки незалежності. Причому активне будівництво престижних особняків з бетонованими набережними і причалами для яхт почалося в 2008-2009 роки. А ось з чим не можна не погодитися з автором, так це з тим, що сьогодні не тільки ніде спустити на воду човен, не можна до самої води підійти на всій протяжності від Києва до Українки.

Хто ж ці щасливчики, відгородившись від народу чотириметровими парканами? Це можна з'ясувати, не відходячи від комп'ютера - досить переглянути оголошення про продаж нерухомості. Останнє від 2 липня 2015 року говорить: "Продається ділянка в Конча-Заспі (Башта) з виходом на Дніпро в охоронюваному КГ« Краєвид ». Площа ділянки - 25 соток. Уздовж берегової лінії протяжністю 30 м зроблено зміцнення, побудований причал. Підведені всі комунікації: електрика, газ, септик, свердловина. Функціонує система автополиву. Краса природи, спокій і чисте повітря не залишать вас байдужими, а гідні сусіди тільки підкреслять статус цієї ділянки. Без комісії. Ціна - 1,2 млн. У. е. ». Такі гроші просять не за будинок, а всього лише за ділянку.

Одне зі столичних агентств з продажу нерухомості в статті «Кончі-Заспі - рай для обраних або доступна кожному розкіш?» Повідомило, що в середньому особняк в модному селищі обійдеться $ 1 млн. І дорожче, вартість квадратного метра в $ 15 тис. Вважається для Кончі Заспи цілком адекватною. Середня площа будинку (зазвичай двоповерхового) становить від 300 до 500 кв. м, проте є особняки площею і в тисячу квадратних метрів. Що стосується площі ділянки, то в старих будинках територія становить 10 соток. Серед недавно побудованих особняків можна знайти ділянки площею до 70 соток.

Далі в статті говориться, що «за розмахом і розкоші київська Кончі-Заспі нагадує російську Рубльовку. Жити тут - дороге задоволення, недоступне для простого українця. Однак політики і знамениті артисти нерідко вибирають в якості заміської нерухомості саме будинок в Кончі-Заспі ».

І ось що цікаво. Згідно із законодавством, капітальне будівництво, садівництво та городництво на прибережній захисній смузі заборонено. Для річок і водойм площею до 3 га вона залишає 25 м, а якщо їх площа перевищує цю норму, то 50 м. Для великих річок і озер встановлена ​​стометрова смуга. Оскільки Дніпро - найбільша річка нашої країни, не можна не задатися питанням, яким чином господарям елітної нерухомості вдалося обійти закон.

Існує кілька способів це зробити. Наприклад, купити елінг в човнової кооперативі і побудувати двоповерховий будинок. Перший поверх відвести для зберігання човна, а другий для житла. Також можна звернутися до місцевої влади, яким належить придивилася ділянку, з пропозицією укласти договір про інженерної підготовки території - поглибити русло або зміцнити берег. А потім намити пісок і побудувати особняк. Природоохоронні чиновники закриють на це очі за окрему плату. Якщо у вас хороші стосунки з місцевим судом, можна подати позов проти місцевої влади, які відмовляють у наданні земельної ділянки. Після позитивного рішення суду ви на законних підставах стаєте його власником.

За словами глави АРУ Олександра Чистякова, власники особняків не тільки позбавляють людей права безперешкодного користування водними ресурсами, але і, заганяючи берега в бетон, позбавляють річки можливості очищати свої води. В результаті вони з часом перетворяться на стічні канави.

- Два роки тому розгорівся скандал у зв'язку з забудовою першого шлюзу Бортницької станції аерації - стратегічного гідротехнічного об'єкта, - розповідає пан Чистяков. - Тоді кілометр берега огорнули армійської дротом «егоза». Після численних звернень громадськості та численним публікаціям в ЗМІ прокуратура направила до суду позов про розірвання договору оренди цієї території з приватною фірмою. У підсумку вона відступила від берега на 25 м і побудувала на шлюзі три будинки, обнеся їх парканом, поверх якого встановила ту ж «егозу».

Паркан біля трьох будинків на шлюзі Бортницької станції аерації
Паркан біля трьох будинків на шлюзі Бортницької станції аерації

Олександр Чистяков вважає, що знесення всіх незаконних споруд у води бульдозером - не вихід із ситуації. У Росії показово знесли кілька Банек у води на Іскрівська водосховище. В результаті на місці дерев'яних з'явилися кам'яні. До того ж не слід забувати, що господарі знесеного майна завалять суди позовами. А з огляду на солідні фінансові та політичні можливості цих людей, ще невідомо чию сторону займуть судді.

Набагато ефективніше на законодавчому рівні в рази підвищити оренду земель у води. Наприклад, до $ 10 тис. За кожен квадратний метр, а отримані кошти можна направляти на рахунок природоохоронного державного фонду, щоб компенсувати завдані природі збитки. В цьому випадку господарі особняків, які вміють рахувати гроші, самі підуть від води на належний законом відстань.

Також необхідно винести в натуру все природоохоронні берегові території уздовж всіх водойм країни. У законі вони є, а насправді не існують.

ФОТО АРУ

Редакція може не поділяти точку зору авторів матеріалів. Публікації подаються в авторській редакції.

Хто ж ці щасливчики, відгородившись від народу чотириметровими парканами?
Одне зі столичних агентств з продажу нерухомості в статті «Кончі-Заспі - рай для обраних або доступна кожному розкіш?